Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Χ.Σταυράκης: Το Μαρί και οι τράπεζες διέλυσαν την οικονομία

Της  Κούλας Κουντούρη
Από το philenews


 Λευκωσία: Με υπόμνημα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία παρουσιάστηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης. Κατόπιν αιτήματος προς την Επιτροπή, προέβη σε περιεκτική ανάλυση των όσων κατέθεσε, λέγοντας ότι το Μαρί και ο υπέργκος τραπεζικός τομέας διέλυσαν την οικονομία του τόπου.


Ξεκινώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πικής κάλεσε τον πρώην υπουργό να δώσει στοιχεία για την περίοδο που άσκησε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών.

Στην φάση αυτή, ο πρώην υπουργός ζήτησε να παραθέση 10λεπτη αναφορά του έργου του, με σημεία τα οποία κρίνει ότι θα βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής. Κατόπιν θα καταθέσει τα όσα λεχθούν εγγράφως, με τη συναψη τεκμηρίων στη διάθεση της Επιτροπής.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Χριστόφια προσπάθησε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης όπως αυτό του ζητήθηκε. Τα δύο κομβικά σημεία ήταν δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου και ανάπτυξη.

Στους όρους εντολής που έλαβε ήταν και αυτό ττου όρου των κοινωνικών παροχών. έκανε λόγο για "μίσος" εναντίον του δικαιολογόντας ότι η αύξηση των παροχών την τριετία που ήταν υπουργός δεν ήταν υπέρογκη, σε σχέση με τα 10 δισ.ζημιών που κατέγραψαν οι τράπεζες.

Σε ότι αφορά τη στόχευση, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι όταν ανελαβε το σύστημα ήταν εντελώς αστόχευστο, εξηγώντας ότι εκατομμυριούχοι έπαιρναν ίσα επιδόματα με μη έχοντες.

Για τις δαπάνες και τα δημόσια οικονομικά ανεφερε ότι κατέθετε σημειώματα ενώπιον του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ αναφέρθηκε και σε προστριβές που είχε με άλλους υπουργούς για να μην δεχθεί το Υπουργείο του αύξηση δαπανών. Για του λόγου το αληθές παρέπεμψε στα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Επέμεινε στην άποψή του για ότι έργα όπως το Μέγαρο Πολιτισμού και ο δρόμος Πόλης - Πάφου αποτελούσαν και αποτελούν έργα δαπανηρά και τάσσεται εναντίον της κατασκευής τους.

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι αυτή ξεκίνησε κατά την περίοδο που τελούσε υπουργός, από την κατάρρευση της Λιμαν Μπραδερς, η οποία συμπαρέσειρε οικονομίες άλλων χωρών.

Για τα μέτρα που αποφάσισε ηκυβέρνηση για αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου ναν μην επιρεαστεί η Κύπρος, είπε ότι ήταν ύψους 490 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο πακέτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, είχε χαρακτηρίσει τότε τα μέτρα αυτά "έγκαιρα και στοχευμένα".

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του αν οι επιπτώσεις της κρίσης στην Κύπρο θα ήταν αυτές που είναι σήμερα, απάντησε ότι δεν θεωρούσε ότι θα επηρεαζόμασταν σε αυτό το βαθμό.

Για τα δημοσιονομικά του κράτους αναφέρθηκε σε έλλειμμα 6% το 2009 και 5.3% έλλειμμα το 2010. Δηλωσε ότι σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δείγματα, η Κύπρος πέτυχε μικρότερο έλλειμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαίκές χώρες.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ανέφερε ότι αυτό ήταν 59,5% το 2008 όταν ανέλαβε και 60,8% το 2010, μισό χρόνο πριν την αποχώρηση του κ.Σταυράκη από τη θέση του υπουργού. Συγκριτικά ανέφερε ότι την περίοδο αυτή, το χρέος στην Ευρώπη ανέβηκε 13 φορές περισσότερο απ'ότι στην Κύπρο.

Διέψευσε τις κατηγορίες ότι τα χρόνια που ήταν υπουργός, η οικονομία ήταν "στον αυτόματο πιλότο", λέγοντας ότι λήφθηκαν μέτρα, οπως
*η φορολόγηση τραπεζών και προνομοίων ,όπως γηπέδων γκολφ,
*κατάργηση διπλών και τριπλών συντάξεων,
*αναχαίτηση αύξησης των δημοσίων υπαλλήλων

Επέκρινε την κυβέρνηση Χριστόφια ότι δεν έδεξε την ανάλογη ανταπόκριση σε εισηγήσεις του για μέτρα και ενέργειες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπήρξαν και μέτρα τα οποία ενέκρινε η κυβέρνηση και απέρριπταν τα κόμματα (π.χ. αύξηση του εταιρικού φόρου και φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας).

Κλείνοντας την 10λεπτη τοποθέτησή του, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η κρίση στην Κύπρο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο μέγεθος του τραπεζικού τομέας στην Κύπρο που είναι υπέρογκο.

Αναφέρθηκε επίσης στον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές τον Μάϊο του 2011, λέγοντας ότι αυτός δεν δικαιολογείτο καθώς δεν επιδεινώθηκαν την περίοδο εκείνη τα δημόσια οικονομικά του κράτους. Ως αιτία θεωρεί τη διαπίστωση των διεθνών αγορών του μεγέθους του κυπριακού τραπεζικού συτήματος.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξαγορά ρωσικής τράπεζας σε εξωφρενικό ποσό. Παρά τις συμβουλές προς τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δεν εισακούσθηκε, είπε, με αποτέλεσμα η εξαγορά να προχωρήσει και πλέον η εν λόγω τράπεζα να μην έχει καμία αξία.

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι όταν αποχώρησε, αυτές δεν είχαν ΕLA και η ανεργία ήταν χαμηλή.

Μετά την τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στον Μηχανισμό Στήριξης, καλώντας τον κ. Σταυράκη να σχολιάσει την εισδοχή της Κύπρου σε αυτόν. Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι θεωρεί ως βασική αιτία τον τραπεζικό τομέα.

"Το Μαρί και οι τράπεζες διέλυσαν την οικονομία", δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν προβλεπόμενο.

Σε ερώτηση του κ.Πική για παλαιότερες αναφορές του το 2008 ότι "κανενός οι καταθέσεις στην Κύπρο δεν κινδυνεύουν", ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι κανένας υπουργός δεν δηλώνει κίνδυνο απώλειας καταθέσεων σπέρνοντας τον πανικό, ειδικά σε περίοδο που δεν διαφαίνεται τέτοια πιθανότητα.

Για το 2008 και το 2009 ο κ.Σταυράκης ξεκαθάρισε ότι το τραπεζικό σύστημα ήταν εύρωστο. Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε ασυμμετρία στα μπόνους που δίνονταν σε τραπεζικούς, σε μερικές περιπτώσεις εως και 30% μεγαλύτερα από τον μέσο μισθό, γεγονός το οποίο ελλοχεύει κινδύνους.

Η ακρόαση της διαδικασίας αναβλήθηκε για τις 8 Μαϊου, προκειμένου η Ερευνητική Επιτροπή να μελετήσει τα υπόμνημα που υπέβαλε ο κ. Σταυράκης ενώπιόν της.

Η επόμενη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Απριλίου στις 9.30 το πρωί, στην οποία θα καταθέσει ο πρώην Υπ. Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου