Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Το... συζητούν οι Βρετανοί για να παραμείνουν ως εγγυητές - Με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή συναντήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Λευκωσία: Τη θέση πως η Μεγάλη Βρετανία εάν τα μέρη της ζητήσουν να παραμείνει ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο, θα το συζητήσει, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της χώρας Ric Todd, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση, ο κ. Αβέρωφ ανέφερε πως “ο Υπατος Αρμοστής είπε την γνωστή διακηρυγμένη αγγλική θέση ότι εάν τα μέρη μας ζητήσουν να παραμείνουμε ως εγγυητές εμείς το συζητάμε. Οι ίδιοι δεν έχουν θέση είτε παραμονής είτε να φύγουν. Αν τα μέρη τους ζητήσουν να παραμείνουν, αυτοί θα το συζητήσουν και του ξεκαθάρισα φυσικά πως ήδη γνωρίζει πως εμείς οι Ε/κ δεν θέλουμε εγγυήσεις για πολλούς λόγους. Επιπρόσθετα και η Ελλάδα. Αρα γνωρίζει το σκηνικό”.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι συζήτησε με τον κ. Todd κατά προτεραιότητα το κυπριακό πρόβλημα, το πρόβλημα του προσφυγικού ως αποτέλεσμα της συριακής κρίσης αλλά και της δυνατότητας της Κύπρου να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επαναλάβαμε, σημείωσε, τις γνωστές θέσεις της δικής μας πλευράς πως θέλουμε και επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αρχές.

“Δεν χρειάζονται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος ξένες εγγυήσεις και ξένοι στρατοί και με σωστό τρόπο επίλυση του περιουσιακού αλλά και μια σωστή εδαφική αναπροσαρμογή. Συνδέσαμε το θέμα του Κυπριακού και με το προσφυγικό ζήτημα της περιοχής που και εκείνοι έστω κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τόσο μακριά δέχεται και αυτό την πρώτη πίεση. Είναι γνωστό, ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσφυγες από τη Συρία κατέληξαν σε αγγλική βάση στην Κύπρο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως τόνισε στο Βρετανό διπλωμάτη πόσο σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα και την Ευρώπη είναι μια σωστή επίλυση του Κυπριακού.

Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θα είναι από τους μοναδικούς πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα της Κύπρου να γίνει γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μιλήσαμε, συνέχισε, και για τα ενεργειακά και τις προοπτικές ότι με μια σωστή επίλυση του Κυπριακού, η Κύπρος μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστικός κόμβος όλων των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου - του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Κύπρου.

Επανάλαβε, σημείωσε, στον Υπατο Αρμοστή πως “ο κ. Ερντογάν όταν μιλά για τον Μάρτη για τη λύση, να ξέρει ότι εμείς οι Κύπριοι θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατό και γιατί όχι το Δεκέμβρη. Εμείς είμαστε τα θύματα της εισβολής κι είναι η ε/κ κοινότητα που πληρώνει από τα τετελεσμένα που γίνονται κάθε μέρα και πιο σοβαρά εξαιτίας της παρέλευσης του χρόνου”.

Και εξαρτάται, συνέχισε, από τον κ. Ερντογάν να δείξει καλή θέληση, να κατανοήσει ότι δεν χρειάζονται ξένα στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις, να κατανοήσει ότι το περιουσιακό είναι από τα πιο σοβαρά ζητήματα και πρέπει να βρούμε μια σωστή διευθέτηση, όπως και το εδαφικό και το δημογραφικό.

“Αν επιδείξει καλή θέληση η Τουρκία, αν εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της στάση δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Ομως την ίδια ώρα όχι επειδή κατανοούμε ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος μας να δεχθούμε την οποιαδήποτε λύση αν δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού”, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου