Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ν.Αναστασιάδης: Χωρίς τη Μόρφου δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα αποδεχθεί, ούτε και θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε λύση εάν δεν επιστραφεί η πόλη της Μόρφου, χωρίς τη Μόρφου δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, παραλαμβάνοντας την Τετάρτη ψήφισμα από αντιπροσωπεία των Μορφιτών στον Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι από την ανάληψη της Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει θέσει δύο υπέρτατους στόχους, ο πρώτος είναι η επίλυση του Κυπριακού και ο δεύτερος η έξοδος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει ότι θα δώσει όλες τις μάχες, εκείνες που πρέπει και με το σθένος που πρέπει, ώστε η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία που βρίσκει τη χώρα μας υπό κατοχή, θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να βρεθεί μια λειτουργική, δίκαιη λύση, μια λύση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ε/κ χωρίς να παραγνωρίζονται τα συμφέροντα οποιασδήποτε άλλης ομάδας του πληθυσμού στην Κύπρο», δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εκείνο που θέλει να σας διαβεβαιώσει και να σας μεταφέρει είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, ούτε θα αποδεχθεί, ούτε θα συμφωνήσει οποιαδήποτε λύση εάν δεν επιστραφεί η πόλη της Μόρφου, χωρίς τη Μόρφου δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού».

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημείωσε την αναφορά αυτή ο δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας.

«Κατά καιρούς η Μόρφου είναι πάνω στο τραπέζι, είναι κάτω, η άλλη πλευρά πολύ προκλητικά και αδιάλλακτα δηλώνει ότι η Μόρφου δεν επιστρέφει, και αυτό που μας λέτε τώρα είναι πολύ σημαντικό για μας τους Μορφίτες και θα το κρατήσουμε», σημείωσε.

Ο κ. Πίττας είπε ότι το ψήφισμα έχει επιδοθεί και στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη τούρκικη κατοχή της πόλης και της πατρίδας μας.

Συνέχισε λέγοντας ότι σαράντα χρόνια μετά ο προσφυγικός κόσμος υποφέρει και χρειάζεται μια καλύτερη μέριμνα και φροντίδα και αυτή είναι η διαπίστωση από την καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους αυτούς.

«Μέσα από αυτό το ψήφισμα ζητάμε από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ μια πιο ενεργή στάση και συμπεριφορά για λύση του εθνικού μας προβλήματος, γιατί πιστεύουμε ότι ως μόνιμα μέλη του ΣΑ έχουν τη δύναμη να εργαστούν πιο συστηματικά για λύση και πρέπει να εξασκήσουν την ανάλογη πίεση προς την άλλη πλευρά, την Τουρκία που είναι η αδιάλλακτη πλευρά», είπε ο δήμαρχος.

Σήμερα, είπε, το εθνικό μας θέμα περνά μια κρίσιμη καμπή και είμαστε στα πρόθυρα ενός αδιεξόδου. «Αν η άλλη πλευρά δεν αλλάξει τη συμπεριφορά και δεν συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος των κωφών, θα πρέπει κάτι να γίνει για να βγούμε από όλα αυτά τα αδιέξοδα γιατί ο προσφυγικός κόσμος αγωνιά και ενδιαφέρεται ποιο είναι το μέλλον μας και η πορεία», τόνισε.


Την επιρροή τους προς την Τουρκία έτσι ώστε να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό ζήτησαν από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Γαλλία οι Μορφίτες, επιδίδοντας ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής και κατοχής της κωμόπολης και περιφέρειας Μόρφου εδώ και σαράντα χρόνια.

«Σήμερα μετράμε σαράντα χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής της πόλης μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης, Χαράλαμπος Πίττας, μετά την επίδοση του ψηφίσματος στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. «Μετράμε», πρόσθεσε, «σαράντα χρόνια πικρής προσφυγιάς των κατοίκων της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής μας».

Γι` αυτό, ανέφερε, «δημαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, οργανωμένα σύνολα της πόλης, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, βαδίζουμε προς τις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών για να επιδώσουμε το ψήφισμα της διαμαρτυρίας μας γι ` αυτή την απαράδεκτη τουρκική κατοχή της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της Μόρφου αλλά και ευρύτερα την ημι-κατοχή της πατρίδας μας».

«Σ` αυτά τα σαράντα χρόνια εμείς μετράμε την τουρκική αδιαλλαξία, μετράμε την τουρκική προκλητικότητα. Κάτι που θα πρέπει σίγουρα να απασχολήσει όλους μας και να σφυρηλατήσει μια αδιάρρηκτη ενότητα, μεταξύ των προσφύγων, μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και λαού για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη προκλητικότητα των Τούρκων», είπε.

Μετράμε επίσης, είπε ο κ. Πίττας, «μια απαράδεκτη θέση, ένα στρουθοκαμηλισμό αν θέλετε των ισχυρών της γης και κυρίως της ΕΕ έναντι του προβλήματος της Κύπρου, γιατί εξακολουθούν για σαράντα χρόνια να θωπεύουν τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή και να παραγνωρίζουν τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού». Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «η Τουρκία, θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα εγκλήματά της σε βάρος της Κύπρου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε, «το απασχολεί εντονότατα η φάση που περνά σήμερα το εθνικό μας θέμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι βρισκόμαστε προ ενός αδιεξόδου που θα πρέπει σίγουρα να μας απασχολήσει γιατί είναι φανερό πλέον ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το διάλογο για εμπέδωση των δικών της επιδιώξεων που δεν είναι άλλο από τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αναγνώριση του ψευδοκράτους του κ. Έρογλου στα κατεχόμενα». Πρέπει σίγουρα να το δούμε κατάματα και να δούμε πως το αντιμετωπίζουμε, πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας το ψήφισμα εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας ευχαρίστησε τον κ. Πίττα και τον διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα θα διαβιβαστεί «στα κατάλληλα άτομα».

Από την πλευρά του ο δεύτερος τη τάξει διπλωμάτης στη ρωσική πρεσβεία, Γιούρι Καζάκοφ, ανέφερε ότι «γνωρίζετε τη θέση της Ρωσίας, από τα σοβιετικά χρόνια, από τις πρώτες μέρες της εισβολής».

«Με τους Κύπριους ήμασταν πάντα φίλοι και είμαστε και θα είμαστε», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι «σε όλες τις επαφές μας με Τούρκους αξιωματούχους εμείς πάντα θέτουμε το θέμα της εισβολής και της κατοχής 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Βοηθάμε όσο μπορούμε αλλά ξέρετε δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς μερικές χώρες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σ` αυτό δεν το κάνουν». Κληθείς να πει ποιες χώρες είναι αυτές είπε ότι «τις ξέρετε καλύτερα από εμένα».

Ερωτηθείς για το πώς θεωρεί ότι διαμορφώνεται η κατάσταση με την εκλογή Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κοζάκοφ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. «Κατά τη δική μου γνώμη πρέπει κάτι να αλλάξει γιατί ο Ερντογάν τώρα έχει όλες τις εξουσίες», είπε, προσθέτοντας ότι «θα αλλάξει νομίζω και θα προχωρήσουμε προς τη λύση κι εσείς θα επιστρέψετε στα σπίτια σας».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το ψήφισμα των Μορφιτών θα σταλεί στη Μόσχα, όπως κάθε χρόνο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Κίνας στη Λευκωσία, Φέι Σενγκτσάο, ανέφερε ότι η Κίνα κατανοεί την Κύπρο αφού και αυτή παραμένει μοιρασμένη μια μοιρασμένη χώρα.

Ειδική αναφορά έκανε στον τέως Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αντιστράτηγο Λιου, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, έλαβε πολύ θετικά σχόλια για το ρόλο του από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το γεγονός ότι έφυγε, ανέφερε, δεν σημαίνει ότι τερματίζεται ο ρόλος της Κίνας στο Κυπριακό και την ειρήνη και σταθερότητα αυτής της περιοχής του κόσμου.

«Μπορείτε να βασιστείτε στη συνεχιζόμενη υποστήριξη και κατανόησή μας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Κίνα να κάνει περισσότερα εντός των πλαισίων του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού σύντομα, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί το Κυπριακό αρκετά στενά και ότι διάφορες πλευρές έχουν προσπαθήσει να συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσής του. Η διεθνής κοινότητα, είπε, πρέπει να συνεχίσει να συμβάλλει και να βοηθά στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος έτσι ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί το συντομότερο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια καλή ένδειξη προόδου, προειδοποιώντας ωστόσο ότι κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Εμείς στην Κίνα συνομιλούμε με την Ταϊβάν εδώ και έξι δεκαετίες, είπε. Γνωρίζουμε, συμπλήρωσε, πόσο δύσκολες μπορούν να είναι οι διαπραγματεύσεις και τις διευκολύνσεις και τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τρίτους.

Μίλησε για τη σημασία της υπομονής και της ευελιξίας. Στο τέλος των διαπραγματεύσεων, ελπίζουμε ότι οι δυο πλευρές θα βρουν μια λύση αποδεκτή και στις δύο και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας διατηρεί ανέκαθεν τη σταθερή θέση υποστήριξης της Κύπρου σ` αυτό δύσκολο θέμα και κυρίως εντός του ΟΗΕ υπό την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε από την πλευρά του ο σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Ερίκ Μιγιέτ.

Θα είμαστε στο πλευρό σας, στο πλευρό της Κύπρου στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης και στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση σ` αυτό το πρόβλημα που άρχισε πριν από 40 χρόνια, είπε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι έχει περάσει τόσος πολύς καιρός κάνει την ανάγκη για λύση πιο επιτακτική, καθώς όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να βρεθεί μια λύση.

Ο κ. Μιγιέτ ανέφερε ακόμη ότι στην τελευταία επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, τονίσθηκε, είπε, ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε μετεξέλιξη που θα τοποθετεί την Τουρκία εντός ΕΕ.

Ενημέρωσε ακόμη τους Μορφίτες ότι ο κ. Ολάντ πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί την Κύπρο για να υπογραμμιστεί η σημασία που προσδίδει η Γαλλία στο Κυπριακό.

Το ψήφισμα καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ «να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

Η λύση, σύμφωνα με το ψήφισμα, θα πρέπει να εγγυάται την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Η αντιπροσωπείας των Μορφιτών επέδωσε αργότερα το ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου