Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Παράταση δηλώσεων: Επανέρχεται το παλιό σύστημα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ

Προσοχή στο τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ χρειάζεται να δώσουν το επόμενο διάστημα οι φορολογούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τη φορολογική τους δήλωση.
Η περιβόητη παράταση που ζητούσαν όλοι, φαίνεται να προκρίνεται και από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με το Capital.gr θα επιστρέψει στην παλιά, καλή και δοκιμασμένη λογική της προθεσμίας να εξαρτάται από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ενός εκάστου.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται αν υπάρχει άλλη λύση πέραν της παράτασης για την υποβολή δηλώσεων, ωστόσο ο προβληματισμός του υπουργείου έχει να κάνει με την... αντοχή του συστήματος taxisnet σε περίπτωση που άπαντες σπεύσουν να υποβάλλουν δηλώσεις την ύστατη ημέρα της προθεσμίας.
Έτσι για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, η παράταση θα είναι –κατά πάσα πιθανότητα- κλιμακωτή.
Στην πράξη οι περίπου δυο εκατομμύρια φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλλουν και μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει και τυπικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Η προθεσμία αυτή αναμένεται να παραταθεί έως τις 15 ή και 20 Ιουλίου. Ωστόσο κάθε δυο ημέρες θα λήγει και η προθεσμία για ένα ψηφίο Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να παρατείνει και την προθεσμία για υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 (για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα). Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου.
Με βάση όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι μπορούν να διευκολυνθούν στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης μέσω ίντερνετ, εφόσον επιλέξουν ώρες εκτός αιχμής. Συνολικά έχουν υποβληθεί περί τα 3,4 εκατομμύρια δηλώσεις. Οι ώρες στις οποίες το φορτίο είναι χαμηλό και είναι πολύ πιο άμεση η ανταπόκριση του ΤΑXIS είναι:
* Μέχρι τις 9.30 το πρωί
* Από τις 14.00 μέχρι τις 17.00
* Μετά τις 21.30 το βράδυ".


ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου