Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Φτάνουν τα μικροκομματικά

Του Ν.Λυγερού

Δεν μας φτάνει η μικροπολιτική που δεν έχει καμία σχέση με τη πολιτική πρέπει η Ελλάδα, αυτήν την περίοδο με τόσα προβλήματα, να υποστεί και τα μικροκομματικά παιχνίδια; Κανένας δεν πρόκειται να έχει όφελος από αυτό. Τα αποτελέσματα είναι πάντα πολύ τοπικά και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον σε εθνικό. Το μόνο πού έχει πραγματική σημασία είναι η μελέτη κάθε σημείου της συμφωνίας, για να μην έχουμε πάλι και στη συνέχεια που να μας λέει ότι δεν το διάβασαν, ότι δεν πρόλαβαν γιατί βέβαια έπαιζαν μικροκομματική. Το παίγνιο τώρα είναι εθνικό και πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία σε διακομματικό ή ακόμα και υπερκομματικό επίπεδο. Διότι το θέμα μας δεν είναι η υποστήριξη κανενός ούτε κυβέρνησης ούτε αντιπολίτευσης, αλλά αποκλειστικά της πατρίδας μας.
Η Ελλάδα είναι σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κι έχει μια πορεία ευρωπαϊκή και δεν μπορεί να κινδυνέψει να χάσει ακόμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μόνο και μόνο λανθασμένων χειρισμών. Είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο κίνδυνο κι όχι για να ποντάρουμε πάνω σε κάποιο λάθος για να θάψουμε ο ένας τον άλλο. Εδώ δεν πρόκειται για εσωτερική κατανάλωση, τα προβλήματα είναι εθνικά και χρειάζονται στρατηγική σκέψη, γιατί ο οπορτουνισμός δεν επαρκεί όταν υπάρχει ανάγκη. Μπορούμε να μην συμφωνούμε σε όλα, αλλά πρέπει στα βασικά κι ένα από αυτά είναι το μέλλον της Ελλάδας.


H κατάργηση του αφορολόγητου
Του Ν.Λυγερού

Η κατάργηση του αφορολόγητου αφορά τους πάντες, αλλά ειδικά τους πολιτικούς που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα όταν έχουν επιλεχθεί από τον ελληνικό λαό μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας. Έτσι η κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών και ως πρακτική και ως σύμβολο έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο νωρίς, για να δούμε όλοι μας ότι όλοι συμβάλλουμε έμπρακτα στον αγώνα της πατρίδας μας, σημασία όμως έχει ότι θα γίνει. Και το ίδιο ισχύει και για τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς και των Προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι και αυτοί Έλληνες. Επιπλέον γιατί να υπάρχουν τέτοιου τύπου φορολογικών εξαιρέσεων, υπήρχε κάποιος οικονομικός λόγος ή ήταν απλώς παλαιωμένη συνήθεια που σκοτώνει τη σκέψη και δεν επιτρέπει να δούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία συλλογική προσπάθεια. Αυτή η κατάργηση του αφορολόγητου δεν επιβλήθηκε, είναι απλώς μία φυσιολογική διαδικασία όταν λες ότι παλεύεις για την πατρίδα και για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Δεν είναι λοιπόν το πρέπει που καθοδηγεί αυτή την πράξη, αλλά το πρέπον για έναν λαό που πιστεύει στη δημοκρατία, στην ελευθερία και στην ισότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε μία επικίνδυνη κατάσταση.

Η ENI αρχίζει νέα γεώτρηση στην αιγυπτιακή ΑΟΖ
Του Ν.Λυγερού

Η ENI συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των γεωτρήσεών της. Αφού έκανε δύο γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ στα κοιτάσματα Ονασαγόρα και Αμαθούσα, ανακοίνωσε ότι θα κάνει δύο γεωτρήσεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Τελείωσε την πρώτη με επιτυχία μάλιστα και τώρα αρχίζει τη δεύτερη. Η ENI – KOGAS ως κοινοπραξία ερευνούν στην κυπριακή ΑΟΖ στα 2, 3 και 9, ενώ είναι η TOTAL στο 10 και 11. Στην αιγυπτιακή ΑΟΖ η ENI διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το 9 (Shorouk) και με κοινοπραξίες με την BP το 8 (North Port Fouad) . Αυτή η γεώτρηση γίνεται μετά από την συντήρηση που έγινε τον Απρίλιο 2015 στα ναυπηγεία της Μασσαλίας. Το Saipem 10000 έχει μήκος 228 μέτρα και 19 μέτρα φάρδος. Βλέπουμε λοιπόν ότι η ENI προχωρά δυναμικά στην περιοχή, η οποία τώρα είναι στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα εξετάσει έμπρακτα ένα γεωλογικό υπόβαθρο που είναι το ανάλογο ως συνέχεια του θαλάσσιου κυπριακού οικόπεδου 11 που διαχειρίζεται η TOTAL. Και ξέρουμε ότι αυτές οι εταιρείες συνεργάζονται στενά με ανταλλαγές επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών. Έτσι θετικά αποτελέσματα της ENI στο αιγυπτιακό κομμάτι θα έχουν άμεσες επιπτώσεις για την TOTAL στο κυπριακό. Αντιλαμβανόμαστε ότι γίνονται πράξεις ουσίας, ενώ πολλοί ασχολούνται με κινήσεις που δεν έχουν καμία προοπτική, γιατί δεν ενσωματώνουν προς το παρόν την ενέργεια και την στρατηγική.




















                                                               Η επίτευξη της συμφωνίας
                                                                         Του Ν.Λυγερού

Για την επίτευξη της συμφωνίας δίχως επιπλέον γέφυρα, φαίνεται να συνεργάστηκε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Γαλλίας. Αυτό έγινε για να ενισχυθεί και πολιτικά η τεχνο-οικονομική προσέγγιση της διαπραγμάτευσης, αφού ξέρουμε πλέον ότι οι διαφορές βρίσκονταν μόνο σε μερικά σημεία που μπορούσαν να ξεπεραστούν. Έτσι βλέπουμε ότι κι η ειδική συνάντηση των υπουργών οικονομίας και οικονομικών με τον πρωθυπουργό ήταν απαραίτητη όχι μόνο για την ενημέρωση, όπως ειπώθηκε, αλλά και για τον συντονισμό κινήσεων σε ανώτερο επίπεδο, για να μην έχουμε στη συνέχεια προβλήματα στρατηγικής, παρόλο που λύσαμε προβλήματα σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να έχουμε ένα συμμαχικό πλαίσιο που μας επέτρεψε να μην παραμείνουμε στα εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες. Τώρα λοιπόν μπαίνουμε σε μία νέα φάση για την οποία πρέπει να διαβάσουμε αναλυτικά τα σημεία που θα προταθούν στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην πέσουμε στις παγίδες της προπαγάνδας και του δογματισμού, διότι δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια σε διεθνές επίπεδο. Το προσχέδιο είναι ήδη διαθέσιμο, ας γίνει λοιπόν το απαραίτητο από κάθε βουλευτή, για να ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται, αφού μας εκπροσωπούν σε πολιτικό επίπεδο.

                                                                Κοινοτικό δίκαιο και φυσικό αέριο
                                                                               Του Ν.Λυγερού

Το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου δεν είναι τίποτα από την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και δεν μπορεί να παρουσιαστεί, ούτε ως μη αναμενόμενη, ούτε θέμα γνήσιας διαπραγμάτευσης, αφού είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο. Επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα, προς το παρόν, δεν είναι καν παραγωγός φυσικού αερίου. Έτσι οι Εταιρείες Παροχής Αερίου της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, παρέχουν φυσικό αέριο που προέρχεται από το εξωτερικό. Για ποιο λόγο λοιπόν να υπάρχει το πλαίσιο της αποκλειστικότητας της χρήσης του δικτύου λιανικής πώλησης. Αυτή η διαδικασία είναι φυσιολογική και θα περάσει από μία μεταρρύθμιση της αγοράς έως την πλήρη απελευθέρωση. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο. Η μόνη διαφορά αφορά αποκλειστικά τους ιδιώτες που συμμετέχουν σε αυτές τις Εταιρείες Παροχής Αερίου, διότι σίγουρα θα ποντάρουν πάνω στο θέμα της αποκλειστικότητας σε σχέση με την κατασκευή, αλλά και τη χρήση του δικτύου. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό, ειδικά τώρα, δεν είναι το φυσικό αέριο, αλλά το δίκτυο. Διότι η παροχή του φυσικού αεριού αλλάζει ανάλογα με τα συμβόλαια και τις χώρες, ενώ το δίκτυο είναι σημαντικό να παραμείνει ελληνικό και μάλιστα σ’ ένα πεδίο δράσης ευρωπαϊκό, έτσι ώστε να έχουμε και την ασφάλεια του κοινοτικού δίκαιου. Διότι αφού λειτουργούμε με αυτό και μάλιστα το αξιοποιούμε για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, πρέπει να το υποστηρίξουμε και έμπρακτα, για να είναι πιο ανθεκτικό και για να μπορεί να επιβάλλει μια διαφορά όταν δεχόμαστε πιέσεις από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς όμως να τηρούν τους κανόνες. Ουσιαστικά έχουμε μια ασφαλιστική δικλίδα που είναι πολύ σημαντική ειδικά όταν σκεφτόμαστε την μεγάλη εικόνα της ενεργειακής ασφάλειας που είναι βέβαια πιο σημαντική κι από την οικονομική, αφού συνδυάζει άμεσα θέματα υψηλής στρατηγικής.

                                                                  Ο μαθηματικός της Κομοτηνής
                                                                                  Του Ν.Λυγερού

Τον γνωρίσαμε το 2004 χάρη στην πρωτοβουλία της Μελαχροινή Μαρτίδου κι από την αρχή αυτό που μας άγγιξε είναι το αθώο και γενναιόδωρό του βλέμμα πάνω στο οποίο πολύ συχνά ζωγραφιζόταν το γέλιο ενός μικρού πρίγκιπα που ανακαλύπτει τον κόσμο. Κι ενώ είχε τόσο μεγάλη εμπειρία στα Μαθηματικά, μιλούσε για τον εαυτό του με τα λόγια του τεχνίτη. Κι όμως ήταν μία παπαρούνα μέσα σε ένα απέραντο κάμπο με μαργαρίτες. Έτσι όποιος τον πλησίαζε έβλεπε αμέσως ότι είχε μέσα του κάτι το διαφορετικό μόνο που αυτό ήθελε μελέτη. Κι όταν μας ομολόγησε ότι έχει αφιερώσει πολλά από τα χρόνια για να μελετήσει και να αναδείξει το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, κατανοήσαμε το βάθος της ψυχής του, αφού ήθελε να βοηθήσει την πατρίδα του, τη Θράκη και ταυτόχρονα να αποδείξει σε όλους όσους είχαν ξεχάσει τον μεγάλο μαθηματικό ότι έχουν διαπράξει ένα έγκλημα μνήμης ενάντια στην τιμή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν προσπαθούσε να φανεί, ήταν αυτός που ήταν και μόνο: ένας άνθρωπος γνήσιος χωρίς συμπλέγματα που είναι τόσο άξιος που επέλεξε να δείξει σε όλους τη μεγαλοσύνη του Καραθεοδωρή. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή μιας περιπέτειας στον άγνωστο κόσμο κι ανύπαρκτο. Όλα αυτά έγιναν χάρη στην καρδιά του Αθανάσιου Λιπορδέζη, του Σάκη μας.

Ο πιστός του Καραθεoδωρή
                                                                     Του Ν.Λυγερού

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε το 1873 και πέθανε το 1950. Πέντε χρόνια αργότερα, γεννήθηκε ο πιστός Αθανάσιος Λιπορδέζης. Βέβαια πολλά χρόνια της ζωής του, τα πέρασε αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη του μεγάλου μαθηματικού, ακόμα κι αν είχε τελειώσει το Μαθηματικό στο ΑΠΘ. Δεν ήξερε καν ότι ήταν Θρακιώτης σαν αυτόν. Η αποκάλυψη ενός ανύπαρκτου λαού ήρθε μετά από δεκαετίες κι ήταν βέβαια για τον φίλο μας ένα νοητικό σοκ. Είχε αρχίσει μια νέα διακλάδωση μετά από την οποία, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Γιατί κάθε λεπτομέρεια που μάθαινε για την ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή, ήταν ένα αστέρι μέσα στην νύχτα. Μα τότε δεν ήξερε για τον γαλαξία. Η ανακάλυψή του ήρθε μετά από χρόνια μάχης και πάλης ενάντια στην αδιαφορία και τη λήθη. Στη συνέχεια ο πιστός αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Μουσείο αφιερωμένο στους Καραθεοδωρή γιατί στο ενδιάμεσο είχε καταλάβει ότι το γένος Καραθεοδωρή ήταν ένας εθνικός θησαυρός για την πατρίδα μας. Έτσι άρχισε ένας μεγαλύτερος αγώνας για να αναγνωρισθεί το μεγαλείο των Καραθεοδωρή και να συγκεντρωθούν εκεί επιστολές, βιβλία, φωτογραφίες. Γι' αυτό χαιρόμαστε που ζούμε την ίδια εποχή με τον πιστό.

                                                                       Στα Αρχεία του Einstein
                                                                                Του Ν.Λυγερού

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς όταν βρίσκεις τις γνήσιες επιστολές του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που κράτησε ο Albert Einstein, πώς νιώθεις ακριβώς. Όμως όταν δεν είσαι μόνος σου κι έχεις μαζί σου τον πιστό σου φίλο να χαμογελά σαν μικρό παιδί, με την χαρά του, μπορείς να νιώσεις και την μεταχαρά μιας αποστολής που ολοκληρώθηκε, λόγω απίστευτης θέλησης και ακάθεκτης εργασίας για να υπάρξει το έργο. Έτσι μαζί ως ομάδα, ζήσαμε το απερίγραπτο, αφού βρεθήκαμε στα Αρχεία Einstein στα Ιεροσόλυμα κι είδαμε με τα μάτια μας αυτή τη γραφή που μελετούσαμε εδώ και χρόνια, αλλά εκείνη την στιγμή το αντικείμενο μετατράπηκε σε υποκείμενο ως χειρόγραφο αυτόγραφο. Ήμασταν μάρτυρες χωρίς ενδιάμεσο του γεγονότος που είχε προκαλέσει η σχέση μεταξύ αυτών των δύο υπέροχων ανθρώπων που έκαναν ό,τι μπορούσαν για την ανάπτυξη της επιστήμης και την εξέλιξη της Ανθρωπότητας. Κι αυτό που έμοιαζε μ' ένα όνειρο στους περισσότερους λόγω του οράματος ενός πιστού, είχε γίνει πραγματικότητα και έγχρωμη απεικόνιση της αλληλοεπίδρασης αυτών των εγκεφάλων της ιστορία μας.

                                                                  Κατοπτρική συμμετρία
                                                                         Του Ν.Λυγερού

Μια πολλαπλότητα Calabi-Yau είναι μια πολλαπλότητα του Kähler, δηλαδή μια διαφορική πολλαπλότητα εφοδιασμένη με μια μοναδική δομή που πληρεί συνθήκη ολοκλήρωσης, της οποίας η πρώτη τάξη του Chern είναι μηδενική. Έχει μια μετρική, της οποίας ο τανυστής του Ricci μηδενίζεται. Αυτή η εικασία του Calabi αποδείχτηκε μετά από 20 χρόνια από τον Yau. Η κατοπτρική συμμετρία είναι μια σχέση μεταξύ δύο πολλαπλοτήτων Calabu-Yau της ίδιας διάστασης που μετασχηματίζει μερικά προβλήματα απαρίθμησης της μίας σε πιο απλές ερωτήσεις στην άλλη. Πιο συγκεκριμένα εάν δύο πολλαπλότητες Calabi-Yau είναι διαφορετικές, που αξιοποιούνται ως πρόσθετη διάσταση, οδηγούν στην ίδια φυσική, τότε υπάρχει κατοπτρική συμμετρία μεταξύ των δύο και ονομάζονται κατοπτρικό ζευγάρι. Πρακτικά, εάν επιλέξουμε δύο ταυτόσημες πολλαπλότητες Calabi-Yau και εφαρμόσουμε σε μία από αυτές ένα orbifold, δηλαδή μια πολλαπλότητα που εμπεριέχει ιδιομορφίες, τότε θα έχουμε ένα κατοπτρικό ζευγάρι. Αυτός ο φορμαλισμός της κατοπτρικής συμμετρίας προέρχεται από τη θεωρία χορδών, η οποία έχει στόχο την ενοποίηση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας με την Κβαντομηχανική και βασίζεται σε δύο θεμελιακές υποθέσεις: το σύμπαν δεν έχει μόνο τρείς χωρικές διαστάσεις και τα σωματίδια δεν είναι σημειακά αλλά αποτελούνται από χορδές. Με αυτή τη θεωρία, το βαρυτόνιο, το σωματίδιο φορέας της βαρυτικής αλληλεπίδρασης έχει μηδενική μάζα και σπιν 2. Και οι πολλαπλότητες Calabi-Yau με διαστάσεις της τάξης 11 και 2β, σ’ αυτή τη θεωρία θα μπορούσαν να εμπεριέχουν το σύμπαν ως θεωρητικό υπόβαθρο. Έτσι η κατοπτρική συμμετρία παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την ταξινόμηση αυτών των δομών που μπορούν να περάσουν και στις υπερχορδές, ως θεωρητικό εργαλείο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου