Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Τζιχαντιστές βγάζουν στη «μαύρη αγορά» θησαυρούς της Συρίας


Μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα πουλήθηκαν στη «μαύρη αγορά» από τους τζιχαντιστές, που συνεργάζονται με την τουρκική μαφία και το Ισλαμικό Μέτωπο του Ιράκ για να «εξάγουν» τους θησαυρούς στη Δύση

Πλήθος ψηφιδωτών κοσμεί σήμερα τις προθήκες μεγάλων και επαρχιακών μουσείων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ τμήματα σπάνιων ψηφιδωτών, ως προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, φυλάσσονται σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Μόνο μέσα σε έναν μήνα κλάπηκαν και πουλήθηκαν 18 μοναδικής τεχνοτροπίας ψηφιδωτά με σκηνές από την Οδύσσεια από τη Βορειοανατολική Συρία, ενώ σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Μαμούν Αμπντουλκαρίμ, αποκάλυψε ότι οι τζιχαντιστές συνεργάζονται με την τουρκική μαφία και το Ισλαμικό Μέτωπο του Ιράκ, αρπάζοντας και πουλώντας στη Δύση σπάνια βυζαντινά ψηφιδωτά και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Καταλήγουν στα μουσεία

«Τα ψηφιδωτά δάπεδα της Συρίας», μέσα από τη μοναδικότητά τους, αλλά και η λεηλασία τους αποτελούν το θέμα διάλεξης που θα δώσει η ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και η πλέον ειδική στο θέμα των ψηφιδωτών, Γιώτα Ασημακοπούλου-Ατζακά, στις 25 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Η διάλεξη εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την έκθεση «Χαίρε, ω φίλτατη Συρία! Φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου από έναν κόσμο οριστικά χαμένο».


«Από τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα από τη Συρία έχουν αφαιρεθεί, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, ένα πλήθος ψηφιδωτών, τα οποία κοσμούν μεγάλα και επαρχιακά μουσεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η αποτίμηση από τις καταστροφές που επέφερε ή θα επιφέρει ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται στη Συρία δεν είναι δυνατόν ακόμη να γίνει. Γίνεται λόγος για φοβερές λεηλασίες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και εμείς ευχόμαστε να αποτελούν όλα αυτά μόνο φήμες», είπε στο «Έθνος» η κ. Ατζακά. Τα ψηφιδωτά της Συρίας είναι μοναδικά και αναντικατάστατα και η περιοχή έπαιξε τον καθοριστικότερο ίσως ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης του ψηφιδωτού σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


«Η υψηλή ποιότητα των σωζόμενων έργων και ο ανεξάντλητος πλούτος του θεματολογίου τους μαρτυρούν την παρουσία σπουδαίων εργαστηρίων ψηφοθετών που εργάστηκαν στη Συρία και επηρέασαν όλες τις όμορες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι σχέσεις των συριακών ψηφιδωτών με εκείνα της Κωνσταντινούπολης», μας είπε η κ. Ατζακά και πρόσθεσε: «στην Ανατολική Μεσόγειο πολύ σημαντικά ψηφιδωτά έχουν αποκαλυφθεί επίσης στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, στον Λίβανο, στην Κύπρο, ενώ σπουδαία παραγωγή έχουν να επιδείξουν και οι μικρασιατικές πόλεις, τα ψηφιδωτά των οποίων γίνονται τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς γνωστά στην επιστημονική κοινότητα. Οσο για τις δυτικές περιοχές της αυτοκρατορίας, ο μεγαλύτερος αριθμός ψηφιδωτών προέρχεται από την Ιταλία, τη Βόρεια Αφρική και την Ισπανία».



Η κ. Ατζακά επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός δαπέδων που έχουν έρθει στο φως, είτε στα αστικά κέντρα της αρχαιότητας είτε και σε άλλους μικρότερους ή μεγαλύτερους οικισμούς, καθώς και στην ύπαιθρο, αποτελούν έναν αληθινό αρχαιολογικό θησαυρό, καθώς περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για όλους σχεδόν του ερευνητικούς τομείς: για την ιστορία, την εικονογραφία, την επιγραφική, τη λατρεία και τις θρησκευτικές δοξασίες, την κοινωνία, τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων.


«Τα αρχαιότερα ψηφιδωτά δάπεδα κατασκευάζονταν με βότσαλα, δηλαδή με φυσικά υλικά, θυμηθείτε το εξαίρετο βοτσαλωτό της Αμφίπολης! Μετά τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. εισάγεται η τεχνική της κομμένης ψηφίδας. Για ένα διάστημα οι δύο τεχνικές συμβαδίζουν, ωστόσο επικρατεί σταδιακά η δεύτερη και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν ήταν η φυσική πέτρα, το κεραμίδι, σπανιότερα το μάρμαρο και για την απόδοση πλούσιας χρωματικότητας οι υαλόμαζες», αναφέρει η κ. Ατζακά.

Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

ΠΗΓΗ anaskafi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου