Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σύννεφα πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ-Χαμάς

Τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμας έπειτα από τη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Αχμέντ Αλ-Τζααμπάρι.

Ο Τζααμπάρι σκοτώθηκε σήμερα όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε επλήγη από ισραηλινά πυρά στη Γάζα. Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο που σκοτώνεται από την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα πριν από τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατιωτικού σκέλους της Παλαιστινιακής οργάνωσης, η επιδρομή «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως».


Η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού του Ισραήλ, ανακοίνωσε μάλιστα μέσω Twitter, μια σειρά από επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και μια χερσαία επίθεση στη Γάζα «εφόσον χρειαστεί».



Αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές, ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε νωρίτερα ότι «μετά την εκτόξευση ρουκετών, τις τελευταίες ημέρες, εναντίον του Ισραήλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αποφάσισε να εγκρίνει μια επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα», δηλαδή της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων.

Αυτόπτες  μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε έξι ή επτά επιδρομές σε όλη την περιοχή.  Σύμφωνα με άλλες πηγές, δεκάδες άρματα έχουν προωθηθεί κοντά στο φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τα Παλαιστινιακά Εδάφη από το Ισραήλ.

Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τα ζωή τους κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών -ανάμεσα τους και ένα μικρό κορίτσι-  ενώ άλλοι 35 τραυματίστηκαν.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι έπληξε σημεία από τα οποία εκτοξεύονταν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Ένας εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι στόχος ήταν οι τοποθεσίες απ' όπου εκτοξεύονται ρουκέτες βεληνεκούς άνω των 40 χιλιομέτρων και υποστήριξε ότι η πολεμική αεροπορία κατάφερε "σημαντικό πλήγμα" στις αποθήκες πυρομαχικών της Χαμάς και άλλων ενόπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως από την Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «στενά» τις εξελίξεις στη Γάζα και εξέφρασε την «αλληλεγγύη του» στο Ισραήλ το οποίο «έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στην τρομοκρατία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντισυνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «σέβονται το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα».


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου