Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

NY Times: Γιατί αποπέμφθηκε η Σαββαΐδου από την κυβέρνηση Τσίπρα

Στο χρονικό της αποπομπής της Κατερίνας Σαββαΐδου από το τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρονται με εκτενές δημοσίευμα οι NY Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια αποπομπή που έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την Αθήνα: Ακριβώς στο σημείο όπου έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με τους αξιωματούχους των θεσμών στην Αθήνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη στιγμή που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να ανασυντάξει δυνάμεις, ώστε να συλλέξει περισσότερους φόρους. Πόσο μάλλον, όταν η Ελλάδα είναι «διαβόητα διάτρητη σε ό,τι αφορά το σύστημα συλλογής φόρων, αλλά και γνωστή για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής», θέματα που οι δανειστές έχουν απαιτήσει να εκλείψουν. Ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της να απομακρύνει την κα. Σαββαΐδου ήταν ότι χορήγησε επιπλέον χρόνο σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο από τα διαφημιστικά έσοδα (υπονοώντας ότι ευνοεί καναλάρχες και δρα προνομοιακά υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων), ενώ αντικείμενο έρευνας αποτελεί και η απόφαση επανεξέτασης προστίμου 78 εκατ. ευρώ σε ελληνική εταιρεία.
Το άρθρο των NY Times αναφέρει συγκεκριμένα: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πει κανείς αν οι δανειστές της Ελλάδας θα δουν αυτή την κίνηση ως μια ανεπιθύμητη πολιτική καταπάτηση αυτού που υποτίθεται πως είναι μια ανεξάρτητη αρχή».
Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ φαίνεται όμως πως προσελκύσει σε μεγάλο βαθμό και η δημόσια κόντρα της κυβέρνησης με την πρώην επικεφαλής της ΓΓΔΕ. Επί του παρόντος, η Κομισιόν δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιντχαρντ, περιορίστηκε να πει ότι «παρακολουθούμε το θέμα». Κι από αυτό συνάγεται ότι οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν το ζήτημα ήσσονος σημασίας, αλλά στην παρούσα φάση δεν επιθυμούν, για άλλους λόγους, να τοποθετηθούν.
Το άρθρο θυμίζει πως αντίστοιχη περίπτωση με αυτή την αποπομπή και τη σύγκρουση με το Μαξίμου, ήταν κι εκείνη του Χάρη Θεοχάρη από την ίδια θέση στη ΓΓΔΕ, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Στην περίπτωση της Σαββαΐδου, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως η κίνηση της κυβέρνησηςενδέχεται να εντάσσεται στην προσπάθειά της να τα βάλει τα κατεστημένα συμφέροντα της χώρας. Κάτι που φάνηκε να αναπτύσσεται ως λογική και στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που συζητείται αυτή την περίοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου