Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Κύπρος:Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης Πολιτική κόντρα για την οικονομία με αφορμή τον Μηχανισμό

Λευκωσία: Νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξέσπασε ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, στη Βουλή, ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης, δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά ολόκληρη την οικονομία.

Ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε, ούτε και να θεωρούμε αρνητική εξέλιξη ενδεχόμενη προσφυγή στον Μηχανισμό Σταθερότητας, τον οποίο παρομοίασε με τα Συνεργατικά Ιδρύματα.


Πρόκειται, είπε, για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος συστάθηκε για να στηρίζει τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, διευκρίνισε ότι αν γίνει προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Μηχανισμός θέλει να γνωρίζει αν έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το δάνειο που θα ζητήσουμε.

«Όπως μια τράπεζα», είπε, «για να δώσει δάνειο πρέπει να γνωρίζει αν αυτός που το ζητά έχει τη δυνατότητα να το αποπληρώσει, έτσι και ο Μηχανισμός Στήριξης ζητά το ίδιο από τα κράτη».

«Αν δεν ήταν το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», είπε, «δεν θα συζητούσαμε καν για τον Μηχανισμό Στήριξης αυτή τη στιγμή».

Ο κ.Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στον Μηχανισμό, θα διαπραγματευθεί τους όρους και επανέλαβε ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι τόσο τραγική όσο θέλουν να την παρουσιάσουν κάποιοι.

Ανέφερε ακόμη ότι παράλληλα η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για εξασφάλιση δανείου από άλλες πηγές.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος όταν έλεγε ότι η προσφυγή στον Μηχανισμό δεν θα είναι μόνο για τις τράπεζες.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η Κύπρος έχασε την αξιοπιστία της και αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές πολύ προτού προκύψει το πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενώ, είπε, έχουμε ένα ειλικρινή τεχνοκράτη που παρουσιάζει την κατάσταση ως έχει, έρχεται ο εκπρόσωπος να δίνει τις δικές του ερμηνείες.

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι η Κύπρος θα πρέπει να έχει υποβάλει αίτηση για προσφυγή στον Μηχανισμό, την ώρα που ανάλογη αίτηση υπέβαλλε και η Ισπανία και αυτό, όπως είπε, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να βρει λύση γιατί κρινόταν η τύχη του ευρώ.

Τόνισε ακόμη ότι η αίτηση πρέπει να υποβληθεί πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, στις 17 Ιουνίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια στη χώρα με δυσμενείς επιπτώσεις για την Κύπρο.

«Η κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της», δηλώνει η ΕΔΕΚ

Έντονα επικριτικός με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ως «πτωχευμένη» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δηλώνοντας ότι με τις αναστολές, τους δισταγμούς και τη συστηματική άρνηση να πάρει μέτρα έχει οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στη σημερινή δεινή κατάσταση.

«Οι αλλοπρόσαλλες, αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προκαλούν σύγχυση και μαρτυρούν απουσία σαφούς προσανατολισμού», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την οικονομία ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο κ. Ομήρου στάθηκε στο ότι ενώ μέχρι τώρα θέση της κυβέρνησης ήταν ότι ενδεχόμενη προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης θα αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Δευτέρα ότι ενδεχόμενη προσφυγή θα αφορά και στην αναχρηματοδότηση του χρέους.

«Αυτή η πρωτοφανής σύγχυση επιβαρύνει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία και οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση και ακόμα πιο απαισιόδοξες προοπτικές», είπε ο κ. Ομήρου, για να προσθέσει πως «όλα αυτά τα ομιχλώδη, ασαφή και αντιφατικά λέγονται ενώ τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί και ούτε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές δυνάμεις».

«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης», συνέχισε, «η απουσία σαφούς πολιτικής κατεύθυνσης για τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, η απουσία μέτρων ανάπτυξης επιτείνουν την εικόνα αναξιοπιστίας της Κύπρου στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ΕΕ».

«Έστω και την υστάτη η κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της», κατέληξε ο Γ.Ομήρου.


Δεν λύνει τα προβλήματα ο μηχανισμός στήριξης, εκτιμά το ΕΥΡΩΚΟ

Ο Σταύρος Βιολάρης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κόμματος δήλωσε την Τρίτη ότι «η ωραιοποίηση ή η δαιμονοποίηση της προσφυγής σε μηχανισμούς στήριξης μπορεί να εξυπηρετεί μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Βιολάρης είπε ότι «αυτό που απαιτείται είναι η λήψη μέτρων, τα οποία να διαχειρίζεται η ίδια η Κύπρος και όχι η επιβολή μέτρων έξωθεν».

Ο κ. Βιολάρης είπε ότι «σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να κρύβεται από την πραγματικότητα, το Ευρωπαϊκό Κόμμα προτείνει σειρά μέτρων, που μπορεί να εφαρμοστούν αμέσως και να είναι αποτελεσματικά σύντομα». Οπως είπε ο κ. Βιολάρης τέτοια μέτρα είναι «η επιτάχυνση αδειοδοτήσεων οικοδομικών και ενεργειακών έργων, η παροχή κινήτρων για υλοποίηση μεγάλων έργων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή με τη μέθοδο αυτοχρηματοδότησης και η εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας εξυπηρέτησης επενδύσεων για διευκόλυνση ντόπιων και ξένων επενδυτών».

Στα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κόμματος περιλαμβάνεται «και η φοροαπαλλαγή για τα δύο επόμενα χρόνια των νέων εταιριών που θα συσταθούν ή θα εγκατασταθούν στην Κύπρο το 2012», συνέχισε ο κ. Βιολάρης.

Επανέλαβε την πρόταση του κόμματος, για εξοικονόμηση κρατικών πόρων, χωρίς περαιτέρω αποκοπές και είπε ότι «για να εξοικονομηθούν πόροι για τα δημόσια ταμεία, εισηγούμαστε να μην υπάρξουν άλλες αποκοπές μισθών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, αλλά να καταργηθεί η υπερωριακή αμοιβή και να υιοθετηθεί υποχρεωτική πεντάωρη υπερωριακή απασχόληση ανά εβδομάδα».

Ο κ. Βιολάρης είπε ότι «στο σημείο που φτάσαμε πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση της οικονομίας και όχι οι ανούσιες δημόσιες συζητήσεις, που στέλλουν το μήνυμα ότι επίκειται κατάρρευση».

Πρόσθεσε ότι «αν τα λόγια μετατρέπονταν σε έργα, τότε η διάσωση της οικονομίας θα έπαιρνε το δρόμο της».

Οικολόγοι: «Καταστροφή» για την Κύπρο ο Μηχανισμός

Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκτιμά ότι τυχόν ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ «θα είναι καταστροφή για τη χώρα μας, αφού υπονομεύεται η εθνική μας κυριαρχία και υποθηκεύονται οι μελλοντικές γενεές», ενώ παράλληλα θεωρεί πως ότι «δεν υπάρχει ακίνδυνος μηχανισμός, χωρίς τις ανάλογες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα».

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο βουλευτής του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε την Τρίτη ότι «για ακόμα μια φορά παρακολουθήσαμε την κυβέρνηση να "μαδάει μαργαρίτες" και να διερωτάται εάν "θα μπούμε στο μηχανισμό ή δεν θα μπούμε…"», κάνοντας λόγο για «μια ασύμφωνη συγχορδία για το τι θα κάνουν, τα μέτρα που θα πάρουν και αν θα πάρουν, τι εννοεί ο Υπουργός Οικονομικών, τι εννοεί η Κυβέρνηση, τι εννοεί το ΑΚΕΛ κ.ο.κ.».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «αυτό το παιχνίδι, που παίζεται εις βάρος του μέλλοντος του κυπριακού λαού πρέπει να σταματήσει αμέσως, ιδιαιτέρως γιατί το αίσθημα ανασφάλειας μεγαλώνει και η αγορά αναστατώνεται και παγώνει».

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, είπε, «έχουμε καταθέσει τις εισηγήσεις μας για πράσινη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Ο βουλευτής του Κινήματος επανέλαβε «την έκκληση προς την Κυβέρνηση για αποτελεσματική και συνετή οικονομική πολιτική, ελπίζοντας να πάει επιτέλους το μήνυμα στο Προεδρικό».

Είπε ότι «η προσφυγή στο μηχανισμό καθίσταται αναγκαία λόγω της ύπαρξης διαχρονικών και δομικών προβλημάτων στην κυπριακή οικονομία, τα οποία η παρούσα κυβέρνηση παρέλειψε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «αυτό προκύπτει αβίαστα από μια απλή ανάγνωση των επτά υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κυπριακή κυβέρνηση» και ότι «καταρρίπτεται έτσι ο μύθος που καλλιεργεί για προπαγανδιστικούς λόγους η κυβέρνηση ότι ο μοναδικός λόγος που μας επιβάλλεται η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης είναι τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ανάπτυξη είναι η μόνη λύση και μάλιστα η πράσινη ανάπτυξη, την οποία έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο κ. Περδίκης είπε, καταλήγοντας, πως «αναμένουμε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα μια υπεύθυνη πολιτική και να εξαγγείλει άμεσα μέτρα για εξυγίανση της οικονομίας».

Α. Κυπριανού: Δεν δικαιολογείται προσφυγή σε Μηχανισμό Στήριξης

Απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις των υπολοίπων κομμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε την άποψη ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, δεν δικαιολογούν προσφυγή σε Μηχανισμό Στήριξης. Ανέφερε δε ότι γίνονται προσπάθειες για εξασφάλιση δανείου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των Τραπεζών, οπόταν δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές, ότι το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών να κάνει τη δουλειά του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι στο κόμμα του έχουν «πλήρη επίγνωση για το ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας και όχι σήμερα μόνον, αλλά διαχρονικά».

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, «δυστυχώς, επιβαρύνεται με ανεύθυνες συμπεριφορές από την πλευρά κάποιων πολιτικών προσώπων».

«Σε ό,τι αφορά την ανάγκη λήψης μέτρων», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εμείς είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του ότι δεν θα πρέπει να αφήνονται τα πράγματα να προχωρούν, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα».

«Το ερώτημα», πρόσθεσε, «είναι ποιά μέτρα θα ληφθούν» και «δεν πρόκειται το ΑΚΕΛ -και θέλω να το καταλάβουν όλοι αυτό το πράγμα- να αποδεχθεί να φορτώνονται τις συνέπειες των όποιων μέτρων μόνον οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου».

«Υπάρχει», όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «συσσωρευμένος πλούτος, υπάρχουν κέρδη τα οποία γίνονται ακόμα και μέσα στις σημερινές συνθήκες από ορισμένους και αυτοί θα πρέπει να έχουν τη μεγάλη δική τους συνεισφορά».

«Έχουμε καταθέσει», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «δύο νομοσχέδια στη Βουλή, αναφορικά με αυτά τα ζητήματα και θα θέλαμε να ιδούμε την Επιτροπή Οικονομικών να τα συζητήσει και να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα πάνω στις προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το κατά πόσον υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή και της υπόλοιπης Κυβέρνησης Χριστόφια για το ενδεχόμενο προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και εάν θα είναι μόνον για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου ή και για το δημοσιονομικό έλλειμμα , ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ ενημερώθηκε χθες από τον κ. Σιαρλή για τους σχετικούς προβληματισμούς στο Υπουργείο του.

«Νομίζω», συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε για αυτά τα ζητήματα» και ότι θα πρέπει «να αφήσουμε πρώτα και κύρια να ιδούμε κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης, ανάγκη η οποία, εάν και εφ` όσον προκύπτει, θα προκύψει για τις Τράπεζες».

ΠΗΓΗ philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου