Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Το 66 % των Ρώσων θέλουν πρόεδρο τον Πούτιν και μετά το 2018

Το 66 % των Ρώσων θέλουν πρόεδρο τον Πούτιν και μετά το 2018
Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ουκρανία, ενώ η δημοτικότητα Πούτιν πετά στα …ουράνια
Το 66 % των Ρώσων πολιτών δηλώνει από σήμερα στις δημοσκοπήσεις ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως πρόεδρος ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντά τους, μάλιστα εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της τρίτης, σημερινής, θητείας του, εργάζεται πολύ πιο αποδοτικά από τις δύο προηγούμενες. Για το λόγο αυτό τα 2/3 των ερωτηθέντων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ρωσικού πληθυσμού δηλώνουν ότι επιθυμούν να είναι ο Πούτιν υποψήφιος για τέταρτη φορά (!) και στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2018.
Διάθεση στροφής και υποστήριξη του Β.Πούτιν εμφανίζεται και σε ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους του εξωτερικού, που αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ έχει λοξοδρομήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα «Κοινή Γνώμη» οι υπέρ Πούτιν διαθέσεις στο ρωσικό πληθυσμό υπέστησαν εντυπωσιακή διακύμανση τους τελευταίους μήνες ώστε εκτοξεύθηκαν από το χαμηλότερο ρεκόρ του 36 % το Σεπτέμβριο του 2012 στο σημερινό 66 %.
Σε άλλη παρεμφερή ερώτηση το 74 % των ερωτηθέντων απάντησε ότι η δραστηριότητα του Β.Πούτιν ως προέδρου ανταποκρίνεται σε ό,τι οι ίδιοι περίμεναν προσωπικά δύο χρόνια πρίν, όταν ο Ρώσος ηγέτης εξελέγη.
Είναι προφανές ότι από τις ενέργειες του Β.Πούτιν οι πολίτες ξεχωρίζουν κατά σειρά προτεραιότητας την επανένωση της Ρωσίας με την Κριμαία (29 %), την πολιτική έναντι της Ουκρανίας (7 %) και την Ολυμπιάδα του Σότσι (5 %).
Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση, που έγινε από το αυστριακό περιοδικό «Προφίλ» με αφορμή την επίσκεψη Πούτιν στην Αυστρία, το 58 % των ερωτηθέντων χαιρέτισαν την επίσκεψη αυτή εν μέσω βεβαρυμένου κλίματος στην Ευρώπη για τη Ρωσία και όπως διαπιστώνει η Σύνταξη του περιοδικού το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει πραγματική μάχη μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Β.Πούτιν. Μάλιστα το έντυπο σημειώνει ότι οι υποστηρικτές του Ρώσου ηγέτη προέρχονται τόσο από την Αριστερά, όσο και από τη Δεξιά, ενώ πρωταγωνιστούν ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ευρωρωσικών σχέσεων εν γένει και όχι μόνο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η προώθηση του οποίου βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Αυστριακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.
Σημαντικοί κοινοβουλευτικοί όπως οι Γιοχάννες Χιούμπνερ και Κριστόφ Ματσνέτερ χαρακτήρισαν «μεγάλο λάθος της Ευρώπης» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επέκριναν «την προσήλωση στην αμερικανική πολιτική και τις πολεμικές λύσεις, αντί να υποστηριχθεί η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία».
Ο «φιλοπουτινισμός» επεκτείνεται πάντως και στις ΗΠΑ, όπου η Εθνική Ένωση Βιομηχάνων της Μασαχουσέτης και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τάχθηκαν κατά νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και σχεδιάζουν μάλιστα διαφημιστική καμπάνια για να στηρίξουν την άποψή τους.
Οι πρώτες καταχωρίσεις θα εμφανιστούν αύριο στον αμερικανικό Τύπο και θα επικρίνουν τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Το τραγικό είναι ότι η «σύνεση» και η «κατανόηση» των ρωσικών θέσεων επέρχεται πολύ αργά στις δυτικές ελίτ, ενώ στο μεσοδιάστημα οι νεκροί στην Ανατολική Ουκρανία μετρώνται πλέον σε εκατοντάδες και η περιβόητη «εκεχειρία» υπάρχει προς το παρόν μόνο στα χαρτιά και στις διακηρύξεις των πολιτικών…

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου