Λευκωσία: Με την υποβολή 11 συνολικά υποψηφιοτήτων
για την Προεδρία της Δημοκρατίας που αποτελεί αριθμό ρεκόρ σε σχέση με
προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ολοκληρώθηκε στις 12 ακριβώς η
διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων ενόψει των εκλογών της 17ης
Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών
εκλογών υπέβαλαν υποψηφιότητες και δύο γυναίκες, η Πραξούλα Αντωνιάδου
και η Μακαρία- Άντρη Στυλιανού.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα και οι υποψήφιοι αφού υπέβαλαν τα απαραίτητα έγγραφα και κατέβαλαν το παράβολό των 1710 ευρώ προέβαιναν σε δηλώσεις στις οποίες παρουσίαζαν τους λόγους που αποφάσισαν να υποβάλουν υποψηφιότητα και καλούσαν τον κυπριακό λαό να τους εμπιστευθεί με την ψήφο του.
Εκτός των έντεκα, στον χώρο υποβολής υποψηφιοτήτων προσήλθε ακόμη ένας πολίτης, ο Ανδρέας Ανδρέου, ο οποίος προσήλθε και επιθυμούσε να καταθέσει την δική του υποψηφιότητα. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό επειδή δεν κατείχε τα απαραίτητα έγγραφα.
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον, ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι. Η διαδικασία άρχισε στις 09:00 το πρωί με τον Σταύρο Μαλά. Ακολούθησε στις 09:15 η Μακαρία Άντρη Στυλιανού, στις 09:30 ο Λάκης Ιωάννου, στις 09:45 ο Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος), στις 10:00 ο Ανδρέας Ευστρατίου, στις 10:15 ο Λουκάς Σταύρου, στις 10:30 η Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου, στις 10:45 ο Νίκος Αναστασιάδης, στις 11:00 ο Σόλων Γρηγορίου, στις 11:15 ο Γιώργος Λιλλήκας και ολοκληρώθηκε στις 11:30 με την κατάθεση της υποψηφιότητας του Γεώργιου Χαραλάμπους.
Τα επάγγελμα των υποψηφίων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων που είχαν αναρτηθεί σε ειδικό πίνακα στο χώρο υποβολής της υποψηφιότητας τους.
Συγκεκριμένα, Νίκος Αναστασιάδης (Δικηγόρος – βουλευτής), Σταύρος Μαλάς (Γενετιστής), Γιώργος Λιλλήκας (Πολιτικός επιστήμονας), Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου (Οικονομολόγος), Μακαρία Άντρη Στυλιανού (Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης), Λάκης Ιωάννου(Σύμβουλος Δικαιωμάτων Πολίτη), Κώστας Κυριάκου –Ούτοπος (Γεωργός – Συγγραφέας), Ανδρέας Ευστρατίου (Επιχειρηματίας), Λουκάς Σταύρου (Ζωγράφος – Συγγραφέας), Σόλων Γρηγορίου (Γεωργός) και Γεώργιος Χαραλάμπους (Άνεργος).
Σε δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, είπε ότι «η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής της 17ης Φεβρουαρίου 2013 ολοκληρώθηκε ομαλά χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι «υποβλήθηκαν σήμερα 11 υποψηφιότητες οι οποίες έχουν ελεχθεί από την Υπηρεσία Εκλογών και θεωρούνται έγκυρες. Οι σχετικές γνωστοποιήσεις έχουν αναρτηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία».
Σημείωσε ότι «από τώρα μέχρι τις έξι το απόγευμα μπορεί να υποβληθεί ένσταση κατά υποψηφιότητας που υποβλήθηκε», προσθέτοντας ότι «αφού μελετήσω ενδεχόμενες ενστάσεις θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των υποψηφίων και θα αρχίσει η εργασία με το κυβερνητικό τυπογραφείο για την ετοιμασία των πρωτότυπων του ψηφοδελτίου που θα χρησιμοποιήσουμε στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου».
«Το πρωτότυπο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε με εκπροσώπους των υποψηφίων τη Δευτέρα το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να οριστικοποιήσουμε τη μορφή του».
Ερωτηθείς σχετικά με τη ψηφοφορία στις 17 του Φεβρουαρίου, είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες πρόταση νόμου για την παράταση της προθεσμίας για τη ψηφοφορία έτσι ώστε αντί να λήξει η ψηφοφορία στις 5 το απόγευμα να λήξει στις 6 το απόγευμα» κάτι, που όπως διευκρίνισε συμβαίνει «για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ασσιώτης υπενθύμισε ότι μετά από απόφαση της υπουργού Εσωτερικών φέτος θα απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία γύρω στις δύο χιλιάδες άνεργοι επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη επιλεγεί από τους εφόρους εκλογής με δημόσιες κληρώσεις».
Ανέφερε ότι «τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη ενημερωθεί για τα καθήκοντα που θα ασκήσουν κατά την ημέρα των εκλογών, ενώ θα παρακολουθήσουν και μια επιμορφωτική παρουσίαση έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο τρόπο».
Στ.Μαλάς: Θα έχουν εκπλήξεις οι εκλογές
Την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου υπέβαλε πρώτος στις 9 το πρωί ο Σταύρος Μαλάς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα έχουν εκπλήξεις.
«Όσοι λογαριάζουν ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί λογαριάζουν λάθος. Ο λαός στις 17 και 24 του Φεβράρη θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στον τόπο μας υπάρχει ελπίδα, υπάρχει κρίση και πάνω απ΄ όλα υπάρχει αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς.
Είπε ότι καταθέτει σήμερα τη δική του πρόταση, που αποτελεί, μία πρόταση εξόδου από την οικονομική κρίση, όπως είπε, «η οποία θα βασίζεται πάνω σε παραγωγικές, καινοτόμες οικονομικές δραστηριότητες με σωστή και νούσιμη διαχείριση του φυσικού αερίου, αλλά και με σωστή και νούσιμη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, χωρίς οποιουσδήποτε πειραματισμούς». «Η δική μας πρόταση είναι και πολυσυλλεκτική και αξιόπιστη, αλλά πάνω απ’ όλα και νικηφόρα» ανέφερε.
Δήλωσε αποφασισμένος μέσα στα πλαίσια μίας κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού, να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες. Το οφείλουμε, είπε, στις νέες γενιές, στους χιλιάδες άνεργους, στην ίδια μας την ιστορία.
Ο Σταύρος Μαλάς χαρακτήρισε τις επόμενες προεδρικές εκλογές ως τις πιο κρίσιμες μετά το 1974 και ανέφερε πως ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να αναλάβει και να διαχειριστεί πολύ σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την οικονομία, το εθνικό πρόβλημα και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να έχει την αξιοπιστία, αλλά και τη γνώση να διαχειριστεί αυτή τη κρίση προς όφελος του κυπριακού λαού.
«Κάποιοι εκτός Κύπρου θα χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση για να προσπαθήσουν να ασκήσουν οικονομική και ενδεχομένως πολιτική επικυριαρχία στην Κύπρο. Κάποιοι εντός Κύπρου θα χρησιμοποιήσουν επίσης την οικονομική κρίση για να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες αλλοιώνουν τον κοινωνικό ιστό και διαγράφουν κατακτήσεις των εργαζομένων της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και όχι μόνο. Ο επόμενος Πρόεδρος συνεπώς, θα πρέπει να διαμορφώνει πολιτικές οι οποίες να έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο» ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο άνθρωπος για μας είναι κεφάλαιο, δεν είναι αριθμός. Θα πρέπει συνεπώς να έχουμε και την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία να υπηρετήσουμε πρώτα από όλα τον Κύπριο πολίτη και όχι οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα».
Η πρόταση της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά έγινε από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη με υποστηρίζοντες τους Νίκο Κατσουρίδη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ και επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Σ. Μαλά), Κίκη Καζαμία, πρώην Υπουργό Οικονομικών, Ελένη Ευαγγέλου, μέλος της οικογένειας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Παντελάκη Πανταζή, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία, Μόνικα Μελέκη, ηθοποιό και Δημοτικό Σύμβουλο Λάρνακας, Θέμο Δημητρίου, μέλος Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών, Κούλη Αβραάμ, Αντιπρόεδρο Κινήματος Ενωμένων Δημοκρατών και Τάσο Κυρμίτση, Δικηγόρο και επικεφαλής της ομάδας Νέα Γενιά με Σταύρο Μαλά.
Ο κ. Μαλάς συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ζαχαρούλλα Μαλά, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, στελέχη του εκλογικού του επιτελείου, καθώς και πολίτες που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Μ.Στυλιανού: Οι πολίτες να ψηφίσουν την αλλαγή
Τους πολίτες κάλεσε η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας Μακαρία Άντρη Στυλιανού να σκεφθούν ελεύθερα και να ψηφίσουν την αλλαγή, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αλλαγή ψηφίζεται, δεν έρχεται από μόνη της.
«Έχω υποβάλλει πριν από λίγα λεπτά την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε η κ. Μακαρίου.
Εμείς, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι η θέση του Προέδρου είναι εκλογή προσώπου και δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα κανενός κόμματος και οποιουδήποτε πολίτη, είναι μία θέση την οποία μπορεί να διεκδικήσει οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι «αυτές οι εκλογές πραγματικά διαφέρουν από όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί σ’ αυτές τις εκλογές οι πολίτες έχουν επιλογή».
Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού «είναι οι εκλογές όπου κρίνεται η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια και η αξιοπρέπεια όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι πρέπει επιτέλους σ’ αυτές τις εκλογές να αποδείξουν ότι πραγματικά θέλουν αλλαγή, ότι πραγματικά δεν θέλουν πλέον να τους κυβερνούν ανακυκλωμένοι πολιτικοί και πραγματικά να επιλέξουν τη δική μας υποψηφιότητα, που είναι υποψηφιότητα ενός πραγματικά ελεύθερου και ανεξάρτητου πολίτη».
«Η αλλαγή ψηφίζεται, δεν έρχεται από μόνη της», είπε, προσθέτοντας ότι «την Κυριακή που θα είναι οι εκλογές ευελπιστούμε ότι πραγματικά οι πολίτες θα σκεφτούν ελεύθερα και θα ψηφίσουν την αλλαγή, διότι τη Δευτέρα κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να γκρινιάζει ή να διαμαρτύρεται για την κυβέρνηση που θα έχει αυτός ο τόπος».
Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι «οι συμπατριώτες μας θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους γιατί πραγματικά έχουν βαρεθεί τις υποσχέσεις».
«Είναι καιρός πλέον να αναλάβει μια Κυβέρνηση πολιτών», ανέφερε τέλος, δεσμευόμενη η Κυβέρνησή της «να περάσει σε πράξεις».
Η κ. Στυλιανού υπέβαλλε την υποψηφιότητά της μετά το Σταύρο Μαλά. Την υποψηφιότητά της προτείνει ο Άγης Παναρέτου. Υποστηρίζοντες είναι οι Σμάραγδος Κλεοβούλου, Όλγα Σαββίδου, Κωνσταντίνος Τσαγγαρίδης, Ελένη Κουπαρή, Κυριάκος Παπακυριακού, Στέλιος Κκολού, Λοΐζος Λοΐζου και Άννα Κωνσταντίνου.
Λ.Ιωάννου: Να τερματιστεί η «φίμωση» που έχει υποστεί
Τρίτος υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο πρόεδρος του ΛΑΣΟΚ, Λάκης Ιωάννου. Σε σύντομη δήλωση εξέφρασε την ελπίδα μετά τη σημερινή μέρα να τερματιστεί η «φίμωση» που έχει υποστεί μέχρι σήμερα.
«Ελπίζουμε τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες να υπάρξει δημοκρατία στο τόπο μας και να ακουστεί η φωνή του ΛΑΣΟΚ», δήλωσε.
Τον κ. Ιωάννου, πρότεινε ο Ιάκωβος Κοσταππής και υποστήριξαν οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντώνιος Σαββίδης, Ελένη Γεωργίου, Θεόδωρος Κατζιάνη, Γεώργιος Γεωργίου, Μιχαλάκης Κομήτης, Παρασκευή Μνάσωνος και Γιώργος Φιλιαστίδης.
Δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές ζήτησε ο Ούτοπος
Με το ίδιο όραμα που είχε και στις προηγούμενες διεκδικήσεις του στις Προεδρικές κατέρχεται και στις εκλογές του Φεβρουαρίου ο Κώστας Κυριάκου, γνωστός ως Ούτοπος, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς του.
Όπως ανέφερε όραμά του είναι «η οικοδόμηση πόλεων στα μέτρα του ανθρώπου, με πλήρες σχέδιο, χωρίς αυτοκίνητα και με μηχανισμούς που θα κάνουν τη λειτουργία τους απλή, εύκολη και οικονομική».
«Προσδοκώ και ελπίζω να γίνουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, κάτι βεβαίως που δεν έγινε σε καμιά εκλογική αναμέτρηση στην οποία έλαβα μέρος», είπε, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια φεύγουμε από στημένες εκλογές και πάμε σε στημένες εκλογές».
Ο κ. Κυριάκου άσκησε έντονη κριτική εναντίον ;όλων όσων εκπροσωπούν το σύστημα και τους θεσμούς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι ήδη ραμμένες στα μέτρα του μαέστρου, τόσα για τον Αναστασιάδη, φαβορί ο άνδρας βλέπετε, τόσα για το Μαλά, τόσα για το Λιλληκα και κάτι ψίχουλα για κάποιους άλλους».
Ωστόσο, αποδέχθηκε «την απουσία μου από τις δημοσκοπήσεις εφόσον δεν έκανα εξαγγελία υποψηφιότητας». Από εδώ και μπρος, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα θα λαμβάνει μεγαλύτερα ποσοστά από όλους τους άλλους υποψηφίους, αν και αμφισβήτησε ότι αυτό θα παρουσιαστεί.
Υποστήριξε ότι πίσω από αυτή την κατάσταση κρύβεται η Μασονία.
Τον κ. Κυριάκου προτείνει η Ισμήνη Κυριάκου και υποστηρίζουν ο Στυλιανός Χρήστου, ο Δημητράκης Θεοδούλου, Μακεδόνας Χριστοδούλου, Ανδρέας Ζαχαρίου, Χρήστος Χριστοφόρου, Χριστόδουλος Θεοχάρους, Έκτορας Κυριάκου και Μιχαλάκης Ιωάννου.
Κοντά στους φτωχούς και τους πολύτεκνους, ο Ανδ.Ευστρατίου
Τη δέσμευση ότι αν εκλεγεί θα αγωνιστεί για τους άνεργους, τους πολύτεκνους και τους φτωχούς, εξέφρασε ο υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου.
Υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του ο κ. Ευστρατίου ανέφερε ότι σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «εφόσον έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, όποιος έχει τη τόλμη και το θάρρος μπορεί να βάλει υποψηφιότητα».
Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ο άνθρωπος της φτώχιας και της βιοπάλης και θα αγωνιστεί για τους άνεργους για τους πολύτεκνους, αυτούς που μένουν στο περιθώριο και μόνο όποτε έχουμε εκλογές λαμβάνονται υπόψη.
«Κάποιοι άφησαν τα αριστοκρατικά τους γραφεία, και κατέβηκαν στην ύπαιθρο, στις κοινότητες στις πόλεις για να δουν τους ανθρώπους αυτούς και να δουν αν θα αυξήσουν τα ποσοστά τους και αν εκλέγονται, όμως έχουν χάσει το παιγνίδι γιατί ο κυπριακός λαός στις 17 Φεβρουαρίου ξέρει τι θα κάνει, θα μιλήσει δημοκρατικά και ανεξάρτητα, και θα δώσει την ψήφο του στον κατάλληλο και τον άνθρωπο που θα βγάλει την Κύπρο από την κρίση και την ανεργία και τη φτώχια», ανέφερε.
Τον κ. Ευστρατίου προτείνει ο Αλέκος Κυριάκου και υποστηρίζουν οι Σταυρούλα Παναγιώτου, Πετράκης Παναγιώτου, Αχιλλέας Αχιλλέως, Γεώργιος Σολωμού, Σωτήρης Ορφανός, Χριστάκης Χρίστου, Λίτσα Πιερή και Κυριάκος Ζαχαρία.
Στρατιωτική ένωση με την Ελλάδα, προτείνει ο Λ.Σταύρου
Αυτοδιάθεση, στρατιωτική ένωση με την Ελλάδα και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μερικές από τις προτάσεις που υπόσχεται να εφαρμόσει ο Λουκάς Σταύρου, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά από την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Εν πρώτης καταγγέλλω το δικτατορικό, ζυριχικό καταστημένο και ιδιαιτέρως την Κυβέρνηση Χριστόφια που εις βάρος κάθε αρχής δημοκρατίας, ισονομίας και ισηγορίας επέβαλλε την αποσιώπηση της υποψηφιότητας του Εθνικιστικού Δημοκρατικούς Κόμματος ΕΔΗΚ από τα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό καταδεικνύει πως η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί υπό καθεστώς αντιλαϊκού, σκοταδιστικού εξουσιασμού που στερεί κάθε νομιμότητα στο κατεστημένο».
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου «το κατεστημένο που μέσα από μια σειρά επαίσχυντων και προδοτικών πράξεων όπως την εσχάτη προδοσία του διπλού δημοψηφίσματος με τη συμμετοχή των εποίκων, παρέδωσε την πατρίδα στους Τούρκους κατακτητές, παραχωρεί τώρα ότι απέμεινε στους ξένους τοκογλύφους για να στηρίξει το ντόπιο, ληστρικό τραπεζικό σύστημα και την εκκλησιαστικο-ιδιωτική ολιγαρχία του πλούτου ρίχνοντας το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
Κάλεσε «το λαό να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, να ενδυναμώσει το κίνημα του εθνικιστικού αντικαπιταλισμού για να ορθωθεί φραγμός στα αντιλαϊκά και αντεθνικά σχέδιά τους». Να σταματήσουμε, είπε, «την προδοτική πορεία στο εθνικό θέμα και να ανάψουμε ξανά τις δάδες του αγώνα από τα φυλακισμένα μνήματα να διεκδικήσουμε αυτοδιάθεση, στρατιωτική ένωση από την Ελλάδα, πραγματική δημοκρατία και απελευθέρωση».
Την ίδια ώρα υποσχέθηκε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και στήριξη της οικονομία μέσα από κρατική τράπεζα, συντριβή της διαφθοράς, εκδίωξη των λαθρομεταναστών και επιβολή ισόβιας εξορίας σε όσους τους προσφέρουν τροφή και στέγη.
Τον κ. Λουκά προτείνει ο Αντώνης Πιερίδης και υποστηρίζουν οι Καίτη Αρίστου, Ελένη Πιερίδου, Σταυρούλα Πιερή, Συμεών Πιερή, Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου, Μιαρία Πιερίδου, Σταύρος Σταύρου, Γεωργία Κωνσταντή.
Πρ.Αντωνιάδου:Τα μεγάλα κόμματα απέτυχαν
Ήταν υποχρέωσή μας να υποβάλουμε υποψηφιότητα καθώς τα μεγάλα κόμματα έχουν αποτύχει και ο τόπος χρειάζεται να εξέλθει από τα μεγάλα αδιέξοδα, δήλωσε κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς της η Πραξούλα Αντωνιάδου.
Η κ. Αντωνιάδου είπε ότι σήμερα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και πρέπει οι ίδιοι οι πολιτικοί αλλά και τα ΜΜΕ να συμβάλουν ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της δημοκρατίας. Χαρακτηρίζοντάς την υποψηφιότητά της καθαρά κομματική ειπε ότι στόχο έχει να δώσει διέξοδο σε όλους τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να δουν το τόπο να βγαίνει από την οικονομική καταστροφή και την πολιτική στασιμότητα στην οποία μας έχει οδηγήσει ο παλαιοκομματισμός.
«Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις βάση των οποίων θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τον τόπο στην οικονομική ανάκαμψη, προτάσεις που στηρίζονται στο πολύ αξιόλογο ακαδημαϊκό μας υπόβαθρο και την επαγγελματική μας εμπειρία, οι ΕΔΗ έχουν 20ετη δραστηριότητα και έχουν διατελέσει Υπουργοί σε δύο κυβερνήσεις και βουλευτές σε δύο θητείες, έχουμε το διαχρονικό οραματισμό της επίτευξης επανένωσης, ένα στόχο που όταν υλοποιηθεί θα βοηθήσει και αυτός στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης», ανέφερε.
Η κ. Αντωνιάδου πρόσθεσε ότι «δώσαμε την ευκαιρία στα μεγάλα κόμματα να υλοποιήσουν τους οραματισμούς αλλά είναι φανερό ότι έχουν αποτύχει και ήταν υποχρέωσή μας να κατέλθουμε αυτόνομα στις εκλογές με τις προτάσεις μας, στη βάση του πολύ έντιμου μας πολιτικού βίου, ο χρόνος εξέλειπε, δύο γενιές προσφύγων είναι μακριά από τα σπίτια τους, θέλουμε να επιστρέψουν και να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και για να γίνει αυτό χρειάζεται επανένωση του τόπου».
Tην υποψηφιότητα της προτείνει ο Κώστας Γεωργιάδης και υποστηρίζουν οι Βίκτωρας Φτανού, Δημήτρης Λόρδος, Λεωνίδας Μαλένης, Αννα Θεοχαρίδου, Ιουλία Χαραλάμπους,Κατερίνα Γεωργίου, Γεώργιος Δ. Χριστοδουλίδης και ο Τ/κ πολιτικός Μουράτ Κανατλί.
Ν.Αναστασιάδης: Στις 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας
Την αισιοδοξία ότι από τις 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας το πρωί.
Μια μέρα που θα μας βρει όλους συνεργάτες και συμμέτοχους στην ανασυγκρότηση και την αναδημιουργία, πρόσθεσε.
Αναφέροντας πως η πατρίδα μας περνά κρίσιμες ώρες, υπάρχει αδιέξοδο στο Κυπριακό και μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν περισσεύει κανένας.
Μέσα από «μιαν ιστορική συμφωνία με το ΔΗΚΟ αλλά και διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους Οικολόγους αλλά και σε σωρεία θεμάτων σύμπτωση θέσεων με το Σοσιαλιστικό Κίνημα μέσα στη Βουλή έχουμε συγκροτήσει ένα πρόγραμμα που μέσα από μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας μπορεί να δώσει την ελπίδα, μπορεί να δώσει την προοπτική», πρόσθεσε.
Και είναι αυτό που μας γεμίζει με αισιοδοξία ότι από τις 17 (του Φλεβάρη) και μετά - και θέλω να μεταδώσω αυτό το μήνυμα σε όλους τους Κύπριους - θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας, ανέφερε.
Ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν μέχρι σήμερα και όσους βρίσκονταν μαζί του σήμερα, ιδιαίτερα τον προτείνοντα την υποψηφιότητά του Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, όσο και τους υποστηρίζοντες την υποψηφιότητά του. Πρόκειται για τους Μιχάλη Χατζηγιάννη, Ανδριανή Ονουφρίου, Γιάννο Χαριλάου, Αλεξάνδρα Γαλανού, Μαίρη Κουτσελίνη-Ιωαννίδου, Ελενα Τάνου (Ελληνα), Μιχάλη Μουσιούττα και Γιάγκο Μικελλίδη.
Ευχαρίστησε επίσης τις ομάδες των αγωνιστών, τις ομάδες που εκπροσωπούν τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών, τις ομάδες των νέων επιχειρηματιών, τις ομάδες των ανθρώπων που βρίσκονται δυστυχώς στην ανεργία και γενικότερα όλους τους πολίτες «που μέσα από τα μηνύματα δίνουν την καλύτερη υπόσχεση αλλά και την από πλευράς μας δέσμευση πως έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε σκληρά».
Είπε πως δεν έχει αμφιβολία πως και σε αυτές οι εκλογές, μέσα από μια κουλτούρα που έχει καθιερωθεί, «με πλήρη σεβασμό στη δημοκρατία, θα οδηγηθούμε στις 17 του μηνός με ομαλότητα, με αλληλοσεβασμό, μακριά από όποιες ακρότητες».
Ο λαός δεν θέλει αντιπαραθέσεις, θέλει θέσεις από μας για να δει πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, κατέληξε
Σ.Γρηγορίου: Ο λαός να ξυπνήσει από το λήθαργο
Να ξυπνήσει από τον λήθαργο που τον έχουν στείλει τα πολιτικά κόμματα, να σωφρονιστεί και να ψηφίσει τον ίδιο κάλεσε τον κυπριακό λαό ο Σόλωνας Γρηγορίου σε δηλώσεις του μετά από την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Καλώ τον κυπριακό λαό να ξυπνήσει από το λήθαργο που τον έχουν στείλει τα πολιτικά κόμματα και οι πάτρονες τους, αυτοί που τους συντηρούν, να ανακτήσει την κρίση του και να προσέλθει στις 17 Φεβρουαρίου στην κάλπη, με πλήρη επίγνωση της καταστροφικής πορείας που μας έχουν οδηγήσει τα κόμματα και να ψηφίσει σωστά για το καλό της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.
Όπως προσέξατε, είπε, «εγώ είμαι ενώπιον σας σήμερα με δύο υποστηρικτές, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν με 102, για να μην πω με 202 ή 302, οι οποίοι είναι πανέτοιμοι να διαμοιράσουν μεταξύ τους τα εναπομείναντα ιμάτιά μας».
«Γι αυτό σωφρονιστείτε επιτέλους, σταματήστε να ψηφίζετε τον Α για να μην κερδίσει ο Β ή αντιστρόφως, ψηφίστε σωστά για να πάει η πατρίδα μας μπροστά», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στις εξαγγελίες, όπως είπε, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Χρυστόστομου ότι «οι πολιτικοί αυτού του τόπου τον έχουν καταστρέψει τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στο οικονομικό».
Ιδιαίτερο μήνυμα έστειλε «στους συναγωνιστές μου στον αγροτόκοσμο από τον οποίο και προέρχομαι, να προσέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει τον εαυτό του ψηφίζοντας Σόλωνα Γρηγορίου».
Την υποψηφιότητα του κ. Γρηγορίου προτείνει ο Αντρέας Κεττένης και υποστηρίζουν οι Διονύσιος Στ. Πέτρου, Κώστας Χατζηστυλλής, Μαρίνα Χατζηστυλλή, Νίκος Ιωάννου, Πέτρος Θεμιστοκλέους, Κύπρος Γρηγορίου, Δημήτρης Κεττένης και Χριστόδουλος Αργυρού.
Γ.Λιλλήκας: Καλώ τους πολίτες σε συμπόρευση
Τη δέσμευση του ότι θα υπηρετήσει τους πολίτες σε περίπτωση εκλογής του στο ανώτατο αξίωμα της κυπριακής πολιτείας, εξέφρασε σήμερα υποβάλλοντας την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, ο Ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας.
Ο Γιώργος Λιλλήκας προσήλθε στο ξενοδοχείο Χίλτον της Λευκωσίας και υπέβαλε την υποψηφιότητα του γύρω στις 11:10, συνοδευόμενος από την γυναίκα του Βαρβάρα και τον γιο του Ορφέα, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη αλλά και πλήθος υποστηρικτών του η πλειονότητα των οποίων είναι απλοί πολίτες όπως ο ίδιος ανέφερε.
Την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα πρότεινε η Ειρήνη Μάντολες, κόρη της Χαρίτας Μάντολες και την υποστηρίζουν οκτώ άνεργοι πολίτες στην πλειοψηφία τους νέοι 25-35 ετών, η Δήμητρα Χριστοδούλου (άνεργη γραμματέας, μητέρα δύο παιδιών, 37 χρονών), η Μελίνα Χριστοφή (άνεργη κομμώτρια, μητέρα δύο παιδιών, 26 χρονών), ο Γεώργιος Γεωργίου (άνεργος, πτυχιούχος εφαρμοσμένης πληροφορικής, 28 χρονών), Κωνσταντίνος Μαρκίδης (άνεργος, νομικός, 33 χρονών), Γιάννης Οικονομίδης (άνεργος πτυχιούχος international business, 25 χρονών), Κωνσταντίνος Πρατζιώτης (άνεργος, πρώην υπάλληλος του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, 55 χρονών), Ευάγγελος Φλουρέντζου (άνεργος, βοηθός χημικός ιατρικών εργαστηρίων, 25 χρονών) και Ελεάνα Χαραλάμπους (άνεργη, φιλόλογος, 29 χρονών).
«Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης αλλά και της κρισιμότητας των στιγμών υπέβαλα και επίσημα σήμερα την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας αμέσως μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του, προσθέτοντας ότι την υποψηφιότητα του πρότειναν και υποστήριξαν πολίτες των οποίων η ζωή σημαδεύεται από την κατοχή, την οικονομική κρίση και την ανεργία που μαστίζουν την Κύπρο.
«Του πολίτες εκπροσωπώ, τους πολίτες καλώ σε συμπόρευση, τους πολίτες θα υπηρετήσω», δήλωσε.
Ευχαρίστησε τέλος όλους τους πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους, τους ανένταχτους πολίτες, την ΕΔΕΚ, τις προσωπικότητες που συμπορεύονται με την υποψηφιότητα του στην πορεία, όπως είπε, «της εθνικής αξιοπρέπειας, της ελπίδας και της ανατροπής».
Από την πλευρά της η προτείνουσα την υποψηφιότητα Λιλλήκα, Ειρήνη Μάντολες, κόρη της ηρωικής Χαρίτας Μάντολες, είπε ότι σε αυτές τις εκλογές «δεν χωράνε χρώματα ούτε κόμματα» και εξήγησε ότι προτείνει τον Γιώργο Λιλλήκα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επειδή η ίδια ως παιδί του 1974 το οποίο βίωσε σε όλο της το μεγαλείο, την προδοσία και την εισβολή και τις τραγικές συνέπειες της, νοιώθει την ανάγκη να προστατεύσει τα δικά της παιδιά από αυτά που η ίδια βίωσε.
Πρόσθεσε πως «σήμερα ο κάθε σκεπτόμενος Κύπριος που έχει αξιοπρέπεια, που σέβεται τον εαυτό του, που τιμά τους παππούδες και τους γονείς του, που ξέρει να διεκδικεί και όχι να χαρίζει ή να ξεπουλά τον τόπο του, που θυμάται και δεν ξεχνά πρόσφυγες, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους, δολοφονηθέντες και Μαρί, επιλέγει την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα», γιατί, όπως εξήγησε, «σε αυτές τις εκλογές πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν και να αγωνιστούμε γι’ αυτά που μας ενώνουν και την επιβίωση μας, οικονομική και πολιτική».
«Δεν έχουμε περιθώρια για μεγάλα λάθη, πρέπει να τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε το Γιώργο Λιλλήκα γιατί όπως είπε «μας δίνει πίσω την ελπίδα μας».
Γ.Χαραλάμπους: Το εθνικιστικό κίνημα θα πετύχει μια μεγάλη νίκη
Μεγάλη νίκη προβλέπει στις 17 Φεβρουαρίου για το εθνικιστικό κίνημα ο Γεώργιος Χαραλάμπους, όπως δήλωσε μετά από την υποβολή της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου.
«Με την υποβολή της υποψηφιότητας του ΕΛΑΜ δίνουμε επιλογή στους συμπολίτες μας να ψηφίσουν εθνικά με γνώμονα το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας», ανέφερε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις 17 Φεβρουαρίου το εθνικιστικό κίνημα θα πετύχει μια μεγάλη νίκη».
«Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους επικριτές μας είναι ότι εμείς είμαστε το αύριο», ανέφερε τέλος
Τον κ. Χαραλάμπους προτείνει ο Γεάδης Γεάδη και υποστηρίζουν οι Πέτρος Κουντουρέσιης, Χαράλαμπος Μεσαρίτης, Παναγιώτης Ζαχαρία, Ανδρέας Θεοφυλάκτου, Αλέξανδρος Κρητικός, Νεοπτόλεμος Γεωργίου, Στέλιος Σολομού και Γιάννης Νεοφύτου.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα και οι υποψήφιοι αφού υπέβαλαν τα απαραίτητα έγγραφα και κατέβαλαν το παράβολό των 1710 ευρώ προέβαιναν σε δηλώσεις στις οποίες παρουσίαζαν τους λόγους που αποφάσισαν να υποβάλουν υποψηφιότητα και καλούσαν τον κυπριακό λαό να τους εμπιστευθεί με την ψήφο του.
Εκτός των έντεκα, στον χώρο υποβολής υποψηφιοτήτων προσήλθε ακόμη ένας πολίτης, ο Ανδρέας Ανδρέου, ο οποίος προσήλθε και επιθυμούσε να καταθέσει την δική του υποψηφιότητα. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό επειδή δεν κατείχε τα απαραίτητα έγγραφα.
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον, ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι. Η διαδικασία άρχισε στις 09:00 το πρωί με τον Σταύρο Μαλά. Ακολούθησε στις 09:15 η Μακαρία Άντρη Στυλιανού, στις 09:30 ο Λάκης Ιωάννου, στις 09:45 ο Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος), στις 10:00 ο Ανδρέας Ευστρατίου, στις 10:15 ο Λουκάς Σταύρου, στις 10:30 η Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου, στις 10:45 ο Νίκος Αναστασιάδης, στις 11:00 ο Σόλων Γρηγορίου, στις 11:15 ο Γιώργος Λιλλήκας και ολοκληρώθηκε στις 11:30 με την κατάθεση της υποψηφιότητας του Γεώργιου Χαραλάμπους.
Τα επάγγελμα των υποψηφίων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων που είχαν αναρτηθεί σε ειδικό πίνακα στο χώρο υποβολής της υποψηφιότητας τους.
Συγκεκριμένα, Νίκος Αναστασιάδης (Δικηγόρος – βουλευτής), Σταύρος Μαλάς (Γενετιστής), Γιώργος Λιλλήκας (Πολιτικός επιστήμονας), Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου (Οικονομολόγος), Μακαρία Άντρη Στυλιανού (Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης), Λάκης Ιωάννου(Σύμβουλος Δικαιωμάτων Πολίτη), Κώστας Κυριάκου –Ούτοπος (Γεωργός – Συγγραφέας), Ανδρέας Ευστρατίου (Επιχειρηματίας), Λουκάς Σταύρου (Ζωγράφος – Συγγραφέας), Σόλων Γρηγορίου (Γεωργός) και Γεώργιος Χαραλάμπους (Άνεργος).
Σε δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, είπε ότι «η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής της 17ης Φεβρουαρίου 2013 ολοκληρώθηκε ομαλά χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι «υποβλήθηκαν σήμερα 11 υποψηφιότητες οι οποίες έχουν ελεχθεί από την Υπηρεσία Εκλογών και θεωρούνται έγκυρες. Οι σχετικές γνωστοποιήσεις έχουν αναρτηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία».
Σημείωσε ότι «από τώρα μέχρι τις έξι το απόγευμα μπορεί να υποβληθεί ένσταση κατά υποψηφιότητας που υποβλήθηκε», προσθέτοντας ότι «αφού μελετήσω ενδεχόμενες ενστάσεις θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των υποψηφίων και θα αρχίσει η εργασία με το κυβερνητικό τυπογραφείο για την ετοιμασία των πρωτότυπων του ψηφοδελτίου που θα χρησιμοποιήσουμε στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου».
«Το πρωτότυπο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε με εκπροσώπους των υποψηφίων τη Δευτέρα το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να οριστικοποιήσουμε τη μορφή του».
Ερωτηθείς σχετικά με τη ψηφοφορία στις 17 του Φεβρουαρίου, είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες πρόταση νόμου για την παράταση της προθεσμίας για τη ψηφοφορία έτσι ώστε αντί να λήξει η ψηφοφορία στις 5 το απόγευμα να λήξει στις 6 το απόγευμα» κάτι, που όπως διευκρίνισε συμβαίνει «για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ασσιώτης υπενθύμισε ότι μετά από απόφαση της υπουργού Εσωτερικών φέτος θα απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία γύρω στις δύο χιλιάδες άνεργοι επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη επιλεγεί από τους εφόρους εκλογής με δημόσιες κληρώσεις».
Ανέφερε ότι «τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη ενημερωθεί για τα καθήκοντα που θα ασκήσουν κατά την ημέρα των εκλογών, ενώ θα παρακολουθήσουν και μια επιμορφωτική παρουσίαση έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο τρόπο».
Στ.Μαλάς: Θα έχουν εκπλήξεις οι εκλογές
Την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου υπέβαλε πρώτος στις 9 το πρωί ο Σταύρος Μαλάς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα έχουν εκπλήξεις.
«Όσοι λογαριάζουν ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί λογαριάζουν λάθος. Ο λαός στις 17 και 24 του Φεβράρη θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στον τόπο μας υπάρχει ελπίδα, υπάρχει κρίση και πάνω απ΄ όλα υπάρχει αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς.
Είπε ότι καταθέτει σήμερα τη δική του πρόταση, που αποτελεί, μία πρόταση εξόδου από την οικονομική κρίση, όπως είπε, «η οποία θα βασίζεται πάνω σε παραγωγικές, καινοτόμες οικονομικές δραστηριότητες με σωστή και νούσιμη διαχείριση του φυσικού αερίου, αλλά και με σωστή και νούσιμη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, χωρίς οποιουσδήποτε πειραματισμούς». «Η δική μας πρόταση είναι και πολυσυλλεκτική και αξιόπιστη, αλλά πάνω απ’ όλα και νικηφόρα» ανέφερε.
Δήλωσε αποφασισμένος μέσα στα πλαίσια μίας κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού, να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες. Το οφείλουμε, είπε, στις νέες γενιές, στους χιλιάδες άνεργους, στην ίδια μας την ιστορία.
Ο Σταύρος Μαλάς χαρακτήρισε τις επόμενες προεδρικές εκλογές ως τις πιο κρίσιμες μετά το 1974 και ανέφερε πως ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να αναλάβει και να διαχειριστεί πολύ σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την οικονομία, το εθνικό πρόβλημα και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να έχει την αξιοπιστία, αλλά και τη γνώση να διαχειριστεί αυτή τη κρίση προς όφελος του κυπριακού λαού.
«Κάποιοι εκτός Κύπρου θα χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση για να προσπαθήσουν να ασκήσουν οικονομική και ενδεχομένως πολιτική επικυριαρχία στην Κύπρο. Κάποιοι εντός Κύπρου θα χρησιμοποιήσουν επίσης την οικονομική κρίση για να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες αλλοιώνουν τον κοινωνικό ιστό και διαγράφουν κατακτήσεις των εργαζομένων της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και όχι μόνο. Ο επόμενος Πρόεδρος συνεπώς, θα πρέπει να διαμορφώνει πολιτικές οι οποίες να έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο» ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο άνθρωπος για μας είναι κεφάλαιο, δεν είναι αριθμός. Θα πρέπει συνεπώς να έχουμε και την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία να υπηρετήσουμε πρώτα από όλα τον Κύπριο πολίτη και όχι οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα».
Η πρόταση της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά έγινε από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη με υποστηρίζοντες τους Νίκο Κατσουρίδη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ και επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Σ. Μαλά), Κίκη Καζαμία, πρώην Υπουργό Οικονομικών, Ελένη Ευαγγέλου, μέλος της οικογένειας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Παντελάκη Πανταζή, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία, Μόνικα Μελέκη, ηθοποιό και Δημοτικό Σύμβουλο Λάρνακας, Θέμο Δημητρίου, μέλος Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών, Κούλη Αβραάμ, Αντιπρόεδρο Κινήματος Ενωμένων Δημοκρατών και Τάσο Κυρμίτση, Δικηγόρο και επικεφαλής της ομάδας Νέα Γενιά με Σταύρο Μαλά.
Ο κ. Μαλάς συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ζαχαρούλλα Μαλά, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, στελέχη του εκλογικού του επιτελείου, καθώς και πολίτες που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Μ.Στυλιανού: Οι πολίτες να ψηφίσουν την αλλαγή
Τους πολίτες κάλεσε η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας Μακαρία Άντρη Στυλιανού να σκεφθούν ελεύθερα και να ψηφίσουν την αλλαγή, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αλλαγή ψηφίζεται, δεν έρχεται από μόνη της.
«Έχω υποβάλλει πριν από λίγα λεπτά την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε η κ. Μακαρίου.
Εμείς, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι η θέση του Προέδρου είναι εκλογή προσώπου και δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα κανενός κόμματος και οποιουδήποτε πολίτη, είναι μία θέση την οποία μπορεί να διεκδικήσει οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι «αυτές οι εκλογές πραγματικά διαφέρουν από όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί σ’ αυτές τις εκλογές οι πολίτες έχουν επιλογή».
Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού «είναι οι εκλογές όπου κρίνεται η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια και η αξιοπρέπεια όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι πρέπει επιτέλους σ’ αυτές τις εκλογές να αποδείξουν ότι πραγματικά θέλουν αλλαγή, ότι πραγματικά δεν θέλουν πλέον να τους κυβερνούν ανακυκλωμένοι πολιτικοί και πραγματικά να επιλέξουν τη δική μας υποψηφιότητα, που είναι υποψηφιότητα ενός πραγματικά ελεύθερου και ανεξάρτητου πολίτη».
«Η αλλαγή ψηφίζεται, δεν έρχεται από μόνη της», είπε, προσθέτοντας ότι «την Κυριακή που θα είναι οι εκλογές ευελπιστούμε ότι πραγματικά οι πολίτες θα σκεφτούν ελεύθερα και θα ψηφίσουν την αλλαγή, διότι τη Δευτέρα κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να γκρινιάζει ή να διαμαρτύρεται για την κυβέρνηση που θα έχει αυτός ο τόπος».
Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι «οι συμπατριώτες μας θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους γιατί πραγματικά έχουν βαρεθεί τις υποσχέσεις».
«Είναι καιρός πλέον να αναλάβει μια Κυβέρνηση πολιτών», ανέφερε τέλος, δεσμευόμενη η Κυβέρνησή της «να περάσει σε πράξεις».
Η κ. Στυλιανού υπέβαλλε την υποψηφιότητά της μετά το Σταύρο Μαλά. Την υποψηφιότητά της προτείνει ο Άγης Παναρέτου. Υποστηρίζοντες είναι οι Σμάραγδος Κλεοβούλου, Όλγα Σαββίδου, Κωνσταντίνος Τσαγγαρίδης, Ελένη Κουπαρή, Κυριάκος Παπακυριακού, Στέλιος Κκολού, Λοΐζος Λοΐζου και Άννα Κωνσταντίνου.
Λ.Ιωάννου: Να τερματιστεί η «φίμωση» που έχει υποστεί
Τρίτος υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο πρόεδρος του ΛΑΣΟΚ, Λάκης Ιωάννου. Σε σύντομη δήλωση εξέφρασε την ελπίδα μετά τη σημερινή μέρα να τερματιστεί η «φίμωση» που έχει υποστεί μέχρι σήμερα.
«Ελπίζουμε τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες να υπάρξει δημοκρατία στο τόπο μας και να ακουστεί η φωνή του ΛΑΣΟΚ», δήλωσε.
Τον κ. Ιωάννου, πρότεινε ο Ιάκωβος Κοσταππής και υποστήριξαν οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντώνιος Σαββίδης, Ελένη Γεωργίου, Θεόδωρος Κατζιάνη, Γεώργιος Γεωργίου, Μιχαλάκης Κομήτης, Παρασκευή Μνάσωνος και Γιώργος Φιλιαστίδης.
Δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές ζήτησε ο Ούτοπος
Με το ίδιο όραμα που είχε και στις προηγούμενες διεκδικήσεις του στις Προεδρικές κατέρχεται και στις εκλογές του Φεβρουαρίου ο Κώστας Κυριάκου, γνωστός ως Ούτοπος, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς του.
Όπως ανέφερε όραμά του είναι «η οικοδόμηση πόλεων στα μέτρα του ανθρώπου, με πλήρες σχέδιο, χωρίς αυτοκίνητα και με μηχανισμούς που θα κάνουν τη λειτουργία τους απλή, εύκολη και οικονομική».
«Προσδοκώ και ελπίζω να γίνουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, κάτι βεβαίως που δεν έγινε σε καμιά εκλογική αναμέτρηση στην οποία έλαβα μέρος», είπε, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια φεύγουμε από στημένες εκλογές και πάμε σε στημένες εκλογές».
Ο κ. Κυριάκου άσκησε έντονη κριτική εναντίον ;όλων όσων εκπροσωπούν το σύστημα και τους θεσμούς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι ήδη ραμμένες στα μέτρα του μαέστρου, τόσα για τον Αναστασιάδη, φαβορί ο άνδρας βλέπετε, τόσα για το Μαλά, τόσα για το Λιλληκα και κάτι ψίχουλα για κάποιους άλλους».
Ωστόσο, αποδέχθηκε «την απουσία μου από τις δημοσκοπήσεις εφόσον δεν έκανα εξαγγελία υποψηφιότητας». Από εδώ και μπρος, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα θα λαμβάνει μεγαλύτερα ποσοστά από όλους τους άλλους υποψηφίους, αν και αμφισβήτησε ότι αυτό θα παρουσιαστεί.
Υποστήριξε ότι πίσω από αυτή την κατάσταση κρύβεται η Μασονία.
Τον κ. Κυριάκου προτείνει η Ισμήνη Κυριάκου και υποστηρίζουν ο Στυλιανός Χρήστου, ο Δημητράκης Θεοδούλου, Μακεδόνας Χριστοδούλου, Ανδρέας Ζαχαρίου, Χρήστος Χριστοφόρου, Χριστόδουλος Θεοχάρους, Έκτορας Κυριάκου και Μιχαλάκης Ιωάννου.
Κοντά στους φτωχούς και τους πολύτεκνους, ο Ανδ.Ευστρατίου
Τη δέσμευση ότι αν εκλεγεί θα αγωνιστεί για τους άνεργους, τους πολύτεκνους και τους φτωχούς, εξέφρασε ο υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου.
Υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του ο κ. Ευστρατίου ανέφερε ότι σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «εφόσον έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, όποιος έχει τη τόλμη και το θάρρος μπορεί να βάλει υποψηφιότητα».
Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ο άνθρωπος της φτώχιας και της βιοπάλης και θα αγωνιστεί για τους άνεργους για τους πολύτεκνους, αυτούς που μένουν στο περιθώριο και μόνο όποτε έχουμε εκλογές λαμβάνονται υπόψη.
«Κάποιοι άφησαν τα αριστοκρατικά τους γραφεία, και κατέβηκαν στην ύπαιθρο, στις κοινότητες στις πόλεις για να δουν τους ανθρώπους αυτούς και να δουν αν θα αυξήσουν τα ποσοστά τους και αν εκλέγονται, όμως έχουν χάσει το παιγνίδι γιατί ο κυπριακός λαός στις 17 Φεβρουαρίου ξέρει τι θα κάνει, θα μιλήσει δημοκρατικά και ανεξάρτητα, και θα δώσει την ψήφο του στον κατάλληλο και τον άνθρωπο που θα βγάλει την Κύπρο από την κρίση και την ανεργία και τη φτώχια», ανέφερε.
Τον κ. Ευστρατίου προτείνει ο Αλέκος Κυριάκου και υποστηρίζουν οι Σταυρούλα Παναγιώτου, Πετράκης Παναγιώτου, Αχιλλέας Αχιλλέως, Γεώργιος Σολωμού, Σωτήρης Ορφανός, Χριστάκης Χρίστου, Λίτσα Πιερή και Κυριάκος Ζαχαρία.
Στρατιωτική ένωση με την Ελλάδα, προτείνει ο Λ.Σταύρου
Αυτοδιάθεση, στρατιωτική ένωση με την Ελλάδα και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μερικές από τις προτάσεις που υπόσχεται να εφαρμόσει ο Λουκάς Σταύρου, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά από την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Εν πρώτης καταγγέλλω το δικτατορικό, ζυριχικό καταστημένο και ιδιαιτέρως την Κυβέρνηση Χριστόφια που εις βάρος κάθε αρχής δημοκρατίας, ισονομίας και ισηγορίας επέβαλλε την αποσιώπηση της υποψηφιότητας του Εθνικιστικού Δημοκρατικούς Κόμματος ΕΔΗΚ από τα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό καταδεικνύει πως η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί υπό καθεστώς αντιλαϊκού, σκοταδιστικού εξουσιασμού που στερεί κάθε νομιμότητα στο κατεστημένο».
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου «το κατεστημένο που μέσα από μια σειρά επαίσχυντων και προδοτικών πράξεων όπως την εσχάτη προδοσία του διπλού δημοψηφίσματος με τη συμμετοχή των εποίκων, παρέδωσε την πατρίδα στους Τούρκους κατακτητές, παραχωρεί τώρα ότι απέμεινε στους ξένους τοκογλύφους για να στηρίξει το ντόπιο, ληστρικό τραπεζικό σύστημα και την εκκλησιαστικο-ιδιωτική ολιγαρχία του πλούτου ρίχνοντας το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
Κάλεσε «το λαό να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, να ενδυναμώσει το κίνημα του εθνικιστικού αντικαπιταλισμού για να ορθωθεί φραγμός στα αντιλαϊκά και αντεθνικά σχέδιά τους». Να σταματήσουμε, είπε, «την προδοτική πορεία στο εθνικό θέμα και να ανάψουμε ξανά τις δάδες του αγώνα από τα φυλακισμένα μνήματα να διεκδικήσουμε αυτοδιάθεση, στρατιωτική ένωση από την Ελλάδα, πραγματική δημοκρατία και απελευθέρωση».
Την ίδια ώρα υποσχέθηκε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και στήριξη της οικονομία μέσα από κρατική τράπεζα, συντριβή της διαφθοράς, εκδίωξη των λαθρομεταναστών και επιβολή ισόβιας εξορίας σε όσους τους προσφέρουν τροφή και στέγη.
Τον κ. Λουκά προτείνει ο Αντώνης Πιερίδης και υποστηρίζουν οι Καίτη Αρίστου, Ελένη Πιερίδου, Σταυρούλα Πιερή, Συμεών Πιερή, Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου, Μιαρία Πιερίδου, Σταύρος Σταύρου, Γεωργία Κωνσταντή.
Πρ.Αντωνιάδου:Τα μεγάλα κόμματα απέτυχαν
Ήταν υποχρέωσή μας να υποβάλουμε υποψηφιότητα καθώς τα μεγάλα κόμματα έχουν αποτύχει και ο τόπος χρειάζεται να εξέλθει από τα μεγάλα αδιέξοδα, δήλωσε κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς της η Πραξούλα Αντωνιάδου.
Η κ. Αντωνιάδου είπε ότι σήμερα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και πρέπει οι ίδιοι οι πολιτικοί αλλά και τα ΜΜΕ να συμβάλουν ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της δημοκρατίας. Χαρακτηρίζοντάς την υποψηφιότητά της καθαρά κομματική ειπε ότι στόχο έχει να δώσει διέξοδο σε όλους τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να δουν το τόπο να βγαίνει από την οικονομική καταστροφή και την πολιτική στασιμότητα στην οποία μας έχει οδηγήσει ο παλαιοκομματισμός.
«Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις βάση των οποίων θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τον τόπο στην οικονομική ανάκαμψη, προτάσεις που στηρίζονται στο πολύ αξιόλογο ακαδημαϊκό μας υπόβαθρο και την επαγγελματική μας εμπειρία, οι ΕΔΗ έχουν 20ετη δραστηριότητα και έχουν διατελέσει Υπουργοί σε δύο κυβερνήσεις και βουλευτές σε δύο θητείες, έχουμε το διαχρονικό οραματισμό της επίτευξης επανένωσης, ένα στόχο που όταν υλοποιηθεί θα βοηθήσει και αυτός στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης», ανέφερε.
Η κ. Αντωνιάδου πρόσθεσε ότι «δώσαμε την ευκαιρία στα μεγάλα κόμματα να υλοποιήσουν τους οραματισμούς αλλά είναι φανερό ότι έχουν αποτύχει και ήταν υποχρέωσή μας να κατέλθουμε αυτόνομα στις εκλογές με τις προτάσεις μας, στη βάση του πολύ έντιμου μας πολιτικού βίου, ο χρόνος εξέλειπε, δύο γενιές προσφύγων είναι μακριά από τα σπίτια τους, θέλουμε να επιστρέψουν και να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και για να γίνει αυτό χρειάζεται επανένωση του τόπου».
Tην υποψηφιότητα της προτείνει ο Κώστας Γεωργιάδης και υποστηρίζουν οι Βίκτωρας Φτανού, Δημήτρης Λόρδος, Λεωνίδας Μαλένης, Αννα Θεοχαρίδου, Ιουλία Χαραλάμπους,Κατερίνα Γεωργίου, Γεώργιος Δ. Χριστοδουλίδης και ο Τ/κ πολιτικός Μουράτ Κανατλί.
Ν.Αναστασιάδης: Στις 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας
Την αισιοδοξία ότι από τις 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας το πρωί.
Μια μέρα που θα μας βρει όλους συνεργάτες και συμμέτοχους στην ανασυγκρότηση και την αναδημιουργία, πρόσθεσε.
Αναφέροντας πως η πατρίδα μας περνά κρίσιμες ώρες, υπάρχει αδιέξοδο στο Κυπριακό και μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν περισσεύει κανένας.
Μέσα από «μιαν ιστορική συμφωνία με το ΔΗΚΟ αλλά και διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους Οικολόγους αλλά και σε σωρεία θεμάτων σύμπτωση θέσεων με το Σοσιαλιστικό Κίνημα μέσα στη Βουλή έχουμε συγκροτήσει ένα πρόγραμμα που μέσα από μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας μπορεί να δώσει την ελπίδα, μπορεί να δώσει την προοπτική», πρόσθεσε.
Και είναι αυτό που μας γεμίζει με αισιοδοξία ότι από τις 17 (του Φλεβάρη) και μετά - και θέλω να μεταδώσω αυτό το μήνυμα σε όλους τους Κύπριους - θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας, ανέφερε.
Ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν μέχρι σήμερα και όσους βρίσκονταν μαζί του σήμερα, ιδιαίτερα τον προτείνοντα την υποψηφιότητά του Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, όσο και τους υποστηρίζοντες την υποψηφιότητά του. Πρόκειται για τους Μιχάλη Χατζηγιάννη, Ανδριανή Ονουφρίου, Γιάννο Χαριλάου, Αλεξάνδρα Γαλανού, Μαίρη Κουτσελίνη-Ιωαννίδου, Ελενα Τάνου (Ελληνα), Μιχάλη Μουσιούττα και Γιάγκο Μικελλίδη.
Ευχαρίστησε επίσης τις ομάδες των αγωνιστών, τις ομάδες που εκπροσωπούν τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών, τις ομάδες των νέων επιχειρηματιών, τις ομάδες των ανθρώπων που βρίσκονται δυστυχώς στην ανεργία και γενικότερα όλους τους πολίτες «που μέσα από τα μηνύματα δίνουν την καλύτερη υπόσχεση αλλά και την από πλευράς μας δέσμευση πως έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε σκληρά».
Είπε πως δεν έχει αμφιβολία πως και σε αυτές οι εκλογές, μέσα από μια κουλτούρα που έχει καθιερωθεί, «με πλήρη σεβασμό στη δημοκρατία, θα οδηγηθούμε στις 17 του μηνός με ομαλότητα, με αλληλοσεβασμό, μακριά από όποιες ακρότητες».
Ο λαός δεν θέλει αντιπαραθέσεις, θέλει θέσεις από μας για να δει πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, κατέληξε
Σ.Γρηγορίου: Ο λαός να ξυπνήσει από το λήθαργο
Να ξυπνήσει από τον λήθαργο που τον έχουν στείλει τα πολιτικά κόμματα, να σωφρονιστεί και να ψηφίσει τον ίδιο κάλεσε τον κυπριακό λαό ο Σόλωνας Γρηγορίου σε δηλώσεις του μετά από την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Καλώ τον κυπριακό λαό να ξυπνήσει από το λήθαργο που τον έχουν στείλει τα πολιτικά κόμματα και οι πάτρονες τους, αυτοί που τους συντηρούν, να ανακτήσει την κρίση του και να προσέλθει στις 17 Φεβρουαρίου στην κάλπη, με πλήρη επίγνωση της καταστροφικής πορείας που μας έχουν οδηγήσει τα κόμματα και να ψηφίσει σωστά για το καλό της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.
Όπως προσέξατε, είπε, «εγώ είμαι ενώπιον σας σήμερα με δύο υποστηρικτές, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν με 102, για να μην πω με 202 ή 302, οι οποίοι είναι πανέτοιμοι να διαμοιράσουν μεταξύ τους τα εναπομείναντα ιμάτιά μας».
«Γι αυτό σωφρονιστείτε επιτέλους, σταματήστε να ψηφίζετε τον Α για να μην κερδίσει ο Β ή αντιστρόφως, ψηφίστε σωστά για να πάει η πατρίδα μας μπροστά», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στις εξαγγελίες, όπως είπε, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Χρυστόστομου ότι «οι πολιτικοί αυτού του τόπου τον έχουν καταστρέψει τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στο οικονομικό».
Ιδιαίτερο μήνυμα έστειλε «στους συναγωνιστές μου στον αγροτόκοσμο από τον οποίο και προέρχομαι, να προσέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει τον εαυτό του ψηφίζοντας Σόλωνα Γρηγορίου».
Την υποψηφιότητα του κ. Γρηγορίου προτείνει ο Αντρέας Κεττένης και υποστηρίζουν οι Διονύσιος Στ. Πέτρου, Κώστας Χατζηστυλλής, Μαρίνα Χατζηστυλλή, Νίκος Ιωάννου, Πέτρος Θεμιστοκλέους, Κύπρος Γρηγορίου, Δημήτρης Κεττένης και Χριστόδουλος Αργυρού.
Γ.Λιλλήκας: Καλώ τους πολίτες σε συμπόρευση
Τη δέσμευση του ότι θα υπηρετήσει τους πολίτες σε περίπτωση εκλογής του στο ανώτατο αξίωμα της κυπριακής πολιτείας, εξέφρασε σήμερα υποβάλλοντας την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, ο Ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας.
Ο Γιώργος Λιλλήκας προσήλθε στο ξενοδοχείο Χίλτον της Λευκωσίας και υπέβαλε την υποψηφιότητα του γύρω στις 11:10, συνοδευόμενος από την γυναίκα του Βαρβάρα και τον γιο του Ορφέα, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη αλλά και πλήθος υποστηρικτών του η πλειονότητα των οποίων είναι απλοί πολίτες όπως ο ίδιος ανέφερε.
Την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα πρότεινε η Ειρήνη Μάντολες, κόρη της Χαρίτας Μάντολες και την υποστηρίζουν οκτώ άνεργοι πολίτες στην πλειοψηφία τους νέοι 25-35 ετών, η Δήμητρα Χριστοδούλου (άνεργη γραμματέας, μητέρα δύο παιδιών, 37 χρονών), η Μελίνα Χριστοφή (άνεργη κομμώτρια, μητέρα δύο παιδιών, 26 χρονών), ο Γεώργιος Γεωργίου (άνεργος, πτυχιούχος εφαρμοσμένης πληροφορικής, 28 χρονών), Κωνσταντίνος Μαρκίδης (άνεργος, νομικός, 33 χρονών), Γιάννης Οικονομίδης (άνεργος πτυχιούχος international business, 25 χρονών), Κωνσταντίνος Πρατζιώτης (άνεργος, πρώην υπάλληλος του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, 55 χρονών), Ευάγγελος Φλουρέντζου (άνεργος, βοηθός χημικός ιατρικών εργαστηρίων, 25 χρονών) και Ελεάνα Χαραλάμπους (άνεργη, φιλόλογος, 29 χρονών).
«Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης αλλά και της κρισιμότητας των στιγμών υπέβαλα και επίσημα σήμερα την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας αμέσως μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του, προσθέτοντας ότι την υποψηφιότητα του πρότειναν και υποστήριξαν πολίτες των οποίων η ζωή σημαδεύεται από την κατοχή, την οικονομική κρίση και την ανεργία που μαστίζουν την Κύπρο.
«Του πολίτες εκπροσωπώ, τους πολίτες καλώ σε συμπόρευση, τους πολίτες θα υπηρετήσω», δήλωσε.
Ευχαρίστησε τέλος όλους τους πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους, τους ανένταχτους πολίτες, την ΕΔΕΚ, τις προσωπικότητες που συμπορεύονται με την υποψηφιότητα του στην πορεία, όπως είπε, «της εθνικής αξιοπρέπειας, της ελπίδας και της ανατροπής».
Από την πλευρά της η προτείνουσα την υποψηφιότητα Λιλλήκα, Ειρήνη Μάντολες, κόρη της ηρωικής Χαρίτας Μάντολες, είπε ότι σε αυτές τις εκλογές «δεν χωράνε χρώματα ούτε κόμματα» και εξήγησε ότι προτείνει τον Γιώργο Λιλλήκα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επειδή η ίδια ως παιδί του 1974 το οποίο βίωσε σε όλο της το μεγαλείο, την προδοσία και την εισβολή και τις τραγικές συνέπειες της, νοιώθει την ανάγκη να προστατεύσει τα δικά της παιδιά από αυτά που η ίδια βίωσε.
Πρόσθεσε πως «σήμερα ο κάθε σκεπτόμενος Κύπριος που έχει αξιοπρέπεια, που σέβεται τον εαυτό του, που τιμά τους παππούδες και τους γονείς του, που ξέρει να διεκδικεί και όχι να χαρίζει ή να ξεπουλά τον τόπο του, που θυμάται και δεν ξεχνά πρόσφυγες, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους, δολοφονηθέντες και Μαρί, επιλέγει την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα», γιατί, όπως εξήγησε, «σε αυτές τις εκλογές πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν και να αγωνιστούμε γι’ αυτά που μας ενώνουν και την επιβίωση μας, οικονομική και πολιτική».
«Δεν έχουμε περιθώρια για μεγάλα λάθη, πρέπει να τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε το Γιώργο Λιλλήκα γιατί όπως είπε «μας δίνει πίσω την ελπίδα μας».
Γ.Χαραλάμπους: Το εθνικιστικό κίνημα θα πετύχει μια μεγάλη νίκη
Μεγάλη νίκη προβλέπει στις 17 Φεβρουαρίου για το εθνικιστικό κίνημα ο Γεώργιος Χαραλάμπους, όπως δήλωσε μετά από την υποβολή της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου.
«Με την υποβολή της υποψηφιότητας του ΕΛΑΜ δίνουμε επιλογή στους συμπολίτες μας να ψηφίσουν εθνικά με γνώμονα το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας», ανέφερε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις 17 Φεβρουαρίου το εθνικιστικό κίνημα θα πετύχει μια μεγάλη νίκη».
«Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους επικριτές μας είναι ότι εμείς είμαστε το αύριο», ανέφερε τέλος
Τον κ. Χαραλάμπους προτείνει ο Γεάδης Γεάδη και υποστηρίζουν οι Πέτρος Κουντουρέσιης, Χαράλαμπος Μεσαρίτης, Παναγιώτης Ζαχαρία, Ανδρέας Θεοφυλάκτου, Αλέξανδρος Κρητικός, Νεοπτόλεμος Γεωργίου, Στέλιος Σολομού και Γιάννης Νεοφύτου.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου