Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Τουρκικές μπουλντόζες στον Προφήτη Ηλία

Ένα ιστορικό μνημείο της χριστιανοσύνης θυσιάζεται στον βωμό του εκσυγχρονισμού. Ο ορθόδοξος ναός του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη, μία από τις λιγοστές χριστιανικές εκκλησίες της περιοχής, μια και στα σχέδια του νέου μεγάλου αυτοκινητόδρομου που ετοιμάζεται πυρετωδώς εκεί ο ναός φαίνεται ότι δεν... χωρά.

Μάλιστα, το θέμα της επικείμενης «εξαφάνισής» του κινητοποίησε και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του απευθύνοντας έκκληση για τη διάσωση του σπουδαίου μνημείου.


«Αν η πρόοδος σε υποδομές και σε κατασκευαστικά έργα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να ενθαρρύνεται, εμείς οι υπουργοί Πολιτισμού, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι πρακτικά δυνατό για να προστατεύσουμε τα μνημεία, ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συνδυάζεται με τον σεβασμό στον πολιτισμό» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στην επιστολή του προς τον Ομέρ Τσελίκ.

«Ο ναός του προφήτη Ηλίας στη Σμύρνη, ο οποίος χαίρει σεβασμού από τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, αντιπροσωπεύει ένα κοινό έδαφος για την πολιτική κληρονομιά μας» γράφει ο υπουργός.

Η εκκλησία, τρίκλιτη βασιλική του 1846, έχει διαστάσεις περίπου 10 μ.χ. 19μ. και διαθέτει τετράπλευρη κεραμοσκεπή. Τη χρονιά που ανεγέρθη, μάλιστα, στον θώκο του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν ο Άνθιμος ΣΤ’. Το μνημείο βρίσκεται δύο χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Σμύρνης και πιο συγκεκριμένα στην κοιλάδα της Αγίας Άννας, μιας περιοχής η οποία αποτέλεσε στο παρελθόν αγαπημένο προορισμό των Σμυρναίων, όπως αποτυπώνεται άλλωστε σε καρτ ποστάλ της εποχής. Μετά το 1922 το μέρος κηρύχτηκε στρατιωτική ζώνη και ο ναός μεταβλήθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών.

Πάντως, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, η εκκλησία του προφήτη Ηλία εδώ και χρόνια στέκει ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη. Το εσωτερικό της είναι πλήρως λεηλατημένο, ενώ τις σημαντικότερες φθορές έχει υποστεί ο τοίχος στη δυτική πλευρά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στοιχεία για τον ναό είχε συγκεντρώσει ο γεωλόγος και μελετητής της ιστορικής τοπογραφίας της Σμύρνης Αχιλλέας Χαζτηκωνσταντίνου, ενώ μόλις πρόπερσι ο Τούρκος μεταπτυχιακός φοιτητής αρχιτεκτονικής Ντογκάι Κορκμάζ εκπόνησε μελέτη για το μνημείο.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία ΚΑΙ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου