Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Παίρνει μέρος στο παγκόσμιο ράλι η Wall Street

Dow15.484,98108,92 0,71%  



  Nasdaq3.722,186,21 0,17%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Με "φόρα" ξεκίνησαν τις συναλλαγές της εβδομάδας οι αμερικανικές μετοχές, οδηγώντας τον S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ του, καθώς η Wall Street "γιορτάζει" την αποχώρηση του πρώην υπουργού των ΗΠΑ, Lawrence Summers από τον αγώνα για την κορυφαία θέση στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

"Ο Summers υπήρξε επικριτής της ποσοτικής χαλάρωσης και οι παγκόσμιες αγορές είναι ενθουσιασμένες που δεν θα έχει την ευκαιρία να τους πάρει τόσο γρήγορα το γιατρικό τους", σχολιάζει ο Nick Raich, διευθύνων σύμβουλος της Earnings Scout.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 132,60 μονάδες (0,86%) και βρίσκεται στις 15.508,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 24,00 μονάδων (0,65%) φτάνοντας τις 3.746,20 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 13,60 μονάδων (0,81%) και βρίσκεται στις 1.701,60 μονάδες.

Ο Summers κάλεσε τον πρόεδρο Barack Obama την Κυριακή να του ανακοινώσει πως αποσύρει την υποψηφιότητα του για να διαδεχτεί τον Ben Bernanke στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. το σκεπτικό της απόφασής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει την αντίδραση από μερίδα του Κογκρέσου προς το πρόσωπο του.


Η αποχώρηση του Summers έδωσε ώθηση στις αγορές μετοχών και σε άλλα πάγια υψηλότερου κινδύνου λόγω των προσδοκιών πως ο Summers ήταν λιγότερο πιθανό να διατηρήσει χαλαρή στάση στη νομισματική πολιτική από την αντιπρόεδρο της Fed, Janet Yellen που τώρα θεωρείται επικρατέστερη υποψήφια για το «τιμόνι» της Fed.

H επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θα ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη και στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν πως θα αποφασίσει περιορισμό του προγράμματος μηνιαίων αγορών ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τη Fed να αποφασίζει περιορισμό των αγορών ομολόγων κατά περίπου 10 δισ. δολάρια το μήνα, ένα ποσό που ίσως επιτρέψει στις αγορές να συνεχίσουν το ράλι τους. Άλλοι εκτιμούν πως η συνάντηση μπορεί να φέρει εκπλήξεις, μεταθέτοντας χρονικά την επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τον Οκτώβριο ή το Δεκέμβριο.

Στα μάκρο της ημέρας, συνέχιση της βελτίωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας «βλέπουν» οι επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Empire State Manufacturing Survey της Federal Reserve Bank of New York, ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε στις 6,29 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 8,24 μονάδες τον Αύγουστο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν οριακή άνοδο του δείκτη στις 8,5 μονάδες. Σημειώνεται πως οι ενδείξεις άνω του μηδέν φανερώνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, ενισχύθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία διατηρεί την ορμή της και συνεχίζει σε τροχιά ανάκαμψης.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, ενώ η χρήση της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας ενισχύθηκε κατά 0,2 της εκατοστιαίας μονάδας στο 77,8%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.
Και τα δύο μεγέθη επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου