Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝ
02/12/2011
 Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι μετά από την πρόταση της αντιπροσωπείας της Σερβίας σήμερα συνεχίστηκε ο γύρος του διαλόγου, προκειμένου να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση για το ζήτημα των διοικητικών συνοριακών διαβάσεων και την περιφερειακή αντιπροσώπευση του Κοσσυφοπεδίου. Ο ίδιος επανέλαβε πως μέλη της αντιπροσωπείας της Σερβίας έδωσαν πολλές συγκεκριμένε, σαφές προτάσεις, και ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το Βελιγράδι για την κωλυσιεργία. Επιπλέον, ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε ότι πιστεύει πως μπορούν να φθάσουν σε μια διευθέτηση. Με την αφορμή της δήλωσης της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμα οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία, ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι η εν λόγω δήλωση σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η Σερβία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, αλλά, όπως πρόσθεσε, γι’ αυτό το λόγο μέλη της αντιπροσωπείας της Σερβίας είναι εδώ να το επιτύχουν. Οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τις τελευταίες δύο ημέρες μέχρι αργά χθες το βράδυ, όμως τελικά αποτελέσματα δεν έχουν επιτευχθεί, αν και υπήρξε κάποια σύγκλιση απόψεων για την επίλυση του ζητήματος των διοικητικών διελεύσεων και της περιφερειακής εκπροσώπησης του Κοσσυφοπεδίου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ
02/12/2011
 Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα κ. Σταύρο Δήμα, πως η διεύρυνση της ΕΕ δεν αποτελεί προτεραιότητα Ευρωπαίων ηγετών, ενώ ο οικοδεσπότης του δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ένωση, καθώς και το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Τονίζοντας ότι το Βελιγράδι παραμένει προσηλωμένο στη διατήρηση ειρήνης και σταθερότητας στη τριγύρω περιοχή, ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα δείξουν ετοιμότητα να συνεχιστεί διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια. Επιπροσθέτως, ο κ. Γέρεμιτς επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά στις απόψεις της Σερβίας και της Ελλάδας όσον αφορά τη τριγύρω περιοχή, την Ευρώπη και τις αμοιβαίες σχέσεις. «Ήμασταν μαζί σε δύσκολους καιρούς, και έτσι είναι και σήμερα», δήλωσε ο κ. Γέρεμιτς και υπενθύμισε ότι, όπως ανέφερε, αυτή δεν είναι η πρώτη κρίση που έπληξε τα Βαλκάνια, και πιθανότατα ούτε η τελευταία. Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα για την υποστήριξη που παρέχει η ίδια για τις προσπάθειες της Σερβίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
 
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
02/12/2011
 Εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν απευθύνει έκκληση σε όλους από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο να μην επιτρέψουν, όπως αναφέρθηκε, το δράμα να μετατραπεί σε μια τραγωδία. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απαιτεί από τους άνδρες της KFOR να ενεργήσουν στο πνεύμα του καθεστώτος ουδετερότητας και στην υπηρεσία της ειρήνης. «Κάνουμε έκκληση στους άνδρες της KFOR να σταματήσουν τη βίαιη απομάκρυνση των οδοφραγμάτων, ιδιαίτερα τη χρήση βίας κατά του σερβικού πληθυσμού», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στη συνέχεια, επισημάνθηκε  ότι οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις αρχές του Βελιγραδίου και ότι παράγοντες των εν λόγω αρχών δεν πρέπει να αποφασίζουν ή να αλλάζουν πολιτική τακτική στην πορεία, χωρίς να λάβουν υπόψη τις ανάγκες και τη στάση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. «Διαμηνύουμε στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να επιένουν, αλλά και να είναι σοφοί και να εμπνέονται από τις χριστιανικές αρχές», τονίζεται στην ανακοίνωση της Συνόδου, και προστίθεται ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν να προκληθούν και να δεχτούν τη βία ως μέθοδο. Η Σύνοδος διαμηνύει ότι οι διαμαρτυρίες δεν πρέπει να μετατραπούν σε μια απόρριψη του διαλόγου και των προσπαθειών για τη δημιουργία με ειρηνικό τρόπο, προηγούμενης κατάστασης που ταράχτηκε με μονομερείς ενέργειες Αλβανών και τη δράση της KFOR.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
02/12/2011
 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο υφυπουργός του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Όλε Σρέντερ είχαν συνομιλίες στο Βερολίνο για τους τρόπους πώς να μειώσουν τον αριθμό των λαθρομεταναστών και αιτούντων άσυλο, οι οποίοι τον Οκτώβριο ήταν στη Γερμανία πιο πολλοί από τη Σερβία – γύρω στα 600. Επιπλέον, ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών και αιτούντων άσυλο, τον Οκτώβριο, είναι εποχιακού χαρακτήρα, και ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ρομά και Αλβανοί, και ότι το σερβικό Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει μια σειρά μέτρων για τη μείωση του αριθμού τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λαθρομεταναστές και αιτούντες άσυλο αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ φορτίο, ειδικά επειδή στις12 ή τις 13 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, όταν πρέπει να συζητηθούν οι ρήτρες μιας απλοποιημένης διαδικασίας για την ενδεχόμενη αναστολή της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης των θεωρήσεων, ως μια απαραίτητη δυνατότητα για κάθε χώρα. «Θα ήταν καταστροφικό αν ενδεχομένως θα απειλούνταν η απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης των θεωρήσεων για τους Σέρβους πολίτες», υπογράμμισε στο τέλος ο κ. Ντάτσιτς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΕΙ ΟΡΟΥΣ
02/12/2011
 Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Σερβία αυτή τη στιγμή δεν εκπληρεί τους όρους για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ και κάλεσε μέλους της σερβικής Κυβέρνησης να αλλάξουν κατεύθυνση. Εκπρόσωποι της γερμανικής Κυβέρνησης ανακοίνωσαν, εν όψει της Συνόδου κορυφής της ΕΕ την 9η Δεκεμβρίου, ότι η καγκελάριος τις πρόσφατες συγκρούσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο χαρακτήρησε ως απαράδεκτες και υπενθύμισε πως, όπως αναφέρθηκε, καλή συνεργασία με γείτονες, αποτελεί επίσης ένα μέρος των κριτηρίων για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
02/12/2011
 Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιοι για τις σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, απηύθυναν έκκληση προς κράτη – μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το πλησίασμα των χωρών της εν λόγω περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας. Στη δήλωση
των ειδικών εισηγητών για τη Σερβία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, γράφει ότι δεν θα ήταν σαφές να παγώσει διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Κροατία, διότι θα υπονόμευε την αξιοπιστία της ΕΕ και θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ευρω-βουλευτές προτρέπουν την ΕΕ να στείλει προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα που να είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες τους, γεγονός που σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή τους, χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας ή να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με τις θεωρήσεις, αναφέρεται στην εν λόγω δήλωση.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΝΙΤΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
02/12/2011
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας βρίσκεται σε σημείο κρίσιμης καμπής. «Από τη μία πλευρά, πρόκειται για ζήτημα του καθεστώτος υποψήφιας χώρας που οδηγεί προς ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και από την άλλη πλευρά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο παριστάνει ένα συστημικό πρόβλημα», διευκρίνησε ο πρόεδρος Τάντιτς για την εφημερίδα «Glas Srpske». Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει αυτοανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν μπορούν να αρνηθούν το εν λόγω πρόβλημα, το οποίο είναι ολοφάνερο κάθε μέρα στα βόρεια της Επαρχίας. «Όταν τα θεσμικά όργανα στην Πρίστινα χρησιμοποίησαν τη βία για να αναλάβουν τις διοικητικές διαβάσεις, η διαμαρτυρία των Σέρβων πολιτών ήταν δικαιολογημένη και σκόπιμη», εκτίμησε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα στη συνέχεια πληροφορήθηκε ότι Σέρβοι δεν δέχονται μονομερείς και βίαιες ενέργειες, ούτε την εξουσία της Πρίστινα σε αυτή την περιοχή. Στο τέλος, ο ίδιος είπε ότι έχει ακόμα να δούμε αν η Σερβία με τις αρχές, τις στάσεις, και τις «κόκκινες γραμμές» της θα είναι ευπρόσδεκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
02/12/2011
 Από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, το πρακτορείο ειδήσεων Beta πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια πιθανότητα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπείων του Βελιγραδίου και της Πρίστινας συνεχίζουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με διοικητικές διαβάσεις και περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου. Τη Δευτέρα, 5η Δεκεμβρίου, μέλη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πρέπει να λάβουν απόφαση αν θα προτείνουν στους ηγέτες του μπλοκ των 27 στις 9 Δεκεμβρίου να εγκρίνουν την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
02/12/2011
 «O όγδοος γύρος των συνομιλιών στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ολοκληρώθηκε πριν από τα μεσάνυχτα χωρίς να καταλήξουν σε καμία συμφωνία σχετικά με τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις και την περιφερειακή αντιπροσώπευση της Πρίστινα, και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν», δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Βελιγραδίου Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας παρουσίασαν μια σειρά από επιλογές και τρόπους σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σερβίας και το ψήφισμα 1244. «Το πρόβλημα είναι ότι για κάποιο λόγο το εν λόγω ψήφισμα ενοχλεί τους εκπροσώπους της Πρίστινας, αν και σε άλλες περιπτώσεις ήταν έτοιμοι να το τηρήσουν», είπε ο κ. Στεφάνοβιτς. Σύμφωνα με τα λόγια του, μέλη της αντιπροσωπείας της Πρίστινα ζήτησν στις διαβάσεις να βάλουν τα σύμβολα της Πρίστινα, και ένα μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε αυτό που δεν ήταν έτοιμοι να επιτρέψουν διέλευση των οχημάτων με πινακίδες κυκλοφορίας των πόλεων του Κοσσυφοπεδίου που εκδόθηκαν από τη Σερβία. «Στις συνομιλίες, ωστόσο, σημειώθηκε πρόοδος», κατέληξε ο κ. Στεφάνοβιτς.

ΠΗΓΗ glassrbije.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου