Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Έως την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση για την προανακριτική

Το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις- η μία των κομμάτων της συγκυβέρνησης και η δεύτερη του ΣΥΡΙΖΑ- για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ζητείται η άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος με ταυτόχρονη ζημιά του δημοσίου, είχε κατατεθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσής της.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν, πάντως, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βουλή να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα έχει ολοκληρωθεί (την ερχόμενη Παρασκευή) η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως έχει αρχικά προγραμματιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Διάσκεψη των Προέδρων, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα ορίσει την ημερομηνία συζήτησης για τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθούν από κοινού οι δύο προτάσεις, ο δε εγκαλούμενος πρώην υπουργός Οικονομικών έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ή να μιλήσει από το βήμα ή να καταθέσει γραπτό υπόμνημα, προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες.

Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των προτάσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο ξεχωριστές κάλπες, μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την παραπομπή τους ή μη σε Προανακριτική Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και την άσκηση δίωξης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή να ψηφίσουν θετικά πάνω από 151 βουλευτές.

Αν η Βουλή αποφανθεί θετικά, θα συγκροτηθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή που θα απαρτίζεται από 12-13 μέλη, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να καταθέσει το πόρισμά της εντός προθεσμίας την οποία θα προσδιορίσει η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ολομέλεια είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει επί του πορίσματος και εφόσον αποφανθεί θετικά με πάνω από 151 θετικές ψήφους, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου με την κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του.
ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου