Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Διάλυση των συνιστωσών προανήγγειλε ο Τσίπρας

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του, για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους καθηγητές.

Έκανε δε ένα μεγάλο βήμα και προειδοποίησε ότι, την επόμενη φορά, που θα υπάρξει εναντίον κάποιας απεργίας πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθεί με τους απεργούς στους χώρους εργασίας, θα δώσει πλήρη πολιτική κάλυψη στην προσπάθειά τους και η απεργία θα είναι πλέον «πολιτική και διαρκής».


«Θα τσακίσουμε στην πράξη τη φάμπρικα των επιστρατεύσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας τονίζοντας ότι θα μπορούσε να προωθήσει τις αλλαγές με διάλογο μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, όμως προτίμησε την κατά μέτωπο επίθεση, τον αιφνιδιασμό, τη λάσπη και τη συκοφαντία κατά των καθηγητών, μέσω των μέσων ενημέρωσης, που ελέγχει.

«Όσο το μνημόνιο οδηγείται σε αδιέξοδο, τόσο θα εντείνεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός» εξήγησε ο κ. Τσίπρας και  κάλεσε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να ψηφίσουν την πρόταση νόμου, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης.

Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του κόμματός του στη «λεηλασία», όπως είπε, του δημόσιου πλούτου και δεσμεύτηκε, όχι μόνο να αντισταθεί στα κυβερνητικά σχέδια, αλλά και στην περίπτωση, που αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, να αντιστρέψει τις πωλήσεις και να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο σε τομείς, όπως η ενέργεια, το νερό και άλλους.

«ΣΥΡΙΖΑ και λεηλατημένη δημόσια περιουσία, με αδυναμία παροχής βασικών αγαθών στους πολίτες, είναι έννοιες ασύμβατες» τόνισε.

Μομφή για την «κινεζοποίηση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε και την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προσελκύσει το κινεζικό ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας ότι θέλει να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε μία τεράστια οικονομική ζώνη, με χαμηλούς μισθούς, αφορολόγητα κέρδη και απροστάτευτους τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Κατά τον κ. Τσίπρα, πρόκειται για ένα μοντέλο, που αρχικά επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια και σε όλη την Ευρώπη. «Οι αλλαγές που προωθούνται είναι μεγαλύτερες ακόμα κι από εκείνες, που ακολούθησαν την πτώση του τείχους του Βερολίνου» σημείωσε με νόημα.

Απαντώντας δε στους ισχυρισμούς ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και το κλίμα αλλάζει, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «κανένα φως στο τούνελ δεν φαίνεται» και ότι η λεηλασία θα συνεχιστεί, έως ότου και μόνον τότε, ο λαός βάλει τέρμα, με μία μεγάλη αντεπίθεση και ανατροπή της σημερινής πολιτικής κατάστασης.

Διαμήνυσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει απλώς να αναλάβει την εξουσία, αλλά να αντικαταστήσει το παλιό και σάπιο με το νέο και το ριζοσπαστικό.

«Ενιαίο κόμμα - Να διαλυθούν τώρα οι μηχανισμοί»

Υπεραμυνόμενος της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, κατά το επικέιμενο συνέδριο του Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας έδωσε το έναυσμα για μία σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση, καθώς ουσιαστικά ζήτησε αλλάξει όλος ο τρόπος οργάνωσης, δομής και λειτουργίας, κάτι που όμως προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και κυρίως από την αριστερή πτέρυγα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία» και ζήτησε να διαλυθούν τόσο οι συνιστώσες, όσο και οι εσωκομματικές τάσεις.

«Θέλουμε ένα πλουραλιστικό κόμμα, όχι όμως ένα κόμμα, που θα κυριαρχείται πλήρως από εσωκομματικούς μηχανισμούς» υπογράμμισε και ζήτησε, προς τούτο, να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων και να μην γίνεται πλέον με χωριστές λίστες, που εκπροσωπούν οργανωμένες τάσεις, αλλά με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. «Η χωριστή λίστα χρησιμεύει ως δημόσια δήλωση διαφοροποίησης από την ενιαία γραμμή του κόμματος και όχι ως προστασία της μειοψηφίας, όπως θεωρήθηκε και εφαρμόστηκε αρχικά» τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει η αντιπαράθεση παγιωμένων μηχανισμών.

Επιχειρώντας να κάνει την πρότασή του πιο πειστική, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν επιμένει στην άμεση και πάγια εφαρμογή εκλογής των οργάνων με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά είναι έτοιμος να δεχθεί να αποφασίζει το εκάστοτε σώμα (π.χ. συνέδριο, κεντρική επιτροπή κλπ) τον τρόπο εκλογής.

Διαβεβαίωσε δε ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί στην εκλογή των οργάνων και ότι υπερασπίζει τη λειτουργία τάσεων, ως ιδεολογικά ρεύματα στο εσωτερικό του νέου ενιαίου κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε τη μετατροπή των σημερινών συνιστωσών σε διακριτά μεν ρεύματα, που όμως η δράση τους πρέπει να εντάσσεται στο συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας του νέου ενιαίου φορέα. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τις αντιδράσεις πολλών συνιστωσών, που ζητούν να υπάρξει μεταβατικό διάστημα και να έχουν τη δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ότι πρέπει να γίνει κάποια συνεννόηση καθώς είναι κατανοητό να υπάρχουν διαφορετικές ωριμάνσεις.

Από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για τα εσωκομματικά είναι σαφές ότι θα επιμείνει στη διάλυση των συνιστωσών και των οργανωμένων τάσεων, που θεωρεί ότι εκφράζονται ως «κόμμα μέσα στο κόμμα», κάνοντας μόνο ορισμένες χρονικές ή διαδικαστικού τύπου υποχωρήσεις.

Είναι επίσης άλλο τόσο σαφές ότι η σύγκρουσή του με το αριστερό ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα είναι μετωπική, καθώς η συγκεκριμένη πτέρυγα θεωρεί ότι επιχειρείναι να συγκροτηθεί το νέο κόμμα ως προεδροκεντρικός πολιτικός φορέας με πλήρη κυριαρχία της πλειοψηφούσαν άποψης, αλλά και ότι η ηγετική ομάδα προετοιμάζει έτσι και οργανωτικά την κεντρώα αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε καίρια πολιτικά θέματα, όπως η στάση έναντι του ευρώ και η πολιτική των συμμαχιών.

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής και θα αποφασίσει, πιθανότατα με σκληρές ψηφοφορίες, το πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνει ο προσυνεδριακός διάλογος.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου