Το δαχτυλίδι του Θησέα
Άγνωστα αντικείμενα φέρνει στο φως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τη νέα δράση του, με τίτλο «Αθέατο Μουσείο». Στο πλαίσιο της δράσης προβάλλονται επιλεγμένες αρχαιότητες από τις αποθήκες του Μουσείου. Η αρχή έγινε με το Δαχτυλίδι του Θησέα, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα παρουσιαστεί η σαρκοφάγος μίας ταριχευμένης γάτας από την αρχαία Αίγυπτο.
Το δαχτυλίδι του Θησέα, το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, εντοπίστηκε τυχαία στα χώματα των εκσκαφικών εργασιών της Ακρόπολης τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό εύρημα, που περιλαμβάνει μια σπάνια συνάντηση του μύθου με την αρχαιολογία.
Το δαχτυλίδι χρονολογείται περί το 1.400 π.Χ. και απεικονίζει μία ανθρώπινη μορφή να πηδά πάνω από έναν ταύρο. Η σκηνή αυτή παραπέμπει στα ταυροκαθάψια της μινωικής Κρήτης.
Εκτιμάται ότι το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της μυκηναϊκής Αθήνας.
Η παράδοση θέλει τον Θησέα να σκοτώνει τον Μινώταυρο και να απαλλάσσει την πόλη του από την υποταγή της στους Μινωίτες. Το δαχτυλίδι φέρεται να συμβολίζει αυτή την απεξάρτηση της Αθήνας από την Κρήτη.
Την Κυριακή 8 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου και στις 20 και 27 Φεβρουαρίου (ημέρα Παρασκευή) ώρα 11.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συζητούν μαζί τους για το δαχτυλίδι του Θησέα, το εντάσσουν ξανά στο περιβάλλον της εποχής του και μιλούν για τις πτυχές της αρχαίας κοινωνίας από την οποία προέρχεται.
Στο πλαίσιο του «Αθέατου Μουσείου», κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο θα παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά.
Τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα παρουσιαστεί η σαρκοφάγος μίας ταριχευμένης γάτας από την αρχαία Αίγυπτο.
Πιθανολογείται ότι η σαρκοφάγος θα μπορούσε να είναι κτέρισμα σε τάφο ή ανάθημα σε ναό (οι γάτες ήταν ιερά ζώα για τους Αιγύπτιους).
Πηγή: in.gr
ΠΗΓΗ anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου