Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Βουλή: Άγρια πολιτική σύγκρουση για τα φάρμακα(Βίντεο)

Οι διαξιφισμοί και οι αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκαν και μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας - Άδωνις: «Με εντυπωσιάζει ο κ. Λαφαζάνης που μου λέει ότι δεν έπρεπε να φέρω μειώσεις τιμών αλλά να υπερασπιστώ το εθνικό αστικό κεφάλαιο» - Μεϊμαράκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάξατε στάση, χρησιμοποιήσατε τη Βουλή - Λαφαζάνης: Δεν υπερβάλουμε.
Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την τροπολογία που μειώνει τις τιμές των φαρμάκων, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με τη διαδικασία που τηρείται, κραύγαζαν «όλα είναι άκυρα», «άλλα συμφωνήσαμε», τινάζοντας στον αέρα το κλίμα.


Από την άλλη πλευρά των εδράνων, ορισμένοι βουλευτές φώναζαν ειρωνικά «βοήθεια-βοήθεια!», ενώ οι πιο σοβαροί υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί «να καλύψει την γκάφα με τα φάρμακα, φωνάζοντας και δημιουργώντας τεχνητές εντάσεις για διαδικαστικά θέματα και όχι για την ουσία της ρύθμισης».

Τελικώς, η τροπολογία εγκρίθηκε με 164 «ναι», ενώ 72 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 10 δήλωσαν «παρών».



Μεϊμαράκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είσαστε κοινοβουλευτικά αξιοπρεπείς

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δήλωσε ότι «δεν ήταν κοινοβουλευτικά αξιοπρεπής η συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Δεν είναι εικόνα αυτή να φωνάζουν από κάτω» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος προχώρησε σε παρέμβαση στην Ολομέλεια, με αφορμή τόσο την έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε στην αίθουσα της Ολομέλειας λόγω της αναταραχής που προκάλεσε το σύνολο σχεδόν της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της αιχμηρής ανακοίνωσης που εξέδωσε το κόμμα αμέσως μετά, στην οποία αναφέρει: «Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας».

Ο πρόεδρος, απαντώντας στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που είπε πως η συμπεριφορά της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορθή και πως «ασκήσαμε έντονη διαμαρτυρία, λειτουργώντας υποβοηθητικά για τη Βουλή και το Σύνταγμα», είπε: «Ισχυρίζεστε ότι η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν σωστή. Σας λέω ότι δεν ήταν κοινοβουλευτικά αξιοπρεπής...».

Ο κ. Μεϊμαράκης εξήγησε ότι έως σήμερα έχουν ψηφιστεί δεκάδες τροπολογίες, με περισσότερα του ενός άρθρου και πρόσθεσε: «Πρώτη φορά ακούω να χαρακτηρίζεται παράνομη η τροπολογία, επειδή έχει περισσότερα άρθρα. Αν θέλετε, μπορούμε να το θέσουμε στην κυβέρνηση να μην ξαναφέρει τροπολογία σε άρθρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παράνομες βάσει Κανονισμού».

Ο πρόεδρος της Βουλής συνέδεσε, δε, την αναταραχή που προκλήθηκε στην Ολομέλεια, με την «έντονη πολιτική διαμάχη των τελευταίων ημερών», προσθέτοντας: «Δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μπρος πίσω. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλουν οι πολίτες».

Εξήγησε ακόμη ότι, την περασμένη Πέμπτη, που κατατέθηκε η πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, κανείς δεν έθεσε το ζήτημα των περισσοτέρων άρθρων, όμως, ξαφνικά ανέκυψε το ζήτημα του διαδικαστικού σήμερα και μετά την πολιτική διάσταση που έχει λάβει το θέμα.

Λαφαζάνης: Οι παρεμβάσεις μας είναι υποβοηθητικές
Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «λανθασμένη» την παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη και εξήγησε ότι «οι παρεμβάσεις μας είναι υποβοηθητικές και προασπίζουμε τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα χωρίς να υπερβάλουμε. Δεν σας είπα τίποτα το υποτιμητικό. Διαμαρτυρία έντονη ασκήσαμε γιατί όσα έγιναν δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο για τη Βουλή και τη Δημοκρατία» ενώ επανέλαβε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η ψηφοφορία ξεχωριστά για κάθε άρθρο.

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κάποιοι ήρθαν σήμερα άθελά τους σαν να θέλουν να κάνουν μεροκάματο στην Χρυσή Αυγή» και πρόσθεσε: «Παράσταση κακή για την Δημοκρατία έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να σκεπάσει την αρνητική του ψήφο. Ας μάθουν του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που προτείνουν για νέα οριζόντια μείωση της τιμής των φαρμάκων βάσει της οδηγίας της ΕΕ γίνεται μια φορά άπαξ και αυτό έχει γίνει και το κάναμε εμείς μόνοι μας».

Η κυρία Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ είπε ότι «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α. κατήγγειλαν την διαδικασία ως παράνομη. Περιμέναμε να ακούσουμε γιατί δεν θέλετε τις μειώσεις τιμών φαρμάκων. Δεν ακούσαμε επιχείρημα και επιχειρήσατε να θολώσετε τα νερά να μην ακουστεί προς τα έξω ότι ψηφίζετε κατά της μείωσης τιμής. Ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου δεν έθεσε αυτό το ζήτημα. Παρελκυστική η τακτική σας και τώρα αξιοθρήνητη. Πρέπει να αποφασίσετε με ποιους είστε. Έχετε ηττηθεί και επιχειρείτε να θολώσετε τα νερά. Να απαντήσετε επι της ουσίας».

Αδωνις: «Ευχαριστώ τον ΣΥΡΙΖΑ»

Παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας «Θέλω να πιστέψω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ανασκευαστική δήλωση για την νομιμότητα της ψηφοφορίας. Φανταστείτε να κάνει μια εταιρία - της οποίας μειώνουμε τις τιμές  φαρμάκων - μήνυση και να επικαλεστεί τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω ότι εξυπηρετείτε συμφέροντα, λέω ότι σας ξέφυγε».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ανατροφοδοτώντας την κόντρα του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να ευχαριστήσω τον ΣΥΡΙΖΑ, χθές με κατηγόρησε ο Τσίπρας ως τον χειρότερο υπουργό αλλά σήμερα ψηφίσατε 4 από τις 5 προτάσεις μου και μάλιστα με πάθος καθώς ζητούσατε έντονα να καταγραφεί. Αναλαμβάνω την ευθύνη για όσα προέκυψαν. Ο κ. Μεϊμαράκης μου μετέφερε το αίτημα να ψηφιστούν ένα προς ένα τα άρθρα και του είπα ότι διαφωνώ γιατί δεν έχει γίνει ποτέ και δεν θα γίνει τώρα επειδή καταλάβατε ότι έχετε κάνει ένα κολοσσιαίο λάθος».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι έφερε την ρύθμιση σε ξεχωριστά άρθρα καθώς δεν περίμενε ότι θα «βρίσκονταν βουλευτές που θα καταψήφιζαν» ενώ αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Λαφαζάνη είπε: «Με εντυπωσιάζει επίσης ο κ. Λαφαζάνης που μου λέει ότι δεν έπρεπε να φέρω μειώσεις τιμών αλλά να υπερασπιστώ το εθνικό αστικό κεφάλαιο. Δεν φανταζόμουν ότι θα υπερασπιζόταν ο κ. Λαφαζάνης με τόσο πάθος το αστικό κεφάλαιο». Τέλος κατέθεσε στα πρακτικά το πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας «Πράσινη» λέγοντας πως «είναι η εφημερίδα του κ. Γιαννακόπουλου της Βιανέξ με φωτογραφία του υπουργού Υγείας» ενώ σημείωσε ότι «Η ιστορία θα γράψει ότι καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τζάκρη».

Μεϊμαράκης: «Χρησιμοποιήσατε την Βουλή»

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Λαφαζάνης και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα καταγγέλλοντας «στημένη παράσταση» από τον κ. Μεϊμαράκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής σε έντονο ύφος τους απάντησε: «Ως εδώ! Δεν θα ανεχθώ άλλες προσβολές. Η αλήθεια είναι ότι από την Τετάρτη εως σήμερα αλλάξατε στάση και χρησιμοποιήσατε την Βουλή με σκοπιμότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση η Βουλή να αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις σας»

Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή είπε αρχικά: «Υπάρχει κρίσιμο διαδικαστικό ζήτημα για την ψήφιση τροπολογίας. Η τροπολογία περιέχει 5 άρθρα. Με βάση 101 αρ ΚτΒ τα ν/σ ψηφίζονται άρθρο προς άρθρο. Να τηρηθεί η κοινή λογική και να ψηφίσουμε την τροπολογία άρθρο προς άρθρο. Εμείς συμφωνούμε με τις ρυθμίσεις 1,2,3,4 (άρθρα), όχι όμως με το 5ο άρθρο. Δεν θεωρούμε ότι είναι θέμα να δημιουργηθεί ένταση. Κάτι ανάλογο είχε ζητήσει και η ΝΔ το 2011».

Ο προεδρεύων κ. Γιάννης Τραγάκης εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, σημειώνοντας: «Όντως το 2011 υπήρχαν αντιρρήσεις, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Κλείνει το θέμα».

Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Κουρουμπλής κατέθεσε τη θέση του κόμματός του για τα πρακτικά, λέγοντας ότι συμφωνούν με τα 4 πρώτα άρθρα και όχι με το τελευταίο, που αφορά στη μείωση φαρμάκων.

Όταν όμως ξεκίνησε η διαδικασία, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να αναφέρουν ένα απλό «ναι» ή «όχι», επέμεναν να τοποθετούνται επί των άρθρων, απαιτώντας με ένταση να καταγραφεί με αυτό τον τρόπο η ψήφος τους.

Η αναταραχή ανάγκασε τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανέβει στην έδρα και να τους επισημάνει ότι η διαδικασία που προτείνουν δεν μπορεί να ακολουθηθεί, καλώντας τους: «Μην δημιουργείτε κλίμα».



Μάταια όμως, καθώς ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι βουλευτές εξακολούθησαν να διαμαρτύρονται, κραυγάζοντας από τα έδρανα και με την κυρία Νάντια Βαλαβάνη να ζητά «ο ψήφος μου (!!!) να καταγραφεί όπως σας τον λέω».

Ενταση προκλήθηκε και όταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλήθη να δηλώσει τι ψηφίζει. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζοντας προσπαθούσε να εξηγήσει τη διαφωνία της και τότε ομάδα βουλευτών της ΝΔ της φώναζε ειρωνικά: «Βοήθεια, βοήθεια...».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των ευτράπελων που εξελίχθηκαν στην Ολομέλεια, συγκαταλέγεται και η ενέργεια της κυρίας Ολγας Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), την οποία το προεδρείο κάλεσε να ανέβει στην έδρα ως ψηφολέκτης, αλλά στη μέση της διαδικασίας αποχώρησε, χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Η ίδια στο τέλος της διαδικασίας εξήγησε ότι αποχώρησε, καθώς διαφωνούσε με τον τρόπο ψηφοφορίας!

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη τροπολογία είχε δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Πέραν αυτού η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των κ.κ. Α. Γεωργιάδη, Ηλ. Κασιδιάρη και Δημ. Κουκούτση.

Τον κ. Γεωργιάδη μήνυσε ο κ. Πάνος Καμμένος για συκοφαντική δυσφήμιση όταν ο πρώτος συνέδεσε το σκάφος του προέδρου των ΑΝΕΛΛ με οφ σορ εταιρεία. Τον κ. Κασιδιάρη μήνυσε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», ενώ η δικογραφία του κ. Κουκούτση σχηματίστηκε όταν ο βουλευτής της Χ.Α. εξύβρισε δημοτικό σύμβουλο της Καλαμάτας.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου