Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στην Κω με C130 - Άρον-άρον αποσπάσεις αστυνομικών στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με μετανάστες

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν πριν λίγη ώρα στην Κω με C130 προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στην κρίση που έχει προκύψει με τους οργισμένους μετανάστες.
Οι διμοιρίες αναχώρησαν εσπευσμένα από την Αθήνα, με εντολή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς το πρωί η κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί με ταχύτατο ρυθμό, φάνηκε ότι ξέφευγε από τον έλεγχο.
Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με τουλάχιστον 250 αστυνομικούς σε πρώτη φάση, και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται καθημερινά τεράστιο αριθμό προσφύγων.

Το πρωί δημιουργήθηκε ένταση έξω από την αστυνομική διεύθυνση της Κω και τους δρόμους της πόλης, καθώς οι εκατοντάδες αλλοδαποί, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, απαιτούσαν να μπουν στο κτίριο της Αστυνομίας για να πάρουν τα έγγραφα τους και να αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι μετανάστες αρνήθηκαν να μπουν στο στάδιο, στο οποίο τους υποδείχτηκε να συγκεντρωθούν ώστε να μπει μια τάξη και να επισπευτεί η ταυτοποίηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια για αναχώρηση.
Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση ακόμα και πυροσβεστήρων για να απωθήσουν τους μετανάστες. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για τη χώρα, σε συνδυασμό και με το χτεσινό περιστατικό, στο οποίο αστυνομικός χαστούκισε παράτυπο μετανάστη.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και εκπροσώπων των Ενώσεων αστυνομικών του Ανατολικού Αιγαίου, με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, και το Βασίλειο Μαστρογιάννη, διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικώς το θέμα που έχει προκύψει.
Σε ανακοίνωση της, η ΠΟΑΣΥ, αναφέρει ότι ζήτησαν επίμονα την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο, κάτι στο οποίο η πολιτική και φυσική ηγεσία ανταποκρίθηκαν άμεσα.
Όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Τζαννέτος Φιλιππάκος, αποφασίστηκε να φύγουν άμεσα όσοι αστυνομικοί κατάγονται από τα νησιά και έχουν ζητήσει απόσπαση, και οι οποίοι είναι περίπου 250 άτομα, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για μετακινήσεις και οι συγκεκριμένοι θα αποσπαστούν με δικά τους έξοδα διαμονής.
Στην ανακοίνωση της, η ΠΟΑΣΥ υπογραμμίζει ότι έλαβαν την υπόσχεση του Αρχηγού, πως ο αριθμός των αποσπάσεων αυτών «θα ενσωματωθεί στο ακέραιο στον πίνακα των ετήσιων συμπληρωματικών μεταθέσεων έτους 2015», ώστε να διασφαλιστούν οι αστυνομικοί που θα μετακινηθούν από τώρα στις περιοχές αυτές, ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα της μετάθεσής τους. Σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή, η ηγεσία ανέφερε πως θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, με δεδομένη και τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι είναι καταδικαστέα περιστατικά όπως το χτεσινό χαστούκι, αλλά οι υπηρεσιακές πιέσεις που δέχονται οι αστυνομικοί είναι αφόρητες, οι ευθύνες των κυβερνώντων για την κατάσταση τεράστιες και «υπό τις παρούσες συνθήκες διαμορφώνουν επικίνδυνες καταστάσεις».
Σε ό,τι αφορά την Κω, ο κ. Φιλιππάκος είπε ότι πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι αριθμοί των μεταναστών δεν είναι διαχειρίσιμοι.
Για το λόγο αυτό έχουν μεταβεί, από το περασμένο Σάββατο, δύο ομάδες εξειδικευμένων αστυνομικών, καθώς και η υποστράτηγος του κλάδου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, για να συντονίσει τις όλες ενέργειες και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προχωρήσει γρήγορα η ταυτοποίηση και να αναχωρήσουν οι αλλοδαποί. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το τι θα γίνει με τα πλοία, που μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα επιστρέφουν γεμάτα με αδειούχους και θα προστεθούν και οι αλλοδαποί, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν χρήματα για τα εισιτήρια.
«Πρέπει να καταλάβουν η Ευρώπη και ο ΟΗΕ ότι η κατάσταση μάς ξεπερνά και αν δεν υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων και αλλοδαπών δεν θα αντέξουμε, καθώς επιπλέον δεν υπάρχουν και χρήματα», τόνισε ο κ. Φιλιππάκος.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας εξέφρασε την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν θα πάρουμε την έκτακτη χρηματοδότηση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ ανέφερε ότι θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, με όλους του συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα σε εθνικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου