Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Κομισιόν: Καμία πρόοδος της Τουρκίας στις σχέσεις με Κ.Δ. - Κρίσιμη η συμβολή της Άγκυρας στο Κυπριακό

Λευκωσία: Κρίσιμης σημασίας θεωρεί η Κομισιόν την δέσμευση και συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όπως αναφέρεται στην έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Στην έκθεση σημειώνεται πως η Τουρκία υποστήριξε την επανέναρξη των συνομιλιών για διευθέτηση στην Κύπρο, το Μάιο, και εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ και η συνεχιζόμενη δέσμευση και συμβολή της, κατά συγκεκριμένους τρόπους, σε αυτή τη συνολική διευθέτηση παραμένει κρίσιμης σημασίας. Αναφέρεται ότι ωστόσο, η Τουρκία έχει ακόμη να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και δεν έχει απομακρύνει όλα τα εμπόδια για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων των περιορισμών στις απευθείας συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Κύπρο.

Δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνεται στην έκθεση, και προστίθεται πως “τα συμπεράσματα για την Τουρκία που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο (Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων) στις 11 Δεκεμβρίου 2006 και υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14/15 Δεκεμβρίου 2006 παραμένουν σε ισχύ”.

“Προβλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν για οκτώ κεφάλαια που σχετίζονται με τους περιορισμούς της Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, και κανένα κεφάλαιο δεν θα κλείσει προσωρινά μέχρι που η Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία έχει πλήρως εφαρμόσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συμφωνία Σύνδεσης”, αναφέρεται.

Κυπριακό

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ενώ η Τουρκία χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών τον Μάη του 2015 και εξέφρασε την στήριξή της προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ το ΟΗΕ, και τον νέο Τ/κ ηγέτη, είχε προηγουμένως από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλη, κάνει δηλώσεις και ενέργειες, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου προς όφελος όλων των Κυπρίων.

“Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ τα οποία περιλαμβάνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών και την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας” υπογραμμίζεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι η ΕΕ τόνισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους.

Υπογραμμίζει ότι η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της με συγκεκριμένο τρόπο στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης παραμένει κρίσιμη.

Η Κομισιόν αναφέρεται και στο θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης προς την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων πλήρους πρόσβασης στα σχετικά αρχεία και στις στρατιωτικές ζώνες.

Σημειώνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί βέτο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ελλάδα

Αναφέροντας ότι δεν πραγματοποιήθηκαν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για εξεύρεση κοινού εδάφους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σημειώνει ότι η Ελλάδα συνέχισε να αντιτάσσεται κατά της έναρξης της διαδικασίας προσφορών εκ μέρους της Τουρκίας για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένου μέρους της υφαλοκρηπίδας έξω από το Καστελόριζο.
Υπογραμμίζει επίσης ότι ακόμη ισχύει η τουρκική απειλή για casus belli σε σχέση με πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Υπενθυμίζοντας τις πρόνοιες του Διαπραγματευτικού Πλαισίου και συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο, αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει εκφράσει εκ νέου σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται εναντίον ενός κράτους μέλους, ή ενέργειες που να βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

“Η Ελλάδα και η Κύπρος προέβησαν σε επίσημες καταγγελίες σχετικά με επανειλημμένες και αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους από την
Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά” τονίζεται.

Αερομεταφορές και ναυτιλία

Στην έκθεση εκφράζεται η ανησυχία της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ
των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας που “συνεχίζει να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών” στο FIR Λευκωσίας.

“Πρέπει επειγόντως να εξευρεθεί μια λειτουργική λύση για αυτό το ζήτημα ασφάλειας” υπογραμμίζει η έκθεση.

Σημειώνεται ακόμη ότι ενόσω ισχύουν οι περιορισμοί για πλοία ή αεροσκάφη που σχετίζονται με
την Κύπρο ή των οποίων ο τελευταίος λιμένας κατάπλου ήταν η Κύπρο, τότε η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο συγκεκριμένο κεφάλαιο.

ΕΔΑΔ

Αναφορά γίνεται και στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Κύπρου εναντίον Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ακόμη εκκρεμεί η εφαρμογή της απόφασης από την Αγκυρα σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, τους περιορισμούς στο δικαίωμα της περιουσίας Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων ή Ε/κ που διαμένουν μόνιμα `στο βόρειο μέρος της Κύπρου`. Επίσης, αναφέρει ότι εκκρεμεί η εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Ξενίδη – Αρέστη, Δημάδη, Βαρνάβα.

Σημειώνει ακόμη ότι μετά την υπόθεση Δημόπουλος εναντίον Τουρκίας, “6, 216 αιτήσεις Ε/κ ιδιοκτητών υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας 321 εξ αυτών από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2015”.

Κατά την ίδια περίοδο, η Επιτροπή έχει αποφανθεί για αποζημίωση σε 140 περιπτώσεις. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015, 700 αιτήσεις έχουν διευθετηθεί μέσω φιλικού διακανονισμού και 18 μέσω επίσημων ακροάσεων. Η Επιτροπή, αναφέρεται, έχει μέχρι στιγμής καταβάλει ποσό 283 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις.

Θεωρήσεις διαβατηρίων

Σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα θεωρήσεων, σημειώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να κάνει διακρίσεις εις βάρος των αιτήσεων που προέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, παραπέμποντας στην επιλογή της χώρας με την ονομασία “ε/κ διοίκηση της Νότιας Κύπρου`.

Υπόλοιπα κριτήρια/παρατηρήσεις

Η έκθεση υπογραμμίζει μια γενική αρνητική τάση όσον αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και σημειώνει σημαντικές ελλείψεις στη δικαστική εξουσία, καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Επίσης, αναφέρει ότι υπήρξε μια σοβαρή επιδείνωση της ασφάλειας στη χώρα και ότι η διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος σταμάτησε παρά τις προηγούμενες θετικές εξελίξεις σχετικά με το θέμα.

“Είναι επιτακτική ανάγκη όπως οι ειρηνευτικές συνομιλίες (στο Κουρδικό) συνεχιστούν. Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την επανάληψη των εκλογών, την 1η Νοεμβρίου, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει αυτές τις επείγουσες προτεραιότητες” αναφέρει η Κομισιόν.

Σχετικά με τα οικονομικά κριτήρια, σημειώνεται ότι η τουρκική οικονομία είναι σε προχωρημένο στάδιο και μπορεί να θεωρηθεί μια λειτουργούσα οικονομία της αγοράς ενώ βρίσκεται σε καλό επίπεδο προετοιμασίας για την απόκτηση της ικανότητας να αντιμετωπίσει την ανταγωνιστική πίεση και τις δυνάμεις της αγοράς στο εσωτερικό της ΕΕ.

Η Κομισιόν σημειώνει ακόμη ότι η Τουρκία συνεχίζει την εναρμόνιση με το κεκτημένο, αν και με βραδύτερο ρυθμό, και έχει επιτύχει ένα καλό επίπεδο προετοιμασίας σε πολλά θέματα, όπως το εταιρικό δίκαιο, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η επιστήμη και η έρευνα, η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η βιομηχανική πολιτική, η τελωνειακή ένωση, οι εξωτερικές σχέσεις και ο δημοσιονομικός έλεγχος.

Σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε κάποιο επίπεδο της προετοιμασίας για την αποτελεσματική πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά ότι ακόμη παραμένει μακρύς δρόμος.

Η διαφθορά, σημειώνεται, είναι διαδεδομένη, ενώ η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία γιατί όπως αναφέρει είναι αδικαιολόγητη η επιρροή που ασκεί η εκτελεστική εξουσία πάνω σε έρευνες και διώξεις κάποιων υποθέσεων διαφθοράς υψηλού προφίλ.

Σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών η Κομισιόν αναφέρει ότι αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, “παραμένουν σημαντικές ελλείψεις” όπως η πλήρης εφαρμογή των δικαιωμάτων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Επίσης, σημειώνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί ένας νόμος πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

“Η Τουρκία πρέπει επίσης να εγγυηθεί αποτελεσματικά τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των ΛΟΑΤ ατόμων και να εξασφαλίσει επαρκή προσοχή στην κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων όπως οι Ρομά”, αναφέρεται.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η Τουρκία συνέχισε να παρέχει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη στους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Επιτροπή και η Τουρκία συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Αναφέρεται ακόμη ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των στενών οικονομικών δεσμών αποτελεί μια κοινή προτεραιότητα και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κινήσουν τις διαδικασίες με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης.

Αναφέρεται επίσης ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς την κατεύθυνση του ανοίγματος του κεφαλαίου 17 (Οικονομική και Νομισματική Πολιτική) που πάγωσε η Γαλλία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 2005. Στο σύνολο, 14 από τα 33 διαπραγματευτικά κεφάλαια έχουν ανοίξει και ένα από τα ανοικτά κεφάλαια έχει κλείσει προσωρινά. Λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, η ΕΕ αποφάσισε τον Δεκέμβρη του 2006 να παγώσει οκτώ κεφάλαια. Το 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία πάγωσε μονομερώς άλλα έξι κεφάλαια, ενώ η Γαλλία πάγωσε τρία κεφάλαια.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου