Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η αυτόματη λήψη μέτρων φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό

Η απαίτηση της τρόικα για νομοθέτηση της αυτόματης λήψης μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων φέρνει πιο κοντά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ταυτόχρονα τον καθιστά και περισσότερο «ευρωπαϊκό», καθώς στόχος του θα είναι οι νέοι υπουργοί να τρέξουν πιο γρήγορα τα μέτρα που ψηφίστηκαν, άρα θα αιτείται να είναι στην πλειοψηφία τους από το «μπλοκ του Μνημονίου» -μπλοκ που διαπερνά οριζόντια τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση .


Ο πρωθυπουργός, αν όλα πάνε καλά και επιτευχθεί εκταμίευση της συνολικής δόσης μαμούθ των 44 δισ. ευρώ ,σαφώς ενισχυμένος, θα έχει όλη τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έναν ανασχηματισμό με τη σφραγίδα της νέας πολιτικής του και με λιγότερους συμβιβασμούς με τους επικεφαλής των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τα διλήμματα του ανασχηματισμού πάντως είναι ουκ ολίγα και μάλιστα σημαντικά, καθώς από τις απαντήσεις που θα δοθούν θα εξαρτηθεί η φυσιογνωμία της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα:

1.ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: στο δίλημμα τώρα ή στις αρχές της νέας χρονιάς, όπως θα επιθυμούσε ο Φώτης Κουβέλης, η απαίτηση της τρόικα για την αυτόματη λήψη μέτρων σε περίπτωση δυναμικών αποκλίσεων ,μάλλον δίνει την απάντηση: ανασχηματισμός μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Δηλαδή ανασχηματισμός χριστουγεννιάτικος ή πρωτοχρονιάτικος!

2.ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΟΧΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη λάβει την απόφαση το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη. Ο Φώτης Κουβέλης κλίνει προς αυτήν την άποψη, όμως στο κόμμα του οι διαφορετικές απόψεις είναι ισχυρές. Είναι απολύτως βέβαιο ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα συμμετάσχει ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ το Μαξίμου θα επιθυμούσε να μην προταθεί και ο Αντώνης Μανιτάκης. Η τελικά απόφαση της ΔΗΜΑΡ μάλλον δεν θα επηρεάσει ριζικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα όμως θα παίξει ρόλο στη δυναμική της κυβέρνησης, καθώς πλέον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν μόνο 151 έδρες και η στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη αποκτά βαρύνουσα σημασία.

3.ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΚΟΥΒΕΛΗΣ; Πολύ δύσκολο, ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς πολλά εξαρτώνται από τη λύση που θα δώσουν οι δανειστές στο ελληνικό πρόβλημα. Τυχόν συμμετοχή Βενιζέλου-Κουβέλη από τη θέση των αντιπροέδρων θα αναβάθμιζε το ρόλο του Υπουργικού Συμβουλίου ,η λειτουργία του οποίου τώρα έχει ουσιαστικά αντικατασταθεί από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών , με πολλούς συνταγματολόγους να επισημαίνουν ότι κινείται στα όρια της θεσμικής λειτουργίας.

4.ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ; Θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στη δομή λειτουργίας της κυβέρνησης και κυρίως των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου δουλεύει σε αυτήν την κατεύθυνση.

5.ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ; Είναι γνωστό οτι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με τη δημιουργία αστικού κόμματος με κορμό τη ΝΔ. Συνεπώς ο ανασχηματισμός δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, δύσκολα θα δεχθούν κάτι τέτοιο οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ,με αποτέλεσμα, προφανώς, οι κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν να είναι χειρουργικές.

Το εκλογικό σενάριο

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα αν το καλύτερο σενάριο μετά την εκταμίευση της δόσης μαμούθ των 44 δισ. ευρώ είναι ο ανασχηματισμός ή η προσφυγή στις κάλπες με το δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας. Το σενάριο είναι υπαρκτό ,όσο και αν δεν το θέλουν οι Γερμανοί λόγω των δικών τους εκλογών ενώ και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέες κάλπες.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου