Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κλυδωνίζει το επενδυτικό κλίμα η μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο στο Βέλγιο - Πληροφορίες για προετοιμασία μετεγκατάστασης θυγατρικών σε γείτονες χώρες


Πώς ο Ν. Στασινόπουλος αποφάσισε να υλοποιήσει την προειδοποίησή του για την υπερφορολόγηση - Το παρασκήνιο - Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις στον ΣΕΒ - Νομικά κωλύματα "βλέπει" η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ο Όμιλος Στασινόπουλου υλoποίησε τελικά την προειδοπoιήσή του για μεταφορά της έδρας του εκτός Ελλάδος και της μετοχής στο Euronext.
Διαβάστε όλο το παρασκήνιο εδώ
Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος, κ. Νίκος Στασινόπουλος, εξέφραζε τον τελευταίο χρόνο, σε όλους του τόνους, την έντονη δυσαρέσκειά του για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υπερφορολόγησης, αλλά και το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ωστόσο, κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον είναι εύκολο μια τέτοια έξοδος από το ΧΑ, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Όσον αφορά στις αιτίες αποχώρησης, όπως ανέφεραν παράγοντες του ΣΕΒ, η φορολογία αυξήθηκε στο τελευταίο διάστημα κατά 100%, εάν λάβει κανείς υπόψη του τις επιβαρύνσεις σε όλα τα επίπεδα.
Η επιβάρυνση που ξεκίνησε από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά και η μείωση της έκπτωσης των αποσβέσεων με τελευταίο νομοθέτημα, σε συνδυασμό με το ότι το ενεργειακό κόστος εκτιμάται φθηνότερο κατά 50% σε γείτονες βαλκανικές χώρες, είναι από τις βασικές αιτίες μιας απόφασης με πάρα πολλές επιπτώσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος για μετεγκατάσταση και των παραγωγικών θυγατρικών της μέσα στο επόμενο τρίμηνο σε χώρες με πολύ χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, όπως η Τουρκία.
Πρώτα απ' όλα, η φυγή ενός από τους μεγαλύτερους, αν όχι του μεγαλύτερου, παραδοσιακού επί δεκαετίες, βιομηχανικού ομίλου από τη χώρα, είναι ένα ηχηρό μήνυμα για το επενδυτικό κλίμα, το πλήθος αντικινήτρων που υπάρχουν, κυρίως όμως για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης συνταγής της τρόικας. Διότι, εάν η βιομηχανία διέβλεπε κίνητρα και ανταγωνιστικότητα, όσον αφορά στο εγχώριο περιβάλλον, σε καμία περίπτωση δεν θα έκανε αυτή την κίνηση. Επίσης, καταδεικνύει ότι η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας δεν προσδιορίζεται μόνο από τη μείωση μισθών, όπως καλλιεργείται από την πλευρά κύκλων που συνάδουν με τη λογική της τρόικας.
Το κλίμα που επικρατεί σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι κορυφαίων ομίλων, τα προβλήματα έχουν φθάσει σε σημείο συσσώρευσης. Η κίνηση αυτή επαναφέρει την ανησυχία για αποχώρηση και άλλων ομίλων που, με τη σειρά τους, έχουν προειδοποιήσει και αυτοί για τα υφιστάμενα αντικίνητρα και έχουν διαψεύσει κατά καιρούς την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν.
Είναι αμφίβολο, μετά από τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό, το πώς θα γίνεται η διαχείριση των κερδών στον Όμιλο και ποια φορολογικά ωφέλη ενδέχεται να χάσει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο το ελληνικό Δημόσιο με την πολιτική που ακολουθείται.
Για τη δραστηριότητά της εδώ, η βιομηχανική μονάδα θα υπόκειται στο ίδιο καθεστώς φορολόγησης, ουδείς γνωρίζει όμως ποια θα είναι η τύχη των κερδών. Για παράδειγμα, εάν η μητρική του εξωτερικού βάλει royalties, δηλ. δικαιώματα επί της κερδοφορίας, στην εγχώρια δραστηριότητα και, κατά τον τρόπο αυτόν, δεν απομένουν κέρδη χρήσεως προς φορολόγηση για το ελληνικό Δημόσιο.
Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει πολιτικά το κλίμα, καθώς δικαιώνει όσους ασκούν κριτική σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου και αποτελεί ηχηρό χαστούκι στο success story που η κυβέρνηση προσπαθεί να προάγει.
Η δυσαρέσκεια του Ομίλου Στασινόπουλου είχε εκδηλωθεί και μέσα στον ΣΕΒ, όπου βρίσκεται σε ευθεία κόντρα με τον πρόεδρο, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ζητώντας την αντικατάστασή του. Ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος δεν φέρεται διατεθειμένος να συνεχίσει πέραν του Μαΐου στον ΣΕΒ, πιθανός δε αντικαταστάτης του φέρεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της Chipita. Σημαίνοντα ρόλο όσον αφορά στο ενεργειακό αναμένεται να παίξει ο Δημ. Παπαλεξόπουλος, ενώ πρόσωπο – κλειδί θα είναι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Η συγχώνευση, η μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο και της μετοχής στη Euronext
Τούτων δοθέντων, ο Όμιλος Στασινόπουλου αποφάσισε την αναδιάρθρωση με διασυνοριακή συγχώνευση. Η εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Βιοχάλκο θα απορροφηθεί από τη βελγική Viohalco S.A, θα απορροφήσει στη συνέχεια την Cofidin (επίσης βελγική με το 13% της ελληνικής Βιοχάλκο) και όταν ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις οι μέτοχοι της Βιοχάλκο θα ανταλλάξουν με αναλογία μια προς μια τις μετοχές τους με τη Viohalco s.a η οποία θα είναι εισηγμένη στο EURONEXT. Το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων επειδή εδώ και τρία χρόνια συνεχίζει να φορολογεί υπέρμετρα την παραγωγή – η οποία είναι και αδύνατη εξαιτίας του ενεργειακού κόστους.
Όπως τονίζει η ίδια η εταιρεία, με τη διασυνοριακή συγχώνευση ο όμιλος αποκτά διεθνή πρόσβαση στις αγορές. Όπως όλοι αντιλαμβάνονται το ελληνικό χρηματιστήριο χάνει μια μεγάλη εταιρεία συμμετοχών ( καταρχήν ) ενώ επειδή υπάρχουν κι άλλες έξι θυγατρικές
Αναλυτικά η ανακοίνωση που αναμένεται να ταράξει τα νερά του επιχειρείν στην Ελλάδα έχει ως εξής:
Το διοικητικό συμβούλιο της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» ανακοινώνει τα εξής:
1.Την 13η Σεπτεμβρίου 2013 τα διοικητικά συμβούλια της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» (στο εξής «ΒΙΟΧΑΛΚΟ») και της Viohalco S.Α. εταιρίας συμμετοχών, θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με έδρα το Βέλγιο: 1) απεφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας για τη διασυνοριακή  συγχώνευση με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη, λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω συγχώνευση της εταιρίας Viohalco S.A. με την εταιρία Compagnie Financière et de Développement Industriel S.A. (στο εξής «Cofidin S.A.») με έδρα το Βέλγιο, 2) όρισαν ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 30.6.2013, 3) αποφάσισαν τη σύνταξη του κοινού σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης και των εκθέσεων των διοικητικών  συμβουλίων για τη διασυνοριακή συγχώνευση 4) ενέκριναν  τις προπαρασκευαστικές ενέργειες των δύο εταιρειών για τον διορισμό κοινού ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα από το εμποροδικείο των Βρυξελλών για τη σύνταξη της έκθεσης του άρθρου 6 του ελληνικού νόμου 3777/2009 και του άρθρου 772/9 του Βελγικού Κώδικα Εταιρειών, και 5) παρέσχαν την εντολή να γίνουν οι κατα τον νόμο απαιτούμενες ενέργειες και γνωστοποιήσεις.
2. Την 16η Σεπτεμβρίου 2013, σε δεύτερη συναφή συνεδρίασή τους τα διοικητικά συμβούλια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και της Viohalco S.A.: 1) ενέκριναν  το  κοινό σχέδιο διασυνοριακής συγχώνευσης, 2) όρισαν εκπροσώπους για την υπογραφή του, και 3) παρέσχαν εντολή να γίνουν οι κατά τον νόμο απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις.
3. Η συγχώνευση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την λογιστική αξία των συγχωνευομένων εταιρειών και τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της 30.6.2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 772 του Βελγικού Κώδικα  Εταιριών και του ελληνικού νόμου 3777/2009 για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2005/56/ΕΚ σχετικά με τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών.

4. Στο πλαίσιο της σχεδιασθείσης αναδιάρθρωσης,  η απορροφώσα εταιρία Viohalco S.A. εν συνεχεία θα απορροφήσει την εταιρία Cofidin S.A., επίσης εταιρία συμμετοχών με έδρα το Βέλγιο και μέτοχο κατά 13,3% της απορροφώμενης ελληνικής εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Συνεπεία της ολοκλήρωσης των παραπάνω συγχωνεύσεων, οι μέτοχοι της εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με εισηγμένες μετοχές της απορροφώσας εταιρίας Viohalco S.A. που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. H σχέση ανταλλαγής προσδιορίσθηκε σε μία (1) μετοχή της ViohalcoS.A.για κάθε μία (1) μετοχή της BΙΟΧΑΛΚΟ.
5. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των συγχωνευομένων εταιρειών και των κατά περίπτωση αρμοδίων εποπτικών αρχών.  Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός  του Νοεμβρίου 2013.
6. Με την αναδιάρθρωση σκοπείται η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και η δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιριών.
7.  Η εταιρία σύμφωνα με το νόμο θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τη διαδικασία  συγχώνευσης.
Ποια είναι η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ είναι η μητρική εταιρία του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου εταιριών με εξαγωγές που αντιστοιχούν πάνω από το 10% των ελληνικών εξαγωγών.
Ο Όμιλος περιλαμβάνει περίπου 80 εταιρείες, έξι από τις οποίες οι ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΕΤΕΜ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους η κάθε μία και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ παράλληλα έχει στην ιδιοκτησία του ορισμένα αστικά ακίνητα στην Αθήνα και σημαντικές εκτάσεις γης, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στο χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI), για την Ελλάδα.
Οι εταιρίες του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό με αποτέλεσμα σήμερα ο κύκλος εργασιών που πραγματοποιείται στο εξωτερικό να υπερβαίνει τον πραγματοποιούμενο εντός Ελλάδος. Οι εξαγωγές κατευθύνονται σε 60 χώρες περίπου και γίνονται είτε απευθείας, είτε μέσω θυγατρικών εταιριών. Οι εταιρείες κατέχουν σημαντικά μερίδια της Ελληνικής αγοράς όπου, οι πωλήσεις πραγματοποιούνται μέσω αντιπροσώπων και εμπόρων. Η βιομηχανική δραστηριοποίηση του Ομίλου στο εξωτερικό, γίνεται μέσω της εγκαταστημένης στο Bridgnorth της Αγγλίας BRIDGNORTH ALUMINIUM LTD, που παράγει φύλλα λιθογραφίας και foilstock, την πρώτη ύλη για την παραγωγή foil, μέσω της STOMANA INDUSTRY SA, εταιρείας παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων στη Βουλγαρία, μέσω της βουλγαρικής εταιρείας επεξεργασίας χαλκού και ορειχάλκου SOFIA MED AD και μέσω της Ρουμανικής εταιρείας παραγωγής καλωδίων ICME-ECAB SA.
Κύριο μέλημα του Ομίλου είναι η αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας που επιτυγχάνεται μέσω των μεγάλων επενδύσεων και η εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων του. Οι βιομηχανίες του Ομίλου είναι διαπιστευμένες με πιστοποιητικά ISO 9001, 9002 και ISO 14001 για το περιβάλλον ενώ τα προϊόντα τους κατέχουν σήματα ποιότητας διεθνών οργανισμών. O Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους.
Π.Μπ. - Δ.Παφ.

ΠΗΓΗ newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου