Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση Παπαδήμου και ο Μπαμπινιώτης ίσως παραίτηθεί

Παρέμβαση από τον πρωιθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στην αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο την ανώτατη εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπ. Παιδείας κ. Μπαμπινιώτη και, όπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Νωρίτερα, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε υπεραμυνθεί των χειρισμών του για την παραγματοποίηση διαλόγου στο θέμα του νόμου για τα ΑΕΙ, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το υπουργείο Παιδείας!


Απαντώντας στην κριτική που δέχεται τις τελευταίες μέρες, ο καθηγητής σημειώνει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι χώροι πνευματικής και επιστημονικής εργασίας, ξέρουν καλά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία όποιας μορφής κι απ' όπου κι αν προέρχεται».

Εκτίμησή του εξάλλου, είναι ότι οι πανεπιστημιακές αρχές μπορούν να επωμισθούν τις ευθύνες που τους ανήκουν για την εφαρμογή τού πανεπιστημιακού νόμου.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του ο κ. Μπαμπινιώτης επισημαίνει ότι καλείται να αντιμετωπίσει μια έκρυθμη κατάσταση, κατά την οποία σε κανένα από τα 24 πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει εκλεγεί το προβλεπόμενο Συμβούλιο Διοίκησης, ενώ μόνο σε επτά από τα 16 ΤΕΙ έχει εκλεγεί Συμβούλιο.

Τελικά, αναφέρει, τα ΑΕΙ φαίνονται να οδηγούνται σε αδιέξοδο και ένας νόμος που έχει ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το 2011 στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Όπως ξεκαθαρίζει, αδιαπραγμάτευτη βάση του διαλόγου με τις πανεπιστημιακές αρχές είναι εφαρμογή του νόμου, «πράγμα που δεν αμφισβητούν και οι πανεπιστημιακές αρχές, με ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν για την εφαρμογή του στην πράξη».

«Ένας τέτοιος διάλογος όμως», επισημαινει, «για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», και στο σημείο αυτό σημειώνει ότι «ήδη έχουν δοθεί με υπουργικές αποφάσεις (κατά «παρέκκλιση» του νέου νόμου μέχρι την 6η Μαρτίου 2012) τρία δωδεκατημόρια, δηλ. 24% του προϋπολογισμού.

¨Ηταν σαφείς, δηλαδή, στο σημείο αυτό οι αιχμές για την προκάτοχό του και νυν υπουργό Ανάπτυξης κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Αποψη του υπουργού Παιδείας είναι ότι η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του υπουργείου πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα. «Ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια», υπογραμμίζει και εκτιμά ότι «οι πανεπιστημιακές αρχές, αν τις εμπιστευθούμε, αν διαλεχθούμε μαζί τους και δι' αυτών με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορούν να επωμισθούν τις ευθύνες που τους ανήκουν για την εφαρμογή τού πανεπιστημιακού νόμου».

«Ο σημερινός υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί», απαντά στους επικριτές του ο κ. Μπαμπινιώτης.

Ξεκαθαρίζει δε, ότι «αναλαμβάνοντας την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια».

«Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια» καταλήγει με νόημα στη δήλωσή του ο υπουργός.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στον υπουργό Παιδείας επιτέθηκε και ο 94χρονος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για κατάλυση του κράτους και των νόμων!

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου