Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Προσφυγή Βγενόπουλου κατά Κύπρου για παράνομη κρατικοποίηση της Λαϊκής

Αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Λαϊκής Τράπεζας και επανόρθωση όλων των αυθαιρεσιών και παρανομιών με τις οποίες αποκτήθηκε ο κρατικός έλεγχος, ζητά σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Προσφεύγει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει διαδικασίας που προβλέπεται από τη διεθνή διμερή σύμβαση για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Σήμερα το πρωί επιδόθηκε "ειδοποίηση διαφοράς" προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που συνιστά την επίσημη έναρξη της σχετικής νομικής διαδικασίας, με την οποία η MIG ζητά να προστατεύσει την επένδυση των 823 εκατ. ευρώ.


Αν αυτό δε συμβεί θα προχωρήσει σε διεκδίκηση του συνόλου της επένδυσης βάσει των όρων της σύμβασης.

Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα της Κύπρου δυσφήμισε τη Λαϊκή, συστηματικά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, και οι υπάλληλοι της πρώτης απέσυραν καταθέσεις, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα κατά της τράπεζας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ονόματα βρίσκονται στη σχετική δικογραφία, καθώς και ότι από το σημείο από το οποίο ξεκίνησε αυτή η εκστρατεία δυσφήμισης, οι καταθέσεις της Λαϊκής άρχισαν να μειώνονται δραματικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος, το κυπριακό Δημόσιο σε αρκετές περιπτώσεις δημιούργησε προσκόμματα στις προσπάθειες του ομίλου να προχωρήσει σε επενδύσεις, τονίζοντας ότι οι αρχές συμπεριφέρθηκαν στον όμιλο ως να ήταν αλλοδαπός επενδυτής.

Ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως στις 12 Ιανουαρίου του 2007 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε παρανόμως μια επένδυση του ομίλου, θέμα για το οποίο η ΜΙG δικαιώθηκε στα δικαστήρια.

Μια άλλη υπόθεση, όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος, αφορά το Hilton της Λευκωσίας που είχε αποκτήσει ο όμιλος. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση της Κύπρου, υπό τον κ. Χριστόφια, αποφάσισε να δώσει την έκταση του Δημοσίου απέναντι από το ξενοδοχείο, στο Κατάρ, για δημιουργία εξάστερου ξενοδοχείου, χωρίς διαγωνισμό, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στον όμιλο ΜIG ή άλλο όμιλο να επενδύσει.

Το 2009, συνέχισε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην συγχώνευση της Marfin Egnatia Bank με απορρόφηση της Λαϊκής και έδρα στην Ελλάδα. Τότε, σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος «είχα κάνει μια σειρά καταγγελίες για το γιατί πρέπει να φύγει η τράπεζα από τη χώρα». Όπως ανέφερε το κυπριακό κοινοβούλιο τον κάλεσε σε μια συνεδρία μαζί με άλλους εμπλεκόμενους για να βρεθούν τρόποι να μείνει η τράπεζα στην Κύπρο.

Ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι οι τότε κινήσεις είχαν στόχο να μοιραστεί ο κίνδυνος σε διάφορες χώρες και να αντιμετωπιστούν ορισμένα προβλήματα που υπήρχαν στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου για τις τράπεζες. Αυτά αφορούσαν τις απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και τον τρόπο χειρισμού των δανείων, τις οποίες είχε επισημάνει στον κ. Ορφανίδη, επικεφαλή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος όμως δεν τα δέχθηκε.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου