Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

«Καμπανάκι» για Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο Moody's: Αυξημένη η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Σε αρνητικό αναθεώρησε η Moody΄s Investors Service το outlook στην αξιολόγηση Aaa της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου από σταθερό προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την αξιολόγηση Aaa της Φινλανδίας με σταθερό outlook.

Για την αλλαγή στο outlook ο οίκος επικαλείται την αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από μια ελληνική έξοδο.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι χώρες αυτές, που διαθέτουν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, είναι σε κίνδυνο λόγω των ευρύτερων προβλημάτων της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, η Moody's θεωρεί πως ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει αυξηθεί, ενώ επισημαίνει πως ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε απειλή για το ευρώ.

Η Moody's επικαλείται ακόμη την "αυξανόμενη πιθανότητα" να χρειαστεί στήριξη για ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

"Δεδομένης της μεγαλύτερης δυνατότητας απορρόφησης του κόστους που συνδέεται με μια τέτοια στήριξη, αυτό το βάρος, πιθανότατα θα πέσει κυρίως στις χώρες της Ευρωζώνης με την καλύτερη αξιολόγηση, αν η Ευρωζώνη πρόκειται να διατηρηθεί στη σημερινή της μορφή", προστίθεται στην ανακοίνωση του οίκου.

«Kαμπανάκι» έχει χτυπήσει από την Δευτέρα σε ολόκληρο τον πλανήτη η κρίση της Ευρωζώνης, η οποία μετά το χθεσινό μίνι κραχ στα χρηματιστήρια των χωρών του Νότου αναγκάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέα παρέμβαση. Εκτάκτως θα βρίσκεται από σήμερα σε Αθήνα και Ρώμη ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσαρλς Κόλινς, με σκοπό να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να εξαλειφθεί στην Ευρωζώνη η κρίση κρατικού χρέους.Οι επισκέψεις του Κόλινς θα συμπέσουν χρονικά με την άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου