Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΑΠΟ ΤΟ glassrbije.org


ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
01.12.2011
Παράγοντες της σερβικής Κυβέρνησης ζήτησαν από εκπροσώπους της KFOR να μην χρησημοποιήσουν βία εναντίον των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου και διεμύνησαν ότι απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στα βόρεια της Επαρχίας είναι σημαντική για σταθεροποίηση της ζωής. Μέλη της Κυβέρνησης εκτίμησαν ότι πρέπει να καταβάλουν όλες τις δυνατές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και να εξασφαλιστεί διαβίωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Παράγοντες της Κυβέρνησης καλούν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να αποφύγουν τις συγκρούσεις με άνδρες των διεθνών αποστολών και να συμβάλουν με σοφές αποφάσεις στην επίλυση θεμελιωδών ζητημάτων των Σέρβων που ζουν σε ολόκληρο το έδαφος της εν λόγω Επαρχίας. Επισημάνθηκε ότι ο διάλογος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την επίλυση των επίμαχων ζητημάτων και την επίτευξη μακροπρόθεσμης σταθερότητας. Μέλη της σερβικής Κυβέρνησης έδωσαν εντολή σε όλα τα αρμόδια υπουργεία να διασφαλίσουν πλήρη και τακτική λειτουργία των θεσμικών οργάνων και παροχή όλων των αναγκαίων τροφίμων και φαρμάκων προς τους πολίτες που ζουν στη νότια επαρχία. Επίσης, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Σερβίας απηύθυναν έκκληση προς όλους τους πολιτικούς φορείς της χώρας να συμβάλουν να ηρεμήσει η κατάσταση στην επαρχία, ασκώντας την υπεύθυνη πολιτική και να βοηθήσουν τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.
                                  



 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
01.12.2011
«Παράγοντες της Ρωσίας καλούν όλες τις πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο να αποκηρύξουν τη βία και να σεβαστούν τις αρχές ουδετερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλεξάνταρ Λουκάστσεβιτς. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο του διαλόγου και σύμφωνα με το ανάλογο  ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η Ρωσία θα υποστηρίξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με αντικειμενική ανάκριση των γεγονότων σχετικά με το λαθρεμπόριο των ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο, που έχει προηγουμένως εκθέτει ο εισηγητής του Συμβούλιου Ευρώπης κ. Dick Marty», δήλωσε ο Lukaševič προσθέτοντας ότι η ανάκριση πρέπει να διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ NATO ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
01.12.2011
Παράγοντες της KFOR και του ΝΑΤΟ επιδοκίμασαν στις Βρυξέλλες την έκκληση του πρόεδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και εκτίμησαν ότι η εν λόγω έκκληση πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες ενέργειες. Παράγοντες του ΝΑΤΟ και της KFOR, οι οποίοι στις Βρυξέλλες συζήτησαν την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία λόγω πρόσφατων γεγονότων, τονίζοντας ότι η χρήση βίας εναντίον των άνδρων της KFOR είναι απαράδεκτη. Επιπλέον, οι ίδιοι κάλεσαν όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη βία και να συνεργαστούν πλήρως με όλους τους διεθνείς παράγοντες που βρίσκονται στο εν λόγω τόπο, ώστε χωρίς αναβολή να δημιουργηθούν δυνατότητες για την ελευθερία κυκλοφορίας. Τέλος, παράγοντες του ΝΑΤΟ και της KFOR απηύθυναν έκκληση προς εκπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινα να συνεχίσουν εποικοδομητικά να συμμετάσχουν στο διάλογο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
01.12.2011
Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Άλεν Ζιπέ επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία πρόκειται να υποστηρίξει χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σερβία. Ο ίδιος είπε, στο διάλειμμα της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, ότι υπουργοί συζήτησαν τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι έχουν καταδικάσει πρόσφατα γεγονότα στο βορρά του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνέχεια, ο κ. Ζιπέ επανέλαβε ότι για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Εκπρόσωποι της Σερβίας πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να τους στείλουμε θετικά μηνύματα, πράγμα λόγω του οπίου η Γαλλία υποστηρίζει τώρα να αναγνωριστεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Σερβία», κατέληξε ο κ. Ζιπέ.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΛΕΟΝΕΤΙ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
01.12.2011
Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Jean Leonetti δήλωσε ότι η Γαλλία θα ψηφίσει υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία την 9η Δεκεμβρίου και επιδοκίμασε την πρόοδο που σημειώθηκε στην εξακολούθηση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Η Γαλλία θα ψηφίσει υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία», δήλωσε ο κ. Leonetti μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Μπόζινταρ Ντιέλιτς. Επιπλέον, ο κ. Λεονέτι απηύθυνε έκκληση προς  Σέρβους επίσημους παράγοντες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ηρεμήσουν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Τέλος, ο κ. Ντιέλιτς επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Σερβίας να πράττει το παν ώστε να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
01.12.2011
«Σερβία, στην περίπτωση να στείλει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, θα εμπλέκε στον πόλεμο με το ΝΑΤΟ, τον οποίο σίγουρα θα έχανε» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς χθες στη Μπάνια Λούκα. «Η Σερβία θα είχε ηττηθεί και πάλι σε αυτό τον πόλεμο, θα είχε πολλές θυσίες και θα υπέφερε καταστροφή περιουσιών και οικονομικής δυνατότητας», είπε ο κ. Τάντιτς στη συνέντευξη για τη Ραδιοφωνία Τηλεόραση της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελούσε την πλέον πιο ανεύθυνη δυνατή δράση, και σημείωσε ότι με αυτό δεν θα προστατευόνταν ζωές των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. «Δεν θα χάσαμε μόνο τον πόλεμο, αλλά και διεθνή αξιοπιστία, και ακριβώς αυτή την αξιοπιστία επικαλούμαστε στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας στο Κοσσυφοπέδιο», τόνισε στο τέλος ο κ. Τάντιτς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
01.12.2011
Ο αναπληρωθής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί η συμφωνία με παράγοντες της KFOR, που αποκλείει την ανάγκη για οδοφράγματα. Επιπλέον, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι είναι πιθανό ότι το Βελιγράδι δεν θα είναι σε θέση να πείσει τους εκπροσώπους των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο για να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα και ότι αυτό δεν θα ήταν καλό, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έχει συμβεί στη Σερβική Κράινα και τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας. «Είναι απαραίτητο να συντονιστούν θέσεις των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και της ηγεσίας του κράτους, προκειμένου να καταλίξουμε μέσω διαλόγου σε μια καλύτερη λύση», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς. Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε ότι τα προβλήματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχει προκαλέσει ο τωρινός πρωθυπουργός του ψευδοκράτους του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, και ότι εκπρόσωποι της KFOR και της EULEX έχουν επιτρέψει να δράσουν προς το όφελός του.
 
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
01.12.2011
Ο όγδοος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινας συνεχίστηκε στις Βρυξέλλες. Επίσημοι παράγοντες της ΕΕ, ανακοίνωσαν ότι, χθες, κατά την πρώτη συνάντηση του όγδοου γύρου σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με το ζήτημα των διοικητικών συνοριακών διαβάσεων. Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για την κοινή διαχείριση των διοικητικών διαβάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και ότι υπάρχουν δύο σημεία διαφωνίας, που, όπως είπε, δεν είναι πολύ. Τέλος, ο κ. Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι οι δύο πλευρές, ωστόσο, δεν είναι πιο κοντά στις απόψεις σχετικά με περιφερειακή εκπροσώπηση της Πρίστινα.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑ
01.12.2011
Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, κ. Jelko Kacin δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης του ΕΚ για τα Βαλκάνια, ότι η Σέρβια μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάχης και την πρόοδο στην περιφερειακή συνεργασία πρέπει να απονεμηθεί με τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. «Η Σερβία ως μια υποψήφια χώρα θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό μέλλον της τριγύρω περιοχής», είπε ο κ. Kacin,  προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι, πρέπει εκτός τούτου αμέσως να εφαρμόσει συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του διαλόγου με την Πρίστινα και να συνεχίσει το διάλογο σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Επιπλέον, ο κ. Kacin συναντήθηκε, στο πλαίσιο συνέδριων της ομάδας δράσης με τον επικεφαλή της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, κ. Βίνσεντ Ντεζέρ, με τον οποίο συμφώνησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία θα καταστεί καίρια για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ολόκληρης της τριγύρω περιοχής, ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισηγητή του ΕΚ.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΒΕΤΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
30/11/2011
 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, δήλωσε ότι ο παραμερισμός των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι προς συμφέρον για την παραπέρα διαβίωση των εκεί Σέρβων και απηύθυνε έκκληση προς τους άνδρες των διεθνών αποστολών να προστατέψουν όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να χρησιμοποιούν τη βία σε βάρος των εκεί Σέρβων. «Κατά την παρούσα στιγμή πρέπει να παραμερίσουμε όλους τους κινδύνους, για να μην επέλθει κάποια τυχόν παραπέρα κλιμάκωση των εντάσεων και να αποτρέψουμε κάθε πιθανότητα απειλής της ασφάλειας των πολιτών»,- τόνισε ο κ. Cvetković. O ίδιος εκτίμησε ότι τα οδοφράγματα έχουν πραγματοποιήσει το στόχο τους, επειδή έχει σταματήσει η διαδικασία ανάπτυξης των θεσμών του ψευδοκράτους του Κοσόβου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και, επίσης, επειδή ο διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινας μετακινήθηκε εκ του νεκρού σημείου. «Η Κυβέρνηση της Σερβίας θεωρεί πως με διάλογο μπορεί να επιτευχθεί μακρόπνοη σταθερότητα, η οποία δε θα απειλήσει την παραπέρα διαβίωση των Σέρβων στις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο»,- υπέδειξε, στο τέλος, ο κ. Cvetković.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου