Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Νέο «σενάριο» Reuters: Περιορισμός σε αναλήψεις από ΑΤΜ!

Νέο «σενάριο» Reuters: Περιορισμός σε αναλήψεις από ΑΤΜ!
Κάνει λόγο για συνοριακό έλεγχο της διακίνησης κεφαλαίων
αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος
Συνοριακός έλεγχος  και ο  περιορισμός αναλήψεων από το ATM «πρωταγωνιστούν» σε νέα σενάρια που φιλοξενούνται στο Reuters, όπως έγραψε νωρίτερα  το newsbomb.gr.
Όπως αναφέραμε, αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται , αναφέρει το σχέδιο αυτό, ενόψει της αβεβαιότητας που υπάρχει στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά ο πλήρης  έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη είναι η «πρόταση» των «ισχυρών» κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ΤτΕ δεν επιβεβαιώνει
Συγκεκριμένα, η  ΤτΕ αρνείται συζητήσεις του είδους,  ενώ το Reuters  υπογραμμίζει πως κανείς από τους αξιωματούχους δεν αναμένει πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και πως όλα αυτά είναι «μια συζήτηση ιδεών».
Σύμφωνα με το πρακτορείο,   οι συζητήσεις αυτές αφορούν απλώς την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο και όχι ότι προετοιμάζονται για κάτι που πιστεύουν ότι θα συμβεί.
Οι συνομιλίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιασκέψεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως.
«Εξετάζονται σενάρια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει (από το ευρώ)» είπε μια από τις πηγές που συμμετείχε στις σχετικές τηλεδιασκέψεις. «Έχουν εξεταστεί και αναλυθεί ο περιορισμός των αναλήψεων από τα ΑΤΜ και ο περιορισμός της κίνησης των κεφαλαίων» πρόσθεσε.
Η συνθήκη Σένγκεν
Όπως ανέφερε άλλη πηγή επιβεβαίωσε  εξετάστηκε το ενδεχόμενο αναστολής της συνθήκης του Σένγκεν.
«Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, αυτές είναι συζητήσεις μεταξύ ειδικών επί των οικονομικών θεμάτων, οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα» είπε η δεύτερη πηγή.
Ο πρώτος αξιωματούχος είπε, ωστόσο, ότι εξετάζεται επίσης εάν υπάρχει το νομικό υπόβαθρο για να ληφθούν τέτοια ακραία μέτρα.
Δηλώσεις Μισέλ Μπαρνιέ
Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ,  σημείωσε ακόμη πως το πακέτο που συμφωνήθηκε το Σαββατοκύριακο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών δείχνει πως η πειθαρχία σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη αρχίζουν να λειτουργούν σωστά.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύ πιο σκληρό να αντιμετωπίσει (η Ελλάδα) τις δυσκολίες μόνη της από το να το κάνει με αλληλεγγύη και με πειθαρχία» είπε ο Μπαρνιέ στη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου