Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

"Βυθίστηκε" σε ιταλικά νερά το αμερικανικό χρηματιστήριο



  Dow11.780,94-389,24 -3,20%  



  Nasdaq2.621,65-105,84 -3,88%  

Η Wall Street σήμερα

Από το capital.gr

Σε... ιταλικά νερά βυθίστηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο, υποκύπτοντας στους φόβους εξάπλωσης της ευρωπαϊκής κρίσης μετά και τη νέα εκτόξευση τους κόστους δανεισμού της Ιταλίας σε νέα ιστορικά υψηλά αλλά και τη "δυστοκία" στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού της Έλλάδας.

Οι βασικοί δείκτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην ανησυχία για την Ιταλία σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, με τις απώλειες του Dow να ξεπερνούν νωρίτερα τις 400 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 389 μονάδες (-3,20%) κλείνοντας στις 11.781 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 106 μονάδων (-3,88%) φτάνοντας τις 2.622 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 47 μονάδων (-3,67%) στις 1.229 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-7,08%), η Bank of America (-5,67%) και η Hewlett-Packard (-5,42%).

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,04 δολάρια ή 7,34% στα 0,55 δολάρια.



Το spread των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασε για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση του ευρώ το όριο των 500 μονάδων βάσης. Η απόδοση των τίλτων κινήθηκε  πάνω από το 7%, επίπεδο που σύμφωνα με αναλυτές, οριοθετεί τη μη βιώσιμη περιοχή. Ανοδικές πιέσεις άσκησε η απόφαση του οίκου εκκαθάρισης πράξεων επί ομολόγων LCH Clearnet να αυξήσει τα margin που δίνουν οι traders για η διαπραγμάτευση των ιταλικών ομολόγων στο 5%.

Η εκτόξευση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων, φέρνει την Ιταλία «στο χείλος του γκρεμού», σχολιάζει ο Will Hedden, trader της IG Markets.

"Η Ιταλία είναι πολύ πιο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία από την Ελλάδα", δήλωσε ο Sam Debio, της Artio Global Investors που διαχειρίζεται 52 δισ. δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Αλλά ούτε και η Ελλάδα μπόρεσε να προσφέρει ανακούφιση στις αγορές. Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών μετά και τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αντικαταστάθηκε από νευρικότητα για την επιλογή νέας ηγεσίας που παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις όσο δεν επέρχεται συμφωνία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Αντίστοιχα, στην Ιταλία δεν υπήρξαν εξελίξεις αναφορικά με την αντικατάσταση Berlusconi.

Περνώντας στο επιχειρηματικό μέτωπο, ξεχώρισαν τα αποτελέσματα της General Motors με την αυτοκινητοβιομηχανία να εμφανίζει πτώση 15% στα κέρδη τρίτου τριμήνου. Ειδικότερα, τα κέρδη της GM υποχώρησαν στα 1,7 δισ. δολ., ή 1,03 δολ. ανά μετοχή, από 2 δισ. δολ., ή 1,2 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο στα 36,7 δισ. δολ. από 34,1 δισ. δολ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη 94 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 35,9 δισ. δολ. Η μετοχή της έκλεισε με "βουτιά" 10,90%.

Αύξηση κερδών σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η Macy΄s, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας σημείωσαν άνοδο στα 139 εκατ. δολ., ή 32 σεντς ανά μετοχή, από 10 εκατ. δολ., ή 8 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο στα 5,85 δισ. δολ. από 5,62 δισ. δολ.

Στο μεταξύ, η Adobe Systems ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει περίπου 750 θέσεις εργασίας, κυρίως σε Β. Αμερική και Ευρώπη, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ υποβάθμισε παράλληλα και τους στόχους κερδοφορίας για το τρίμηνο που ολοκληρώνεται στις 2 Δεκεμβρίου ώστε να αντανακλούν τις επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν το Σεπτέμβριο τα αποθέματα των χονδρεμπόρων στις ΗΠΑ ένδειξη ότι ενισχύεται η επιφυλακτικότητα για την πορεία της οικονομίας. Ήταν η πρώτη υποχώρηση των αποθεμάτων από τον Δεκέμβριο του 2009.
Ειδικότερα, τα αποθέματα των χονδρεμπόρων σημείωσαν μικρή πτώση 0,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 462,05 δισ. δολ. όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,6% στα αποθέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου