Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ:Σωρεία αντιδράσεων, μετά το ολονύχτιο θρίλερ στη Βουλή

Λευκωσία: Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο μετά το χθεσινό ολονύχτιο θρίλερ στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συνεδρία της οποίας λίγο έλειψε να τιναχθούν όλα στον αέρα για το Συνεργατισμό και την δεύτερη δόση του δανείου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, εξέφρασε ικανοποίηση από τη ψήφιση των νομοσχεδίων.

Σε πρωινές του δηλώσεις, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι με τη διαχείριση που έγινε χθες βράδυ, αποσοβήθηκαν περιπέτειες και προβλήματα.

«Αναλήφθηκαν», είπε, «δεσμεύσεις από όλους, υπήρξε συναίνεση και φθάσαμε στη ψήφιση των νομοσχεδίων».

Είπε επίσης ότι ο υπουργός; Οικονομικών μπορεί τώρα να πάει στο Eurogroup και να ζητήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που είναι τόσο αναγκαία για τον τόπο.

Για «ανεγκέφαλους», «καπρίτσια» και «ετσιθελησμό» έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίσθηκαν χθες στη Βουλή.

Επρόκειτο, είπε, για μια απαράδεκτη κατάσταση και ευτυχώς που αντιλήφθηκαν πολύ σύντομα το σφάλμα τους και το διόρθωσαν, παίρνοντας την σωστή απόφαση.

Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, ο Συνεργατισμός και η Ελληνική Τράπεζα θα κατέρρεαν.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι όλοι οφείλουν να είναι προσγειωμένοι και πάντοτε πυξιδα και γνώμονας των ενεργειών τους να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του λαού.

Τις θέσεις για τα διαμειφθέντα χθες βράδυ στη Βουλή διατύπωσαν με δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ικανοποίηση από τη ψήφιση των νομοσχεδίων εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορνατίτης, προσθέτοντας ότι επετεύχθη ο στόχος της διάσωσης του Συνεργατισμού.

«Περάσαμε», είπε, «μια πολύ δύσκολη νύχτα και θα ήταν τραγικό το ξημέρωμα αν δεν τα ψηφίζαμε».

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι θα ήταν πολύ οδυνηρό για τον Συνεργατισμό και την οικονομία αν δεν ψηφίζονταν τα νομοσχέδια και χαιρέτισε το γεγονός ότι κάποιοι έκαναν δεύτερες σκέψεις και τάχθηκαν υπέρ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι έγιναν σημαντικές τροποποιήσεις στα νομοσχέδια, γι’αυτό και το κόμμα του τα ψήφισε τελικά.

Απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για τη στάση του ΑΚΕΛ και αντιστρέφοντας τα πυρά, είπε ότι κάποιοι θέλουν «τυφλή υποταγή στις αξιώσεις της Τρόικας».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι με τις χθεσινές εξελίξεις αποδείχθηκε πως όταν προηγείται διάλογος, μπορούν να εξευρεθούν λύσεις για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

«Δεν μπορούν κάποιοι να λειτουργούν αυθαίρετα και να έρχονται στη συνέχεια να μας θέτουν ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι η χθεσινή εμπειρία έδειξε για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί καμία Βουλή εν ονόματι του όποιου μνημονίου, να προχωρεί σε ψήφιση νομοσχεδίων τα οποία δεν πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Πρόσθεσε πως όταν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, μπορούν να βρεθούν λύσεις και να επέλθουν οι αναγκαίες βελτιώσεις σε νομοθετήματα που να τα καθιστούν αποδεκτά.

Για «λαϊκιασμό» και «επιπολαιότητα» μίλησε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Είπε επίσης ότι χθες βράδυ αποδείχθηκε ότι ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια.

Όταν, πρόσθεσε, επενδύεις στην υπευθυνότητα άλλων για να παίζεις παιχνίδια πολιτικά και να κάνεις λαϊκισμό, κάποτε αποκαλύπτεσαι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι το θετικό είναι πως έστω και μέσα από δυσκολίες, η Βουλή κατέληξε σε συμβιβαστική, σχεδόν ομόφωνη προσέγγιση σε ότι αφορά τη βελτίωση του πλαισίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με τα νομοσχέδια, είπε, στηρίχθηκε ο Συνεργατισμός, βελτιώθηκε το πλαίσιο εποπτείας και δόθηκε η πιθανότητα επαναγοράς των μετοχών του.

«Τώρα», πρόσθεσε, «έχουμε ένα πλαίσιο για να ανοίξουν οι πόρτες της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου