Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Γερμανία: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ -Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Μετά τις ΗΠΑ, και η Γερμανία τάσσεται υπέρ του δικαιώματος που έχει η Κύπρος για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, ενώ παράλληλα κάνει αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται (σ.σ.: η Κύπρος) τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Αναμένουμε η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί». Ο ίδιος εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό».
«Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (σ.σ.: των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό). Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα κράτους δικαίου, δικαιοσύνης και ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι' αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου