Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Reuters: Οι Έλληνες γεμίζουν περηφάνια ενώ η χώρα ακροβατεί στο γκρεμό - «Το κλίμα είναι σε πλήρη αντίθεση με το 2012»

Οι πολίτες της χώρας αγνοούν πλέον τις προειδοποιήσεις περί καταστροφής των Ευρωπαίων και νιώθουν πως κάτι έχει αλλάξει, σημειώνει το πρακτορείο στην ανταπόκρισή του 
Για πάνω από δεκαπέντε μέρες, η μόνη προειδοποίηση της Ευρώπης για την Ελλάδα είναι ότι την περιμένει το χάος και η δυστυχία της εθνικής πτώχευσης, εκτός εάν η νέα αριστερή κυβέρνηση δεν αλλάξει τον σκοπό του τέλους της λιτότητας.

Το μήνυμα της επικείμενης καταστροφής όμως περνά απαρατήρητο στους δρόμους της Αθήνας, όπου ένα κλίμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ευφορίας βασιλεύει το τελευταίο διάστημα, καθώς οι Έλληνες βλέπουν τους εαυτούς τους, επιτέλους να αποτινάζουν τα ξένα δεσμά που διαμορφώνουν τη μοίρα τους».

Έτσι βλέπει το πρακτορείο Reuters την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους πολίτες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και την καταγράφει σε άρθρο-ανταπόκριση από την Αθήνα, με τίτλο «Οι Ελληνες γεμίζουν περηφάνια, ενώ η χώρα ακροβατεί στο γκρεμό».


Το ρεπορτάζ αναφέρει πως «αν και τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την Ελλάδα, αφού για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας απομονώθηκε από τους συναδέλφους του στο περασμένο Eurogroup, εν τούτοις οι Έλληνες επικεντρώθηκαν με το πώς εκείνος έκλεψε τα βλέμματα και τις εντυπώσεις. "Πήγαμε στους Ευρωπαίους με το κεφάλι μας ψηλά και τους είπαμε φτάνει πια", λέει μια γυναίκα που κατέβηκε στη διαδήλωση την Τετάρτη».

Το Reuters στέκεται και στο γεγονός πως δύο δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν πόσο «οι Έλληνες στην μεγάλη τους πλειοψηφία στηρίζουν την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και πιστεύουν ότι η διαπραγματευτική του στρατηγική θα πετύχει, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής ούτε έναν σύμμαχο στην Ευρωζώνη».

«Το κλίμα είναι σε πλήρη αντίθεση με το 2012, όταν ο πανικός σχετικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οδήγησε τους Έλληνες να ψηφίσουν μια κυβέρνηση που ήταν υπέρ του προγράμματος διάσωσης, παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το πρόγραμμα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Έχουμε πιάσει πάτο», λέει στο Reuters ένας 59χρονος Αθηναίος, που εργάζεται σε κλειδαράδικο και εξηγεί: «Οι Ευρωπαίοι μας έχουν ταπεινώσει. Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας θα πετύχει, αλλά κάποιος έπρεπε να τους πει "ως εδώ και μη παρέκει"».

Η ανάλυση του Reuters εστιάζει και στον χειρισμό της κατάστασης από τη μεριά του πρωθυπουργού, καθώς όπως παρατηρεί ο συντάκτης, «ο έμπειρος ρήτορας κύριος Τσίπρας χρησιμοποίησε την λέξη "αξιοπρέπεια" έντεκα φορές στον συνθηματικό και και συναισθηματικό λόγο του στη Βουλή».

Για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, συνεχίζει το Reuters, το ελληνικό πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικό και πρέπει να το λύσουν οι Ελληνες εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει. Για πολλούς Ελληνες όμως είναι ζήτημα που συνδέεται με τις επί μακρόν υποψίες για φαύλα ξένα συμφέροντα και τη θυματοποίηση.

«Η αντιπάθεια των Ελλήνων για τους ξένους προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αιώνες που ήταν υπό Οθωμανική αυτοκρατορία, αποκομμένοι από την πρόοδο που απολάμβαναν άλλοι Ευρωπαίοι. Υπάρχει επίσης και η δυσαρέσκεια που σιγοβράζει για την βάναυση γερμανική κατοχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα αποικιακά κατορθώματα της Βρετανίας και το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ τόσο στον εμφύλιο πόλεμο, όσο και στη δικτατορία», καταλήγει το ρεπορτάζ.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου