Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Στη φυλακή όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν Στουρνάρας: «Υπομονή άλλο ένα χρόνο»

Τη θέση ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή για ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιασθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή θα πληρώνουν ή θα πηγαίνουν φυλακή.

Ο υπουργός Οικονομικών, ακόμη, επανέλαβε ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. «Αλλο ένα χρόνο υπομονή» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM τη Δευτέρα.

«Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά. Έχουμε όμως ξεκινήσει σωστά, έχουμε θέσει μείζονες στόχους, τους οποίους φαίνεται να τους πετυχαίνουμε. Δεν πρέπει να χαλαρώσει τώρα το πρόγραμμα, θα "ξηλωθεί το πουλόβερ" μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει μια κουβέντα για γενικότερη χαλάρωση. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα χαθεί η όποια αξιοπιστία χτίστηκε με πάρα πολύ κόπο και ιδρώτα τους τελευταίους μήνες.  Πρέπει να κάνουμε υπομονή ακόμη ένα χρόνο. Θα είναι δύσκολη χρονιά το 2013. Δεν βλέπω, όμως, άλλη λύση. Τα 2/3 της διαδρομής έχουν ήδη καλυφθεί. Με τα μέτρα που έχουμε πάρει για το 2013 και το 2014 καλύπτεται και το άλλο 1/3.

Η Ελλάδα μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, έκανε μία τιτάνια προσαρμογή.  Έχουμε θέσει μείζονες στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχουμε, ούτως ώστε η Ελλάδα να κάνει το οριστικό βήμα πίσω από το γκρεμό. Δεν  νομίζω να είναι σκόπιμο, αυτή τη στιγμή, να αρχίσει μια γκρίνια  για το ένα ή για το άλλο και να διαχυθεί στην κοινωνία. Πρέπει και τα ΜΜΕ να παίξουν υπεύθυνο ρόλο. Μιλάμε για τη διάσωση της χώρας σήμερα, τίποτε λιγότερο. Μην νομίζετε ότι επειδή πήραμε τα χρήματα θα πρέπει αυτή τη στιγμή να χαλαρώσουμε.  Εάν το κάνουμε η επόμενη δόση δεν θα έρθει και θα βρούμε και πάλι μπροστά μας το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε πριν από μερικούς μήνες», τόνισε ο υπουργός χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ερωτηθείς για το πετρέλαιο θέρμανσης και ειδικά για το εάν εξετάζεται η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης της επιστροφής φόρου ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης.
«Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες. Μακάρι να μπορούσαμε. Από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει για πέρσι, δεν έγινε χρήση ούτε του 10%», είπε και σημείωσε: «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων για το 2012 πήγε σύμφωνα με τους στόχους. Συνολική υστέρηση δημοσίων εσόδων υπάρχει, αλλά είναι μέσα στα προϋπολογισμένα πλαίσια».

Σχετικά με τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, δήλωσε:«Είμαστε πολύ κοντά στο στόχο και στα τέλη κυκλοφορίας. Η υστέρηση είναι λιγότερο από 150 εκ. ευρώ. Συνολικά είμαστε μέσα στους στόχους του προϋπολογισμού».  

Όσο για το πότε τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να παίρνουν ανάσα από τη «φοροκαταιγίδα», ο υπουργός απάντησε: «Τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται από το β’ εξάμηνο του 2013. Παρά τα όντως σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, έχουμε υπολογίσει ότι και με τη ρευστότητα που αρχίζει να αποκαθίσταται, τα χρήματα που θα αρχίσουν να μπαίνουν στην οικονομία το 2013, θα είναι περισσότερα από τα χρήματα που φεύγουν λόγω των δημοσιονομικών μέτρων».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Όχι! Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Δεν είναι στον` ορίζοντά μου. Αυτή τη στιγμή άλλα βλέπω μπροστά μου. Βλέπω τη σωτηρία της χώρας. Τα υπόλοιπα δεν είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μου».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου