Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η ENI παραμένει στην Κύπρο

Του Ν.Λυγερού

Είχαμε ακούσει πολλά για την αναχώρηση της Total από διεθνείς ειδήμονες και τελικά δεν έγινε τίποτα και παραμένει κανονικά στα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11. Το ίδιο έγινε και με την ENI μετά από τις γεωτρήσεις στον Ονασαγόρα και στην Αμαθούσα. Ενώ η ENI είχε στείλει το γεωτρύπανό της για συντήρηση στην Μασσαλία κι έκανε και μία γεώτρηση στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Συνεχίζει μάλιστα και δεύτερη γεώτρηση με το Saipem 10000 σε αιγυπτιακό θαλάσσιο οικόπεδο. Τώρα βλέπουμε από την αποδοχή της κυπριακής κυβέρνησης ότι είχε ζητήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2015 παράταση για τις έρευνές της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο καιρό κυριαρχούσε φημολογία ότι πρόκειται να φύγει κι ότι μάλιστα αυτό οφειλόταν είτε στις σεισμικές τουρκικές έρευνες, οι οποίες δεν λειτούργησαν καν στη δεύτερη NAVTEX είτε λόγω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Τώρα όλοι επιτέλους ξέρουν ότι ήταν σενάρια φαντασίας και δεν έχουμε πια ανάγκη να τους πείσουμε για την πραγματικότητα που ζούμε. Διότι τώρα και επίσημα μάλιστα είναι η Κύπρος που συμφώνησε για να δώσει τον Αύγουστο την παράταση για έρευνα έως το 2018 που ζητούσε η ENI-KOGAS. Και αυτό το γεγονός που δεν αναδείχθηκε, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πρώτον η ENI συνεχίζει κανονικότατα το πρόγραμμά της, δεύτερο ότι δεν έχει χάσει βέβαια το ενδιαφέρον της για την κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά για τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3 και 9, και τρίτον ότι αντιθέτως θέλει να είναι καλυμμένη νομικά και στο πλαίσιο της παράτασης. Αυτές οι πληροφορίες θα ενισχύσουν όλους όσους πιστεύουν ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα δυναμικό εργαλείο για την απελευθέρωση της Κύπρου. Απλώς πρέπει και να ξέρεις να το διαχειρίζεσαι και να το αξιοποιείς αποτελεσματικά. Αλλιώς η ηττοπάθεια και ο ραγιαδισμός επανέρχονται για να θάψουν κάθε προσπάθεια, αφού ήταν έτοιμοι πριν μερικά χρόνια να δώσουν τα πάντα για να μην έχουν άλλες φοβίες δίχως να αντιληφθούν ότι τέτοιες κινήσεις θεωρούνται απλώς υποχωρήσεις και στη συνέχεια έρχονται πάντα χειρότερα γιατί δεν έχεις πια καμία πρωτοβουλία κινήσεων και δεν μπορείς να κάνεις πράξη το όραμά σου. Τώρα ξεπεράσαμε κι εδώ ένα εμπόδιο και συνεχίζουμε την αξιοποίηση της ΑΟΖ για την ελευθερία της Κύπρου.
 
Δεν πρέπει να χάσουμε δεύτερη ευκαιρία ανάδειξης κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ
Των Η. Κονοφάγου , Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Από το 2010 αμέσως μόλις η τιμή του Πετρελαίου άρχιζε να ανακάμπτει πάνω από το επίπεδο των $80/βαρέλι, είχαμε επανειλημμένα δημόσια συστήσει στην Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες το συντομότερο δυνατόν για την ανάδειξη και τον εντοπισμό των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ.
Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν στο επίπεδο των τιμών του 2009, δηλαδή $40 δολαρίων το βαρέλι και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα αυτό το γεγονός για πόσο διάστημα θα κρατήσει.
Μέχρι και σήμερα η ελληνική γραφειοκρατία παραχώρησης ερευνητικών δικαιωμάτων εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ δεν έλαβε ποτέ υπ' όψη τον παράγοντα "Χρόνο", το λεγόμενο timing, στην λήψη των σχετικών αποφάσεων έναρξης της διαδικασίας προσέλκυσης επενδύσεων ανάδειξης του ορυκτού μας πλούτου.
Απoτέλεσμα αυτής της έλλειψης υψηλής στρατηγικής ήταν να χαθεί στο πρόσφατο παρελθόν ένα πολύτιμο επενδυτικό παράθυρο τιμών που κυμαίνονταν μεταξύ $80 & $110, ενώ παράλληλα στον πρόσφατο διαγωνισμό παραχώρησης 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης με τιμές της τάξης των $50/βαρέλι ανταποκρίθηκαν μόλις 3 Εταιρείες,μία ανεξάρτητη και τρεις σε μία κοινοπραξία (απόδοση 10%) σε τρία θαλάσσια οικόπεδα (απόδοση 15%).
Αντίθετα στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων της Κύπρου που έγινε σε σωστό χρόνο με τιμές πετρελαίου της τάξης των $100/βαρέλι ανταποκρίθηκαν με προσφορές 33 Εταιρείες σε 15 κοινοπραξίες (απόδοση 125%) σε 9 από τα 12 διαθέσιμα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα (απόδοση 75%).
Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο ενεργεί πάντα με πολύ γρήγορες διαδικασίες όταν πρόκειται για περιπτώσεις εισαγωγών υδρογονανθράκων στη χώρα μας και αδιαφορεί για την ταχύτητα και τον χρόνο μέσα στον οποίο θα έπρεπε να αναδειχθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ.
Επειδή θεωρούμε ότι ποτέ δεν είναι αργά και λαμβάνοντας υπ' όψη ότι όλα τα διεθνή σενάρια δείχνουν ότι κάποια στιγμή θα ξαναδούμε μία νέα ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, θεωρούμε ότι θα πρέπει επιτέλους είτε σε διακομματικό επίπεδο είτε σε υπερκομματικό επίπεδο είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού να διαμορφωθεί μία πάγια στρατηγική ανάδειξης και αξιοποίησης του ορυκτού μας υποθαλάσσιου πλούτου υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ σε συνδυασμό με τον υπό ανάδειξη ορυκτό πλούτο της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ιταλίας, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου. Και το βλέπουμε από τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει δεύτερο επενδυτικό παράθυρο κοντά στο 2020, άρα θα ήταν καλό να είμαστε έτοιμοι από πριν αυτή τη φορά, αφού αυτό είναι εφικτό.








Γιγαντιαίο Κοίτασμα - Στόχος Νότια της Κρήτης δείχνει η PGS
Των Η. Κονοφάγου , Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Τον Ιούνιο του 2013 στο Λονδίνο η PGS παρουσίασε για πρώτη φορά τα πρώτα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων σεισμικών καταγραφών της στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης (Το βίντεο της Παρουσίασης της PGS).
Ήδη αυτές οι καταγραφές έδειξαν ότι, μόλις 50 χιλιόμετρα Νότια του Κόλπου της Μεσσαράς, δηλαδή στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ, υπάρχει μία γιγαντιαία γεωλογική δομή της οποίας η έκταση της βάσης της ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυτή προτείνουμε να ονομαστεί Μίνωας ως μυθολογικός ήρωας της Κρήτης. Σε σύγκριση, η έκταση της γεωλογικής δομής του κοιτάσματος Αφροδίτη στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι περί τα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 140 Δις m3).
Πρόσφατη λεπτομερέστερη επανεπεξεργασία αυτών των σεισμικών γραμμών που καθόρισαν την δομή αυτή έδειξε με σαφέστερο τρόπο ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες - o στόχος αυτός ψαμμιτών (sandstones) του κατώτερου μειοκαίνου - να καλύπτεται από αλάτια του Μεσσηνίου και αργίλους του μέσου Μειοκαίνου, όπως αυτό συμβαίνει στα ήδη ανακαλυφθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Το θαλάσσιο βάθος που βρίσκεται η δομή είναι περί τα 1.500 μέτρα, το δε απαιτούμενο βάθος γεώτρησης αξιολόγησής του εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 3.000 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
Μία πρώτη αξιολόγηση εκ μέρους μας του δυναμικού φυσικού αερίου σε κυβικά μέτρα (m3) που θα μπορούσε να περιέχει ένας τέτοιος στόχος κοιτάσματος, στην περίπτωση ανακάλυψης υδρογονανθράκων μετά από γεώτρηση (12% πιθανότητα ανακάλυψης), έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
• Απολήψιμα αποθέματα 10 Δις m3, με ύψος πληρότητας σε υδρογονάνθρακες της δομής 10%.
• Απολήψιμα αποθέματα 45 Δις m3, με ύψος πληρότητας σε υδρογονάνθρακες της δομής 33%.
• Απολήψιμα αποθέματα 77 Δις m3, με ύψος πληρότητας σε υδρογονάνθρακες της δομής 50%.
• Απολήψιμα αποθέματα 280 Δις m3, με ύψος πληρότητας σε υδρογονάνθρακες της δομής 100%.
Θεωρήσαμε ως συνολικό ωφέλιμο πάχος ψαμμιτών που περικλείουν αέριους υδρογονάνθρακες τα 50 μέτρα (το ωφέλιμο πάχος υδρογονανθράκων των ψαμμιτών του κοιτάσματος Ταμάρ στην ισραηλινή ΑΟΖ είναι 150 μέτρα), με πορώδες 20%, με κορεσμό πόρων 70% σε υδρογονάνθρακες & με εσωτερική πίεση κοιτάσματος της τάξης των 200 Atm.
Με δεδομένο ότι η αναμενόμενη μεσοπρόθεσμη κατανάλωση της Ελλάδος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 Δις m3 το χρόνο, ο εν λόγω στόχος κοιτάσματος φυσικού αερίου θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά ενδιαφέρον να προσθέσουμε ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είναι το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας με απολήψιμα αποθέματα της τάξης του 1 Δις m3.
Να σημειώσουμε ότι η θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης είναι ακόμη μία τελείως ανεξερεύνητη περιοχή. Για το λόγο αυτό οι παραπάνω υπολογισμοί μας είναι ενδεικτικοί του ερευνητικού ενδιαφέροντος της περιοχής, και θα πρέπει το συντομότερο να τύχουν έμπρακτης επιβεβαίωσης ουσιαστικής ύπαρξης του εν λόγω στόχου με επιπλέον λεπτομερέστερες σεισμικές καταγραφές δύο διαστάσεων (2D), δηλαδή με πυκνότερο πλέγμα. Αμέσως μετά θα πρέπει η επιβεβαίωση αυτή να ολοκληρωθεί με σεισμικά τριών διαστάσεων (3D), και βεβαίως τελικά να διατρηθεί κάποια στιγμή η γεωλογική δομή αυτή με γεώτρηση επιβεβαιώνοντας οριστικά την εμπορική ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάδειξη και την ανάπτυξη βέβαια της ελληνικής ΑΟΖ.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου