Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η Τρόικα «κόβει» τη συζήτηση για διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος

Οι δανειστές όχι μόνο ζητούν να μειωθεί το ποσό και οι κατηγορίες που σχεδιαζόταν να εισπράξουν το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» αλλά αξιώνει και συμψηφισμό με το αναμενόμενο πλεόνασμα για το 2014 - Επιμένει η κυβέρνηση ότι θα διανεμηθεί το 70% της προϋπολογισθείσας υπέρβασης.«Φτερά» έκανε το διανεμόμενο πλεόνασμα του 2013, μετά τις πιέσεις της Τρόικας. Το τι θα δοθεί και σε ποιους θα κριθεί αυτήν την εβδομάδα, αλλά όλα δείχνουν πως η Τρόικα έχει βάλει «κόφτη» στη διανομή του, τόσο ως προς το ύψος όσο και προς τους αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να ανακοίνωσε 2 δισ. ευρώ πλεόνασμα, αλλά μετά τις πιέσεις των δανειστών,  το τελικό ποσό που θα διανεμηθεί θα περάσει από «σαράντα κύματα».

«Δεν αλλάζει ότι θα δοθεί το 70% της υπέρβασης» λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, «αλλά αυτό θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει η Τρόικα.  Τους έχουμε πει ποιους θέλουμε και ποιους μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουν απαντήσει».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα παράμετρος που βάζει τώρα η Τρόικα είναι ότι «η υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2013 θα διανεμηθεί με βάση την εκτίμηση για την υπέρβαση που θα έχουμε για το 2014». Άρα δεν αρκεί το πλεόνασμα του 2013 να είναι διατηρήσιμο και βιώσιμο, αλλά για να διανεμηθεί πρέπει να υπάρχει  και υπέρβαση και στο πλεόνασμα του 2014, για το οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Αυτό προκαλεί πολλές ενστάσεις και κινδύνους: για παράδειγμα, η Eurostat, στις οικονομικές προβλέψεις της, ανέφερε ότι υπολογίζει πως η βοήθεια προς τις τράπεζες το 2013 έφτασε στα 20 δισ. ευρώ και όχι στα 19 δισ. που έλεγε ο προϋπολογισμός. Άρα, δεν ξέρουμε ακόμη πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανακοινώσει τον Απρίλιο η Eurostat, πόσο θα εκτιμήσουν κυβέρνηση και Τρόικα το πλεόνασμα του 2014, ποιο είναι το 70% του πλεονάσματος του 2013 και ποια υπέρβαση εκτιμάται πως θα υπάρχει για το 2014.


Επιπλέον, η Τρόικα βάζει στόχο και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχουν οι σχεδιαζόμενες παροχές: να έχουν «αναπτυξιακό» χαρακτήρα! Αυτή η παράμετρος επιδέχεται πολλής συζήτησης, γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι και παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους μπορούν να τονώσουν εμμέσως την κατανάλωση,  αλλά η Τρόικα δεν έχει απαντήσει αν δέχεται μια τέτοια εκτίμηση ή όχι.

Ό,τι όμως δεν μπορεί να διανείμει σαν παροχή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να το δώσει για έξτρα πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.

«Στα ληξιπρόθεσμα μπορούμε να διανείμουμε όσα θέλουμε από τα Ταμειακά διαθέσιμα (σσ: δηλαδή από το περίσσευμα ρευστότητας από το πρωτογενές πλεόνασμα  του 2013) γιατί είναι  δημοσιονομικά ουδέτερες οι πληρωμές αυτές», δηλαδή δεν επιβαρύνουν τις δαπάνες αφού καλύπτουν καταγεγραμμένα χρέη.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου