Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κύπρος:Διαβάστε τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο στα ελληνικά

Λευκωσία: Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα κατατέθηκε την Πέμπτη στην Βουλή. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να εξεταστεί από την ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνέλθει εκτάκτως τη Μεγάλη Τρίτη.

Η Αιτιολογική Έκθεση που υπογράφει ο γενικός Εισαγγελέας αναφέρει: Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, των Γενικών και Ειδικών Όρων αυτής και του Μνημονίου Συναντίληψης, από την εκπλήρωση του οποίου εξαρτάται η χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης.



Όπως αναφέρθηκε σήμερα σε συνάντηση των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κλήθηκε να παρευρεθεί ο Υπουργός Οικονομικών, η ψήφιση του κυρωτικού νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πριν από την 1η Μαΐου 2013 για τους πιο κάτω λόγους:

Τη Δευτέρα, 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση του Eurogroup Working Group, όπου θα συζητηθεί η σημερινή κατάσταση σε ότι αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Στις 3 Μαΐου θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ για έγκριση της Δανειακής Σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης. Η διαδικασία έγκρισης της Δανειακής Σύμβασης είναι καθαρά τυπική αφού σε τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2013, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και υιοθέτηση της πρότασης για μια συμφωνία διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής στήριξης με την Κυπριακή Δημοκρατία,

• Έγκριση του Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ότι αφορά όμως την έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προηγουμένως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Με βάση τα πιο πάνω, ανεφέρεται σε επιστολή του υπουργείου οικονομικών, καθίσταται σαφής η εξαιρετικά επείγουσα φύση του θέματος και καλείται η Βουλή στην κατάθεση του πιο πάνω αναφερόμενου κυρωτικού νομοσχέδιου ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, για κύρωση διά νόμου της Δανειακής Σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 169(2) του Συντάγματος.
Η εισηγητική έκθεση - Κάντε "κλικ" εδώ


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ μεταξύ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ και ΤΗΣΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ως Δικαιούχου Κράτους Μέλους και της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ως Κεντρικής Τράπεζας - Κάντε "κλικ" εδώ


Γενικοί Όροι Συμφωνιών για Διευκόλυνση Χρηματοδοτικής Στήριξης του ΕΜΣ - Κάντε "κλικ" εδώ


Τυποποιημένοι Ειδικοί Όροι Διευκόλυνσης για Συμφωνίες για Διευκόλυνση Χρηματοδοτικής Στήριξης του ΕΜΣ - Κάντε "κλικ" εδώ


ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Κάντε "κλικ" εδώ


ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κάντε "κλικ" εδώ

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου