Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Στην Αθήνα τρόικα και Μπαρόζο

Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά από το μεσημέρι της Τρίτης για την ελληνική οικονομία, καθώς οι εταίροι, οι αγορές και οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία να διαγνώσουν τις διαθέσεις της Αθήνας.

Το κρισιμότερο ραντεβού είναι, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών, αυτό που έχει κλειστεί την ερχόμενη Πέμπτη με τον υπουργό οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρα.


Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι στο τέλος της επίσκεψης, θα πρέπει να έχουν απαντηθεί δύο ερωτήματα:

Πρώτον, «οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις, με ημερομηνίες και συγκεκριμένες δράσεις που εν πολλοίς θα επιβεβαιώνει με έναν αξιόπιστο τρόπο ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει επιστρέψει εντός τροχιάς». Η πηγή από την οποία ζητήθηκε να ενημερώσει το Real.gr για τις διαθέσεις της Κομισιόν, ξεκαθάρισε ότι κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα παραμένει το ύψος του ελλείμματος του 2012 και η υλοποίηση των δράσεων που περιέχονται στις λίστες του τρίτου και τέταρτου τριμήνου με βάση το μνημόνιο. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι θα ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι «πρότερες ενέργειες» που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο για την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης.

«Τίποτα δεν βλέπουμε ως εύκολο πεδίο συζήτησης», σημειώνει η ίδια πηγή. «Το κάθε κομμάτι έχει τα προβλήματά του». Υπό αυτή την έννοια παρόμοια βαρύτητα έχει το να παρουσιάσει η κυβέρνηση σχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρείν, την ίδια βαρύτητα έχει το πλάνο για την άρση των εμποδίων στην άσκηση επαγγελμάτων, την ίδια βαρύτητα έχει το να παρουσιαστεί το πλάνο για τη μείωση κατά 30% του δημοσίου τομέα, το νέο φορολογικό και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και της αγοράς ενέργειας και υπηρεσιών. Συνεπώς η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος επαφύεται στην υλοποίηση όλων των σημείων της προηγούμενης συμφωνίας. Τεράστια αναμένεται να είναι και η έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις. «Δε φτάνουν οι προθέσεις, πρέπει να υπάρξει δράση και αυτό είναι κάτι που κρίνεται διαρκώς».

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα - αν είναι δυνατόν να δρομολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Κατά τα λοιπά η τρόικα δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στην μια ή την άλλη μέθοδο με την οποία θα μειωθεί το προσωπικό του δημοσίου τομέα, αρκεί να τεκμηριώνεται οικονομοτεχνικά, να έχει δηλαδή ουσιαστική και μόνιμη επίπτωση στις δημόσιες δαπάνες. Παρομοίως, σε σχέση με το ασφαλιστικό, το μόνο κριτήριο είναι «στο τέλος του δρόμου το σύστημα να είναι βιώσιμο και να μην παρουσιάζει πρόσθετη ανάγκη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Πριν όμως από τα μεσομακροπόθεσμα σχέδια και σαφώς πριν από τη στιγμή που η Αθήνα θα είναι σε θέση να γευτεί τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων η Αθήνα θα πρέπει να έχει εξηγήσει πως θα τηρήσει τη βασικότερη της δέσμευση: έλλειμμα ύψους 14,9 δισ. για το 2012. Αν αυτό το θέμα κλείσει τότε οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών θα ακούσουν με θετικότερη διάθεση όλα τα υπόλοιπα.

Το αν αυτό θα γίνει και με οριζόντια μέτρα δεν είναι αυστηρά καθορισμένο. Αυτό που είναι καθορισμένο είναι πως σαφώς θα πρέπει να γίνει και να μην χωράει καμία αμφισβήτηση. Τα λεγόμενα μέτρα των 11,7 δισ. για την διετία 2013-2014 δεν είναι απαραίτητο να αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2013. Καλό, όπως λένε κύκλοι της Κομισιόν, είναι «αν η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο δημοσιονομικό πλάνο να το βάλει σε εφαρμογή αμέσως» - δεν κερδίζει τίποτα η τρόικα αν προχωρήσουν αμέσως οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του όγκου του δημοσίου με τις συγχωνεύσεις, αλλά οι πολίτες που δεν θα δεχθούν μέτρα τύπου «επί δικαίων και αδίκων».

Παρομοίως το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να έχει απαντηθεί είναι το πότε θα είναι σε θέση οι εταίροι να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα πρόγραμμα με επισφάλειες δεν είναι δεδομένη. Το ΔΝΤ θα αποσυρθεί βάση του καταστατικού του από το πρόγραμμα αν η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη. Για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση η Αθήνα πρέπει να τα βρει με τις Βρυξέλλες, τόσο όσο οι Βρυξέλλες να είναι πολιτικά εξασφαλισμένες για να αναλάβουν την υπεράσπιση της Αθήνας έναντι του ΔΝΤ. «Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε» κοινώς. Από την άλλη το ομόλογο της ΕΚΤ λήγει ούτως ή άλλως στις 20 Αυγούστου, η Αθήνα ενδέχεται να χρειαστεί να καταφύγει σε εσωτερική στάση πληρωμών για να το πληρώσει, ή να επιστρατεύσει συνδυασμούς λύσεων, που θα ζορίσουν την κυβέρνηση και τους πολίτες μόνο όσο χρειάζεται για να πεισθούν οι εταίροι ότι το πρόγραμμα αξίζει να συνεχιστεί. Άρα και πάλι η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο και οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους.

Όπως άλλωστε έλεγε και ο Bill Cosby «δε ξέρω τη συνταγή της επιτυχίας. Ξέρω όμως πως η συνταγή της βέβαιης αποτυχίας είναι να προσπαθεί να τους έχεις όλους ευχαριστημένους»...

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου