Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μπαρόζο: Η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου

Του Παύλου Ξανθούλη
Από το  philenews

Βρυξέλλες: Σε θερμό και επικοδομητικό κλίκα διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Μπαρόζο τόνισε τη στήριξη της Κομισιόν προς την Κύπρο, τόσο στον αγώνα της για σταθεροποίηση και επανοδο της οικονομίας του τόπου, όσο και για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική, συνεχάρη την Κύπρο για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας, καθώς ακόμη εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως είπε.

Τόνισε ότι το σημαντικότερο για την Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, γι' αυτό και η ΕΕ αποφάσισε πρόσφατα την επιπλέον ενίσχυση του νησιού με στόχο την στήριξη των νέων ανέργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση για μέγιστη αξιοποίηση των παροχών που προσφέρονται από την ΕΕ στον αγώνα ενάντια στην ανεργία και υπέρ της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τα ενεργειακά, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή πολιτική και τις ανάγκες της ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι τις αποφάσεις και τα κυρίαρχα δικαιώματα επί τούτου έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε τη στήριξή του σε κάθε προσπάθεια για εξεύρεση βιώσιμης λύσης καθώς και την προσπάθεια για συμφωνία σε κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τονίζοντας ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή βλέπει μια πραγματική ευκαιρία για λύση.

Εξηρε το ζήλο του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα να επαναρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.

Σε σχέση με την εμπολοκή της ΕΕ στο θέμα του Κυπριακού, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι αυτή θα ενισχυθεί μόλις διαπιστωθεί πρόοδος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο και γενικότερα την ΕΕ για τη στήριξη που παρέχουν στην Κύπρο.

Τόνισε από την πλευρά του ότι η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπήρξε ιστορική επιλογή και ανέφερε ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση είναι μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία.

Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη για αλληλοκατανόηση.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Μπαρόζο ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τον οποίο συζήτησε τα παιγνίδια τακτικής της τουρκικής πλευράς και την εμφανή προσπάθεια να τορπιλίσει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Φ» στη βελγική πρωτεύουσα, ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στο Κυπριακό, ενημερώνοντας τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις νέες προκλήσεις του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος όπως αποκαλύπτει στη σημερινή έντυπη έκδοσή του ο «Φ», απέρριψε ακόμη και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως βάση για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από πέντε υπουργούς, θα τοποθετηθεί στο Κολέγιο Επιτρόπων της Κομισιόν, όπου πέρα από το Κυπριακό, την ανάγκη ενίσχυσης της εμπλοκής της Ε.Ε στις διαπραγματεύσεις αλλά και την πρόταση επιστροφής των Βαρωσίων, θα αναφερθεί και στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, υπό το φως του Μνημονίου. Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εστιάσει την ομιλία του στην προσπάθεια αναχαίτισης της ανεργίας και δη της νεανικής, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη των Βρυξελλών. Στις 15.30 ώρα Κύπρου, Μπαρόσο και Αναστασιάδης αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι πέραν από τις χωριστές συναντήσεις Αναστασιάδη, Μπαρόσο και Ρομπάι, αλλά και τις συζητήσεις Κυπριακής Κυβέρνησης-Κολεγίου Επιτρόπων, οι πέντε υπουργοί που πλαισιώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχουν άλλες έντεκα διμερείς συναντήσεις:

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κάθριν Άστον.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν και τον Επίτροπο για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.

Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για την ενέργεια Γκούντερ Έτινγκερ, την Επίτροπο για την έρευνα, καινοτομία και επιστήμη Μερ Γκεόχεγκαν Κουιν και τον Επίτροπο για τη βιομηχανία και επιχειρηματικότητα Αντόνιο Ταγιάνι

Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης θα συναντηθεί με την Επίτροπο για τη δράση για το κλίμα Κόνι Χέντεγκαρντ, τον Επίτροπο για το περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ, τον Επίτροπο για τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη Ντάτσιαν Τσιόλος και τον Επίτροπο για την υγεία Τόνιο Μπορτζ.

H υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για την απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη Λάζλο Άντορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου