Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Κυβερνητικές ρωγμές: Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο - Απείχε η Ζωή, καταψήφισε ο Χαϊκάλης - Αναμένεται η απάντηση της UEFA

Οι διαφοροποιήσεις προκαλούν κυβερνητικούς τριγμούς, με την αποχή της κυρίας Κωνσταντοπούλου να λαμβάνεται ως κίνηση με ξεχωριστή πολιτική σημασία - Δήλωση-«γρίφος» του Κοντονή: Η πρόεδρος της Βουλής έχει και άλλες ιδιαιτερότητες σε άλλες ψηφοφορίες
Οι πρώτες διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση καταγράφηκαν σήμερα στην ονομαστική ψηφοφορία για το αθλητικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με αποχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο επίμαχο άρθρο 5 και με την καταψήφιση όλων των άρθρων από το βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλο Χαικάλη.



Έκπληξη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Χάρης Κάτανας, ο οποίος επίσης διαφοροποιήθηκε ως προς το άρθρο 5, που αφορά στη δυνατότητα της ΕΠΟ να επιλέγει τακτικούς δικαστές, ενώ ψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα.

Ο κ. Σταύρος Κοντονής έκανε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα άρθρα 5 και 15 και έτσι το τελευταίο αποσύρθηκε από την ονομαστική, ενώ αναμένεται η απάντηση της UEFA.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, που ψήφισε αποχή στο άρθρο 5 του αθλητικού που αφορά στους δικαστές, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «η πρόεδρος της Βουλής έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και σε άλλες ψηφοφορίες».

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη τα ξημερώματα η πρόεδρος της Βουλής είχε και πάλι αιφνιδιάσει, καθώς αμφισβήτησε την κανονικότητα, και συνταγματικότητα τριών υπουργικών τροπολογιών. Επικαλούμενη διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής είχε πει ότι οι εν λόγω τροπολογίες δεν έμοιαζαν απολύτως συμβατές με τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Οι διαφοροποιήσεις προκαλούν κυβερνητικούς τριγμούς, με την αποχή της κυρίας Κωνσταντοπούλου να λαμβάνεται ως κίνηση σημαντικής πολιτικής σημασίας, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ανταρσία από την πλευρά των ΑΝΕΛ, καθώς, εκτός από την καταψήφιση από τον κ. Χαϊκάλη, έλειπαν και ακόμα πέντε βουλευτές του κόμματος. 

Η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε επεισοδιακά και με διαρροές, λόγω επίμαχων άρθρων, για τα οποία εκφράστηκαν επιφυλάξεις, αλλά και εξαιτίας της επιστολής-«βόμβας» της ΕΠΟ, η οποία... έβαλε φωτιές στο υπουργείο και στον αρμόδιο υφυπουργό, Σταύρο Κοντονή.

Συνολικά, το αμφιλεγόμενο άρθρο 5 ψηφίστηκε από 246 βουλευτές, εκ των οποίων «ναι» είπαν οι 146, «όχι» 67 και «παρών» 33. Στο άρθρο 13 ψήφισαν συνολικά 247 βουλευτές: υπέρ ψήφισαν 156 και κατά 91. Στο άρθρο 14 συνολικά ψήφισαν 247 βουλευτές: υπέρ ψήφισαν 149, κατά 91 και παρών 7.

«Θεωρούμε πως εξαντλήσαμε οποιαδήποτε περιθώρια συζήτησης, και για ό,τι συμβεί από δω και πέρα, έχουν ευθύνη οι άλλοι» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού στην καταληκτική του παρέμβαση επί του νομοσχεδίου.

Τι είναι το άρθρο 5
Η διάταξη λέει ότι η ΕΠΟ θα επιλέγει τακτικούς δικαστές από λίστα που θα συντάσσει η Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ή άλλο αρμόδιο δικαστικό όργανο. Η θητεία τους θα είναι τριετής.

Εκφράστηκαν δύο προβληματισμοί: κατά πόσον επιτρέπεται συνταγματικά η ΕΠΟ, που είναι ΝΠΙΔ, να επιλέγει τους τακτικούς δικαστές, δηλαδή από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αν  είναι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο να ορίζει τη διάρκεια της θητείας ή τη διαδικασία επιλογής.

Ο κ. Κοντονής νωρίτερα είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι «είχαμε χθες μια διελκυστίνδα τηλεφωνημάτων με την UEFA, για να καταλάβουμε ακριβώς ποιες είναι οι ενστάσεις της, παρά το ό,τι όσα έφερα εδώ ήταν συμφωνημένα. Εξετάζουμε ορισμένα ζητήματα, εάν μπορούν να είναι συμβατά. Εξετάζουμε για σύντομο χρονικό διάστημα και, αν υπάρξει κάτι, θα το ανακοινώσουμε».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος τόνισε ότι «κάνετε ένα βήμα θετικό προς τη σωστή κατεύθυνση και θα περιμένουμε και άλλα στο μέλλον, θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο», αν και χθες ο κ. Χαϊκάλης είχε άλλη στάση.

Εντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά του κ. Γιακουμάτου, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις και βελτιώσεις, για να αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή όχι. «Ο νόμος καταλύει το αυτοδιοίκητο. Είπατε και κάτι άλλο, πιο επικίνδυνο. Ωραία, ψηφίζουμε το νόμο και, αν η UEFA διαφωνήσει, θα φέρω τροπολογία. Είναι σοβαρά αυτά; Είναι σοβαρά; Είπατε ότι, αν πάνε να μας πετάξουν έξω, θα το αλλάξω! Σας λέω κάτι, κύριε υπουργέ, προσπαθείτε να καταλύσετε το αυτοδιοίκητο με Δούρειο Ίππο το υπουργείο σας. Χθες είδα ματς και ζήλεψα. Είδα Μπάρτσα-Μπάγερν. 112.000 φίλαθλοι. Ούτε τσιγάρο δεν άναψαν. Είμαστε δίπλα, να βοηθήσουμε. Πονάει το κεφάλι, δεν το κόβεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιακουμάτος.

«Πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι μας καλούν να πάρουμε μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αποβολή των ελληνικών ομάδων, συγχρόνως μας προτρέπουν να πάρουμε μέτρα για ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου. Μας λένε πάρτε νομοθετικά μέτρα. Δεν το καταλαβαίνω. Από τη μία προτρέπετε να νομοθετήσει η κυβέρνηση κατά παράβαση του αυτοδιοίκητου. Από την άλλη, οι ίδιοι μας λέτε ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου των ομάδων» απάντησε ο κ. Κοντονής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: «Έχουμε έντάσεις με τα άρθρα 5 και 15. Για τα άρθρα αυτά αναμένουμε το τελικό σχέδιο. Είμαστε αντίθετοι με το Grexit».

Είπε όμως ότι «με αυτό το νομοσχέδιο μας δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη βία, να πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο γήπεδο».

O Aθανάσιος Πετράκος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και μίλησε για «εγχώριους κουκουλοφόρους της ΕΠΟ στα δικαστήρια», ενώ συνέχισε, κάνοντας λόγο για «νομοτεχνική βελτίωση, για να λήξει η ιστορία».

Κόντρα Κοντονή - Βρούτση
Η διαπραγμάτευση και οι διαρροές για τα μέτρα της συμφωνίας ήταν αφορμή για να δημιουργηθεί ένταση και σήμερα στη Βουλή.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι το email Βαρουφάκη έχει μέτρα 14 δισ. ευρώ, καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική πρόταση είναι 14 φορές επαχθέστερη από το «email Χαρδούβελη», προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Σταματήστε να διορίζετε επιτέλους δικά σας και συγγενικά σας πρόσωπα» συνέχισε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Να χαίρεστε την Αριστερά της αδιαφάνειας των φίλων και των συγγενών», χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα οικογενειακής απεριόριστης ευθύνης

Σε έντονο ύφος ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής απάντησε πως «ακούσαμε μόλις τώρα από τον κ. Βρούτση ότι η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε κυβέρνηση οικογενειακής περιορισμένης ευθύνης, αλλά εσείς έχετε γίνει κόμμα περιορισμένης ευθύνης!».

Ο κ. Κοντονής τόνισε: «Ενοχλείστε που η κυβέρνηση σωτηρίας βγάζει καρπούς» και κάλεσε τη ΝΔ να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα γιατί, όπως είπε, η συμφωνία θα γίνει και θα αποδειχθεί ότι «δεν υπήρχε  μονόδρομος, όπως λέγατε εσείς κ. Βούλτεψη, όπως ότι θα πέσει η χώρα στα βράχια».

«Εκτός από τη ΝΔ υπάρχει και η πραγματικότητα» συμπλήρωσε, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυρίας Βούλτεψη.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου