Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Τα... μάζεψε πάλι στο τέλος ο ΓΔ - έκλεισε πάνω από τις 1.300 μονάδες

Της Έφης Γκικοπούλου
Aπό το capital.gr


Κάτω από τις 1.300 μονάδες βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης μετά τις 13.00, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν σημαντικές απώλειες και με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί έως και 5,44%, για να περιορίσει στο τέλος και πάλι τις απώλειες του.Τη... σκανδάλη πυροδότησε ένας συνδυασμός πραγμάτων...

Πολλοί το αποδίδουν στο γενικότερο κλίμα που επικράτησε εκτός συνόρων με τις ευρωπαϊκές αγορές να διορθώνουν μια μέρα μετά τα υψηλά έξι ετών που κατέγραψαν οι Stoxx 600 και Stoxx 50 και το νέο υψηλό ρεκόρ που κατέγραψε ο Dax.
Σε καμία περίπτωση η ελληνική αγορά δεν βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, αλλά το γεγονός παραμένει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (από τις 19 Μαΐου) ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αποδόσεις άνω του 23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 33% για το αντίστοιχο διάστημα.


Η αφορμή λοιπόν ήταν να βρεθεί με την Credit Suisse σήμερα να εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτική για τον τραπεζικό κλάδο, επικαλούμενη και αυτή μεταξύ άλλων, την αυξανόμενη απειλή των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάτι που τρόμαξε και χτες με την έκθεση του, το ΔΝΤ.

"Θύμα" της έκθεσης υπήρξε η Τρ. Πειραιώς με τιμή στόχο τα 1,4 ευρώ και σύσταση «underperform”, σε αντίθεση με τις ΕΤΕ και Alpha Bank.

Η πτώση της Τρ. Πειραιώς επιταχύνθηκε ύστερα από τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε το Capital.gr, περί placement των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς το οποίο προέρχεται από την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας και αφορά 300 εκατ. μετοχές.

Αν και αυτό διαψεύστηκε αργότερα μέσα στην ημέρα από το ΤΧΣ, η ζημία είχε γίνει. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έφτανε να χάνει ενδοσυνεδριακά έως και 8,85% στα 1,75 ευρώ, για να κλείσει στο τέλος στα 1,8 ευρώ και με απώλειες της τάξης του 6,25%.

Την Τρ. Πειραιώς ακολούθησαν η ΕΤΕ (-2,80%), η Alpha Bank (-2.76%) ενώ η Eurobank στο άνοιγμα των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας 0,44 ευρώ και με άνοδο 1,38%.

Το ενθαρρυντικό πέρα από το κλείσιμο της μετοχής της Eurobank είναι ότι η συναλλακτική δραστηριότητα διοχετεύτηκε και σε άλλες μετοχές, σήμερα, πλην των τραπεζών, υπαγορεύοντας πωλήσεις βραχυπρόθεσμες και ευκαιριακές. Ο τζίρος των τραπεζών απασχόλησε μόνο το 63% του συνολικού τζίρου από 75%-80% που απασχολούσε στις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Οι αισιόδοξοι της αγοράς θεωρούν οποιαδήποτε διόρθωση όπως η σημερινή, ευκαιρία επανατοποθέτησης, καθώς τα ξένα κεφάλαια που έχουν μπει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο 6μηνο έχουν επενδυτικό ορίζοντα 2016 με 2017.

Ο κ. Ζαμάνης από την Beta Χρηματιστηριακή, χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση ως «αναγκαίο» κακό και κάτι που χαρακτηρίζει τις αγορές με θετικό «momentum», με τους αγοραστές να χρησιμοποιούν τα καλύτερα αντανακλαστικά τους και να βγαίνουν αμέσως σε αγορές.

Στο ταμπλό τώρα ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 1.300 μονάδες, με πολλές μετοχές να περιορίζουν τις απώλειες στις δημοπρασίες.

"Στυλοβάτης" στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή του ΟΠΑΠ που παρέμεινε σε θετικό έδαφος καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και με κλείσιμο στα 13,27 ευρώ με άνοδο 2,16%.

Θετική συνεδρίαση και για την ΕΥΠΡΟ (+2,86%), την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,06%), την ΜΕΤΚΑ (+0,72%), την ΜΠΕΛΑ (+0,39%), την ΦΦΓΚΡΠ (+0,24%) και τον ΤΙΤΑΝΑ (+0,23%).

Αντιθέτως, πτώση άνω του 3% κατέγραψε η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 4,18 ευρώ, ενώ η μετοχή χάνει πάνω από 7% από την ημέρα εισαγωγής της στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με πτώση άνω του 2% έκλεισαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΙΝΛΟΤ, ΕΛΠΕ, ΜΙΓ και ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αν και οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες της μεγάλης, η συναλλακτική δραστηριότητα δεν ξεπέρασε τα 1,8 εκατ. ευρώ.

Η ΧΑΚΟΡ ηγήθηκε της πτώσης με απώλειες 5,18% και την ακολούθησε η Lamda Development, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισε η μετοχή της ΑΒΑΞ (+0,58%), της ΕΥΑΠΣ (+0,41%) και του ΟΛΘ (+0,39%).

Στην λοιπή αγορά η μετοχή της Forthnet έκλεισε με άνοδο13,22% στα 1,37 ευρώ.

"Τσιμπημένος" ο όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με το συμβόλαιο στον 25άρη να πραγματοποιεί 13.049 συμβόλαια κλείνοντας με οριακό discount, ενώ στα ΣΜΕ το μεγαλύτερο όγκο κατέγραψαν ΕΤΕ και Eurobank φτάνοντας τα 8.971 και 8.949 ΣΜΕ αντίστοιχα.

Ο μικτός τζίρος διαμορφωθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από χτες, στα 266,59 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25,52 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου