Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Σουβενίρ από τη Σελήνη βρέθηκαν στην ντουλάπα του Νιλ Άρμστρονγκ

Πολύτιμα σουβενίρ από την πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση το 1969, ανάμεσά τους η κάμερα που απαθανάτισε το περίφημο «γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», βρέθηκαν καταχωνιασμένα στη ντουλάπα του Νιλ Άρμστρονγκ από τη χήρα του.
Η Κάρολ Άρμστρονγκ, σύζυγος του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη, βρήκε την άσπρη υφασμάτινη σακούλα με τα αντικείμενα στη διάρκεια μιας γενικής καθαριότητας στο σπίτι της στο Σινσινάτι μετά το θάνατο του Άρμστρονγκ της το 2012.
Επικοινώνησε τότε με το Εθνικό Μουσείο Αέρα και Διαστήματος στην Ουάσινγκτον, και ενημέρωσε τους υπεύθυνους ότι είχε βρει κάτι που μοιάζει να προέρχεται από διαστημικό σκάφος.

Η ίδια η υφασμάτινη τσάντα προήλθε από την ιστορική αποστολή Apollo 11. Περιείχε μια βιντεοκάμερα των 16 χιλιοστών, με την οποία απαθανατίστηκε η άφιξη του ανθρώπου στο φεγγάρι, μια ζώνη με την οποία στερεωνόταν στη σεληνάκατο Eagle o Άρμστρονγκ, και πολυάριθμα μικρά αντικείμενα όπως φακούς και εργαλεία.
«Η κάμερα των 16 χιλιοστών, λόγω των εικόνων που κατέγραψε, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική» δήλωσε στο Space.com ο Άλαν Βίντελ, επιμελητής των εκθεμάτων από τις αποστολές Apollo στο μουσείο.
Ο Άρμστρονγκ, πάντως, δεν είχε κλέψει όλα αυτά τα σουβενίρ. Μετά την αναχώρηση από το φεγγάρι και την επιστροφή σε σεληνιακή τροχιά, το πλήρωμα της αποστολής υποτίθεται ότι θα μετέφερε τα αντικείμενα στην σεληνάκατο, η οποία αφέθηκε να πέσει και να καταστραφεί στο φεγγάρι.
Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της αποστολής, ο Άρμστρονγκ ακούγεται να λέει στους δύο συντρόφους του, τον Μπαζ Όλντριν και τον Μάικλ Κόλινς, ότι δεν άξιζε να αφήσουν αυτά τα σουβενίρ να καταστραφούν.
Δεν ήταν άλλωστε ασυνήθιστο να κρατούν οι αστροναύτες μικρά σουβενίρ. Το Σεπτέμβριο του 2012, έναν μήνα μετά το θάνατο του Άρμστρονγκ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νόμο με τον οποίο παραχωρήθηκε η κυριότητα τέτοιων σουβενίρ στα πληρώματα των αποστολών Apollo, Mercury και Gemini.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην ντουλάπα αποτελούν επομένως ιδιοκτησία της Κάρολ Άρμστρονγκ, η οποία τα έχει ήδη δανείσει στο μουσείο και σκοπεύει να παραχωρήσει αργότερα την κυριότητά τους.
Η κάμερα και η ζώνη στερέωσης ήδη εκτίθενται στην Ουάσινγκτον.


Πηγή: news.in.gr

ΠΗΓΗ sansimera 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου