Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σκέφτονται να ζητήσουν διευκρινίσεις Το ΣΔΟΕ «στέλνει» το ΔΝΤ στην προανακριτική

Ανοιχτό ενδεχόμενο να κληθούν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» αφήνει η κατάθεση στελέχους του ΣΔΟΕ που αναφέρει ότι «το ΔΝΤ γνώριζε για την λίστα και «αποθάρρυνε» την έρευνά της.

Την αποκάλυψη έκανε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου είχε αναφέρει ότι η επιτροπή θα πρέπει να δώσει απάντηση και στο ερώτημα « Ποια είναι ακριβώς η εμπλοκή ξένων αξιωματούχων και δεν μιλώ μόνο για την κ. Λαγκάρντ και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών
, μιλώ και για το ΔΝΤ το οποίο προκύπτει μέσα από τη δικογραφία από κατάθεση και καταγγελία υπαλλήλου του ΣΔΟΕ αρμόδιο για τον έλεγχο μεγάλου πλούτου ότι γνώριζε το ΔΝΤ περί της λίστας και ευσχήμως αποθάρρυνε τους αρμοδίους υπαλλήλους από το να την αναζητούν παραπέμποντας στην ελληνική κυβέρνηση και λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση» και σε άλλο σημείο ανέφερε «υπάρχει μια κατάθεση υπαλλήλου αρμοδίου για τη φορολόγηση μεγάλου πλούτου, ο οποίος έχει καταγγείλει από τον Απρίλιο του 2012, δηλαδή σε ανύποπτο χρόνο, έχει απευθυνθεί στον τότε υπουργό Οικονομικών τον κ. Σαχινίδη και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τον κ. Οικονόμου, λέγοντας ότι εμείς ζητάμε τη λίστα Φαλτσιανί, που είναι η λίστα Λαγκάρντ, από τον Οκτώβρη του 2010. Ο υπάλληλος αυτός καταθέτει και στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι από τον Οκτώβριο του ΄10 το αρμόδιο τμήμα για τον έλεγχο μεγάλου πλούτου, για τη φορολόγηση περιουσιών μεγάλου πλούτου, πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ το ενδεχόμενο να υπάρχει αυτή η λίστα στο υπουργείο Οικονομικών.

Καταθέτει ότι ρώτησαν τον κ. Καπελέρη ο οποίος τους είπε ότι την χειρίζεται το γραφείο του υπουργού και φυλάσσεται εκεί. Καταθέτει ο υπάλληλος ο αρμόδιος για να φορολογήσει αυτές τις περιουσίες ότι ζητούσαν επίμονα να την πάρουν στα χέρια τους για να την εντάξουν στο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου και φορολόγησης μεγάλου πλούτου του κλιμακίου. ΚΙ ότι προσέκρουαν σε διαρκείς αρνήσεις και δηλώσεις άγνοιας. Και καταθέτει τέλος ότι απευθύνθηκαν στον Κρις Πιγκάλ, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα τότε, που είχε το γραφείο του στον 4ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών και ο οποίος ευσχήμως τους απάντησε υπονοώντας ότι γνωρίζει για τη λίστα και ευσχήμως τους αποθάρρυνε από το να συνεχίσουν να ρωτούν, υπαινισσόμενος ότι αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης… Απ όλους όσοι διαπραγματεύονταν, υποτίθεται σθεναρώς, με το ΔΝΤ και με την τρόικα και απ’ όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες κανείς δεν απάντησε επ’ αυτού ακριβώς του σημείου που υπάρχει στη δικογραφία. Και από αυτό προκύπτει ότι το ΣΔΟΕ εμποδίστηκε από το να εισπράξει φόρους σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ».

Υπο αυτά τα δεδομένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «δεν αποκλείεται να ζητήσουμε να καταθέσουν στελέχη του ΔΝΤ προκειμένου να διαπιστώσουμε έαν ευσταθούν όσα κατήγγειλε το στέλεχος του ΣΔΟΕ».

Η πρώτη συνεδρίαση

Να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι χωρίς όμως τα μέλη της να μπουν σε θέματα ουσίας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η εκλογή προεδρείου (Χρ. Μαρκογιαννάκης Πρόεδρος, Μ. Βαρβιτσιώτης αντιπρόεδρος και Α. Κουτσούμπας γραμματέας) και προσδιορίστηκαν οι ημέρες συνεδριάσεων (Τρίτη απόγευμα, Τετάρτη Πέμπτη πρωί απόγευμα).

Επίσης, από πλευράς ΝΔ εισηγητής θα είναι ο κ. Κουτσούμπας ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Αύριο, η επιτροπή θα συνεδριάσεις στις 12.30 και τα μέλη της θα επιχειρήσουν να καταρτίσουν την λίστα μαρτύρων. Οι μάρτυρες μάλιστα αναμένεται να αποτελέσουν και το πρώτο πεδίο συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών κομμάτων και αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι να περιοριστεί αυστηρά η έρευνα στην πρόταση που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Με τον τρόπο αυτό οι μάρτυρες περιορίζονται στους συγγενείς και τους συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου και τα στελέχη του ΣΔΟΕ και μένουν εκτός κλήσης οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου.

Αντίθετη άποψη όμως έχουν τα υπόλοιπα κόμματα και η ΔΗΜΑΡ που ζητούν να «να μην υπάρξει περιορισμός και να ερευνηθούν όλες οι πτυχές». Αυτό σημαίνει ότι θα ζητηθεί η κλήση των Βενιζέλου-Παπανδρέου καθώς και των κ.κ. Φ. Σαχινίδη και Γ. Στουρνάρα. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να προσέλθει και ο Γ. Ραγκούσης.

Οι κόντρες για τα διαδικαστικά

Πέραν αυτών, στα αξιοσημείωτα της πρώτης συνεδρίασης καταγράφεται η κόντρα του κ. Βαρβιτσιώτη με την κυρία Κωνσταντοπούλου, με τον πρώτο να επιχειρεί να συνδέσει την βουλευτή με το «βρώμικο ‘89» μέσω του πατέρα της! Καθώς επίσης το αίτημα της βουλευτή να βιντεοσκοπείται η συνεδρίαση.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου