Η
Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr - National
Security Agency) αποθηκεύει τα διαδικτυακά μετα-δεδομένα εκατομμύρια
χρηστών του ιστού για χρονικό διάστημα που προσεγγίζει το ένα έτος,
σύμφωνα με αποκαλύψεις που προήλθαν από άκρως απόρρητα έγγραφα της
υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, τα διαδικτυακά δεδομένα των χρηστών αποθηκεύονται ανεξαρτήτως αν οι εν λόγω χρήστες αποτελούν «πρόσωπα αυξημένου ενδιαφέροντος για την υπηρεσίας»
Τα μεταδεδομένα παρέχουν ένα αναλυτικό αρχείο σχεδόν όλων των διαδικτυακών «κινήσεων»του χρήστη , από το ιστορικό περιήγησης – όπως τις αναζητήσεις χαρτών και τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες, έως και αναλυτικές λεπτομέρειες για τους λογαριασμούς του χρήστη, την δραστηριότητα ληφθέντων και απεσταλθέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σε συνδυασμό με τους κωδικούς πρόσβασης. Αυτή η «ανατριχιαστική» λεπτομέρεια οδηγεί ουσιαστικά στην οικοδόμηση γνώσης για το προφίλ της καθημερινής ζωής ενός ανθρώπου.
Η διοίκηση Obama έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι η NSA διατηρεί στις βάσεις δεδομένων της μόνο το περιεχόμενο των μηνυμάτων και επικοινωνιών που προέρχονται από τα πρόσωπα-στόχους των προγραμμάτων της – όμως εσωτερικά αρχεία της υπηρεσίας αποκαλύπτουν ότι η πρώτη διατηρεί στις βάσεις της τεράστιο όγκο μετα-δεδομένων.
Ο εισαγωγικός οδηγός για την διαδικτυακή αντικατασκοπεία που προορίζεται για τους πράκτορες της NSA, που συμπεριλαμβάνεται στα έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον πληροφοριοδότη Edward Snowden, περιγράφει λεπτομερώς την βάση μεταδεδομένων της υπηρεσίας, με την κωδική ονομασία Marina. Οιοδήποτε μεταδεδομένο λαμβάνεται από τα συστήματα της NSA κατευθύνεται προς την βάση δεδομένων Marina, όπως εξηγεί αναλυτικά ο εισαγωγικός οδηγός. Τα τηλεφωνικά μεταδεδομένα αποστέλλονται σε ένα ξεχωριστό σύστημα.
"Η εφαρμογή μεταδεδομένων με την κωδική ονομασία Marina παρακολουθεί το ιστορικό περιήγησης του χρήστη στο διαδίκτυο, συλλέγει το περιεχόμενο και τις πληροφορίες επικοινωνίας και αναπτύσσει συνοψίσεις «του στόχου»’’, αναφέρει ο εισαγωγικός οδηγός. «Αυτό το εργαλείο δίδει τη δυνατότητα να εξαχθούν τα δεδομένα σε ποικίλες μορφές, καθώς και να δημιουργηθούν αρκετά γραφήματα που θα υποβοηθήσουν στην δημιουργία και ανάπτυξη του προτύπου-ζωής-του-χρήστη (pattern-of-life-development).”
Ο οδηγός επεξηγεί τις μοναδικές ικανότητες της εφαρμογής μετα-δεδομένων Marina: "Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι το εξής: η εφαρμογή Marina έχει την δυνατότητα να κάνει ανασκόπηση στα μεταδεδομένα DNI των τελευταίων 365 ημερών, όπως αυτά έχουν εντοπιστεί από το σύστημα συλλογής Sigint, ανεξάρτητα αν είχε αναλάβει το καθήκαν της συλλογής αυτής."
Την Κυριακή η New York Times ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ της ότι η ΝSA χρησιμοποιούσε τις εφαρμογές συλλογής μετα-δεδομένων ώστε να χτίζει πλήρη προφίλ των κοινωνικών συνδέσεων/σχέσεων των Αμερικανών πολιτών, των ενώσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις τοποθεσίες διαμονής τους.
Η ικανότητα να εξετάζεται και να παρακολουθείται το διαδικτυακό ιστορικό έως και για ένα ολόκληρο έτος από τα δεδομένα που συλλέχθησαν δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα στην NSA να βρίσκει πληροφορίες για ανθρώπους που μεταγενέστερα αποτελούν «στόχο» της.
Γιατί, όμως, θα πρέπει να συλλέγονται τόσο τεράστιες ποσότητες δεδομένων από ανθρώπους – χρήστες του διαδικτύου, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσουν «στόχο» των μυστικών υπηρεσιών; Διότι, απλώς, όλοι είμαστε εν δυνάμει «ύποπτοι» στην νέα εποχή που ζούμε.
ΠΗΓΗ pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου