Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Έχει δίκιο ο Σώρρας; Ο επίσημος απολογισμός της Εθνικής Τράπεζας για το 1936 δεν περιέχει κάποια λήξη εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής!


 

Η Εθνική Τράπεζα επιμένει ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής ολοκληρώθηκε κάποια στιγμή στο τέλος του 1936 και κατά συνέπεια οι κάτοχοι μετοχών της παλαιάς αυτής τράπεζας δεν θα έπρεπε να διεκδικούν οποιαδήποτε αποζημίωση για τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής. Τελικά όμως, παρά τις παρελκυστικές τακτικές της, η Εθνική Τράπεζα με καθυστέρηση εβδομήντα ετών θα λογοδοτήσει για την εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής τώρα, στις 7 Νοεμβρίου 2013 σε δικαστήριο της Ρόδου.
Ακόμη και σήμερα, μετά από την εμφάνιση τόσων στοιχείων και την απουσία δημοσιευμένου Ισολογισμού Εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής, η Εθνική Τράπεζα αρνείται να παραδεχτεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η εκκαθάριση την οποία ανέλαβε, παραγκωνίζοντας από την πρώτη στιγμή τους εκκαθαριστές, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.


Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΕΛΗΞΕ;

Μπροστά στην πίεση των αποδείξεων και για να τοποθετήσει την υποτιθέμενη λήξη της εκκαθάρισης στο απώτερο παρελθόν, έτσι ώστε να ταμπουρωθεί πίσω από μια ενδεχόμενη παραγραφή, η ΕΤΕ συγκεκριμενοποίησε πλέον την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υποστηρίζει πως η λήξη της εκκαθάρισης πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1936, πέντε ημέρες μετά τη μονομερή απόλυση των εκκαθαριστών και βεβαίως εντός του οικονομικού έτους 1936.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΕ για το θέμα της Τράπεζας Ανατολής, στην οποία επέλεξε να “συνομιλήσει” με εμπόρους διαστημικών καυσίμων, σε μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να απαξιώσει το θέμα.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΕ για το θέμα της Τράπεζας Ανατολής, στην οποία επέλεξε να “συνομιλήσει” με εμπόρους διαστημικών καυσίμων,
σε μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να απαξιώσει το θέμα.
Κατά την Εθνική Τράπεζα, η λήξη της εκκαθάρισης θα μπορούσε να είναι μονομερής, να υπογραφεί μόνο από τον ίδιο τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Δροσόπουλο, χωρίς την έγκριση των εκκαθαριστών, και χωρίς να γίνει κάποια ανακοίνωση ή δημοσίευση της λογοδοσίας της εκκαθάρισης.
Ακόμη χειρότερα, η νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας, με προεξάρχοντες τους κ. Μιλτιάδη Σταθόπουλο και κ. Ιωάννη Λιναρίτη, επιμένουν ότι δεν υπήρχε καμία υποχρέωση της τράπεζας τους να ενημερώσουν την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εμπορίου ή έστω κάποια αρμόδια αρχή, για την υποτιθέμενη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.
Εκεί όμως που σταματάει ο ανθρώπινος νους και αρχίζεις να κοιτάς περισσότερο με επιείκεια και λιγότερο με επικριτική διάθεση τους δικηγόρους της Εθνικής, είναι όταν μελετήσεις τον  Επίσημο Απολογισμό της Εθνικής Τράπεζας  για το έτος 1936, όπως κατατέθηκε στις δημόσιες αρχές, αλλά και όπως δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της εποχής. Για να είμαστε ακριβείς λοιπόν, θα παραθέσουμε το σχετικό απόσπασμα και από τον επίσημο απολογισμό, αλλά και από τη δημοσίευση στην εφημερίδα Οικονομικός Ταχυδρόμος της 5ης Απριλίου 1937.
Απόσπασμα από τον επίσημο απολογισμό της Εθνικής Τράπεζας για το έτος 1936.
Απόσπασμα από τον επίσημο απολογισμό της Εθνικής Τράπεζας για το έτος 1936. (PDF)
Ο απολογισμός της Εθνικής Τράπεζας για το έτος 1936, όπως δημοσιεύτηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στις 5 Απριλίου 1937
Ο απολογισμός της Εθνικής Τράπεζας για το έτος 1936, όπως δημοσιεύτηκε στον
Οικονομικό Ταχυδρόμο στις 5 Απριλίου 1937 (PDF)
Ο Ιωάννης Δροσόπουλος, όπως απεικονίστηκε από τον τύπο της εποχής κατά την ομιλία του για τον απολογισμό του 1936.
Ο Ιωάννης Δροσόπουλος, όπως απεικονίστηκε από τον τύπο της εποχής κατά την ομιλία του για τον απολογισμό του 1936
.
Διαβάζοντας με προσοχή τον επίσημο απολογισμό της Εθνικής Τράπεζας για τον 1936, ο οποίος εκφωνήθηκε από τα επίσημα χείλη του Διοικητή της Ιωάννη Δροσόπουλου, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ούτε μνεία για τη λήξη της εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής. Ούτε μία αποστροφή του λόγου, έστω μια φράση, κάτι…
Αντίθετα, υπάρχει η ξεκάθαρη αναφορά στην αγορά μέρους του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Ανατολής από την Εθνική Τράπεζα, προς 40 εκατομμύρια δραχμές. Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, στις αρχές του 1937, κρίνοντας τη χρονιά που πέρασε, δεν αναφέρεται σε κάποιο τέλος εκκαθάρισης, πολύ απλά γιατί αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή που συντάχθηκε αυτός ο επίσημος απολογισμός. Κανείς δεν είχε ενημερωθεί για την υποτιθέμενη λήξη της εκκαθάρισης και φυσικά ούτε ο ίδιος ο Δροσόπουλος.
Στον απολογισμό της Εθνικής Τράπεζας, όπως δόθηκε στις αρχές και τυπώθηκε για να διανεμηθεί στους μετόχους της ίδιας της τράπεζας, υπήρχαν στοιχεία για την πορεία της εταιρείας, για τις υποχρεώσεις και τα κέρδη της. Σε αυτή την ιδιαίτερα λεπτομερή ανάλυση, που στην πλήρη της μορφή είναι περίπου εκατό σελίδες και συμπεριλαμβάνει ακόμη και τα νέα ακίνητα της τράπεζας, το χαρτοφυλάκιο και τις επενδύσεις της, δεν υπάρχει μια αναφορά για τη λήξη της εκκαθάρισης. Αντίθετα, η νομική ομάδα της ΕΤΕ προσπαθεί να μας πείσει σήμερα ότι η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε μέσα στο 1936. Βέβαια, δεν γνώριζε ο ίδιος ο Δροσόπουλος το 1937, ότι η εκκαθάριση τελείωσε το 1936…

“ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ”

Η Εθνική Τράπεζα από το 1939, εμφανίζει μια δημοσίευση εκτός Ελλάδος, την οποία προσπαθεί απελπισμένα να βαφτίσει Ισολογισμό Εκκαθάρισης. Θέλει να μας πείσει ότι για την Τράπεζα Ανατολής, η οποία είχε έδρα την Αθήνα, έγινε μια δημοσίευση στο… Κάιρο στο τέλος του 1937!
Ούτε σήμερα, ούτε τότε, μπορεί σώφρων μελετητής να πιστέψει τους ισχυρισμούς της ΕΤΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι το ανυπόγραφο, μαγειρεμένο έγγραφο που κυκλοφορεί δεν φέρει υπογραφές των ειδικών εκκαθαριστών, αλλά μόνο του δικού της Διοικητή (βλ. “Η ΕΤΕ χρειάζεται βοήθεια από λογιστή για να διακρίνει τη μορφή ενός ισολογισμού” – http://banquedorient.org/web/?p=3618).
Αν η νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας επιμένει ότι αυτό είναι “Ισολογισμός Εκκαθάρισης”, τότε το μόνο που θα μπορούσε να αποτελέσει είναι έναν πλαστό ισολογισμό εκκαθάρισης, ο οποίος συντάχθηκε από κάποιον που δεν είχε την αρμοδιότητα, προς το τέλος του 1937, για να καλύψει τις ατασθαλίες της διαδικασίας και να αποκρύψει τα κέρδη από τους μετόχους της απορροφούμενης τράπεζας.
Η Εθνική Τράπεζα σε όλες τις μεμονωμένες απαντήσεις της προς τους ενδιαφερόμενους, επιμένει ότι η ειδική εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής είχε άνοιγμα κοντά στα 250 εκατομμύρια δραχμές, με αποτέλεσμα λογιστικά να μην περισσέψει κάτι, αλλά αντίθετα η ΕΤΕ να βγει χαμένη από τη συγχώνευση.
Ωστόσο, το τραγελαφικό είναι ότι στον επίσημο απολογισμό της Εθνικής Τράπεζα για το 1936, υπάρχει κέρδος που έχει αυξηθεί κατά 52 εκατομμύρια δραχμές σε σχέση με την περασμένη χρήση και για αυτό φυσικά διανέμεται μέρισμα στους μετόχους της! Δηλαδή, τη χρονιά που η Εθνική Τράπεζα “ζημιώθηκε” και “μπήκε μέσα” λόγω της εκκαθάρισης, όχι μόνο δεν μπήκε μέσα, αλλά αύξησε την κερδοφορία της.
Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας αναλύει στους μετόχους όλες τις υποχρεώσεις της τράπεζας. Τους αναλύει μέχρι και την επένδυση σε εταιρεία που θα έκανε έρευνες για πετρέλαιο στη Θράκη το 1936! Αναφέρεται ακόμη και σε ιδιαίτερα μικρά ποσά, για λειτουργικά έξοδα και για το φόρο στις σταφίδες! Μόνο στο χαρτί τουαλέτας δεν αναφέρεται αν και είναι σίγουρο ότι το έχει συμπεριλάβει…
Δεν υπάρχει όμως ούτε μια λέξη για τη λήξη της εκκαθάρισης μέσα στο 1936 και για “άνοιγμα” με απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων. Αντίθετα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η περιουσία της Εθνικής Τράπεζας και ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκαν σημαντικά, σε βάρος της ειδικής εκκαθάρισης.

Πιστεύουμε ότι πλέον είναι καιρός οι ιθύνοντες της Εθνικής Τράπεζας να σοβαρευτούν
και να σταματήσουν τη συγκάλυψη των προκατόχων τους.
Πιστεύουμε ότι πλέον είναι καιρός οι ιθύνοντες της Εθνικής Τράπεζας να σοβαρευτούν και να σταματήσουν τη συγκάλυψη των προκατόχων τους. Το έγκλημα δυστυχώς για αυτούς διαπράττεται και σήμερα, ακόμη και αυτή τη στιγμή, αλλά και για όσο οι σημερινοί διοικούντες της τράπεζας, μαζί με τους διοικούντες της εποπτικής αρχής, επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και η φερεγγυότητα της θα πληγεί ανεπανόρθωτα, λόγω των απανωτών λαθών που διαπράττουν συγκεκριμένα στελέχη της. Όμως αυτό το δρόμο έχει επιλέξει από μόνη της και πλέον έχει καταστεί μονόδρομος προς το απονενοημένο διάβημα με άλμα στο κενό. Τελικά, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

ΠΗΓΗ banquedorient

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου