Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η Κύπρος δεν θα γονατίσει(Βίντεο)

Του Ν. Λυγερού

Δεν είναι τώρα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στρατηγικά και ορθολογικά την κυπριακή ΑΟΖ μέσω της τριμερούς με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναζητά αυτόχθονες πηγές ενέργειας, που η Κύπρος θα γονατίσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε να συμβιβαστούμε με μια λύση που δεν έχει νόημα, αφού δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε σε κανένα ουσιαστικό θέμα. Παρόλα αυτά, παίζει ήδη το σενάριο ενός δημοψηφίσματος άνευ περιεχομένου το οποίο θα είναι γενικόλογο, έτσι ώστε ο κυπριακός λαός να μην μπορεί να έχει λόγο στις διατάξεις και στις ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν σε μια βουλή που δεν θα είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα νέων εκλογών.
Έτσι έχουμε ήδη πολιτικούς που ασχολούνται με τις εκλογές, ενώ η ουσία είναι το θέμα του δημοψηφίσματος. Το ερώτημα όμως είναι απλό. Γιατί δεν περιμένουμε την εξόρυξη του φυσικού αερίου για ν’ αρχίσουμε αληθινές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού; Διότι τότε θα μιλάμε για επανένταξη των τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό κράτος και θα ετοιμαζόμαστε για την απελευθέρωση της Κύπρου και μάλιστα με τη δυνατότητα να καλύψουμε την οικονομική δυσκολία που θα προκαλέσει αναπόφευκτα η επανένωση του νησιού, αφού τα έσοδα της κυπριακής ΑΟΖ είναι άλλης τάξης μεγέθους. Πρέπει επίσης να σταματήσουμε αυτήν την προπαγάνδα που κυριαρχεί και υποστηρίζει ότι έχουμε μόνο το κοίτασμα Αφροδίτη, ενώ υπάρχουν κι άλλα μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 για να μας πείσουν ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα. Ενώ η αλήθεια είναι ότι έχουμε μέλλον.

Τουρκική δολιοφθορά και υποκρισία
Του Ν. Λυγερού

Ενώ βλέπουμε ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν αντιστέκεται στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh, αλλά την ενισχύει και με οπλισμό και οικονομικά μέσω της αγοράς παράνομου πετρελαίου, προσπαθεί να μας πείσει ότι θα βοηθήσει για το θέμα το προσφυγικό. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως διακινητής και εκμεταλλεύεται στο έπακρον την κατάσταση, αφού οι πρόσφυγες την πληρώνουν όπως το κάνουν και με την τρομοκρατική οργάνωση για να φύγουν. Η κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους δείχνει μάλιστα το αληθινό της πρόσωπο όσον αφορά αυτόν τον πόλεμο με την τρομοκρατία. Τώρα όμως μάς εξηγεί ότι θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το προσφυγικό με την προϋπόθεση ότι θα ξεπαγώσει το πάγωμα της ενταξιακής της πορείας. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι θα πάρουν χρήματα για να βοηθήσουν στον έλεγχο της ροής, ενώ είναι από τα κράτη που την προωθούν δυναμικά για κρατικό συμφέρον. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η Συρία έζησε κι αυτή τέσσερις αιώνες τουρκοκρατίας κι ότι απελευθερώθηκε μόλις το 1918. Κατά συνέπεια, η Τουρκία μόνο φιλική δεν θεωρείται από τους Σύριους. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν και οι Κούρδοι. Και αυτό το θέμα είναι από τα πιο απίθανα για την τουρκική υποκρισία. Έτσι πρέπει ν’ αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Διότι μερικοί Ευρωπαίοι κοιτάζουν μόνο το κρατικό τους συμφέρον και δεν βλέπουν τι γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Διότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να εισβάλει ακόμα και πληθυσμιακά στην Ευρώπη και το θέμα το προσφυγικό της δίνει ένα άλλοθι για να κινηθεί χωρίς να προβληματίσει τους πιο αγνούς από τους δικούς μας.

Θεσμική ανικανότητα
Του Ν. Λυγερού

Ακόμα και τώρα Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ουσιαστικά δεν έχουμε αποθέματα υδρογονανθράκων και κάνουν απαράδεκτες δηλώσεις με ξένα κράτη, τα οποία έχουν και αυτά πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ δίνουν την εντύπωση οι δικοί μας ότι ούτε αυτό δεν το ξέρουν. Το να συνεχίζει κάποιος να αναδεικνύει ότι οι υδρογονάνθρακες υπάρχουν μόνο σε μουσουλμανικές χώρες, πρέπει να είναι παντελώς άσχετος με τα ενεργειακά. Αλλά να το επισημαίνει για να αναδείξει ότι υπάρχει συμπληρωματικότητα πρέπει να έχει και ελλείψεις στην ιστορία. Με την Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες μαζί έχουν την μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο θάλασσα. Επίσης διαθέτουν μαζί 33 θαλάσσια οικόπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά έχουν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό κοιτασμάτων-στόχων. Το ενδιαφέρον που υπάρχει όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο φαίνεται πρακτικά από τον κατάλογο των Projects of Common Interest, αλλά και από τις ξένες εταιρείες, όπως είναι η Nobel, η Delek, η Avner, η ENI, η Kogas, η Total και τώρα η British Group, είναι αποδείξεις μιας πραγματικότητας που φαίνεται να είναι εντελώς άγνωστη σε μερικά υπουργεία, τα οποία τουλάχιστον τυπικά σου δίνουν την αρμοδιότητα να παρακολουθήσεις τι γίνεται στο εξωτερικό. Όμως και πάλι βλέπουμε άγνοια, ακόμα κι αν αυτή είναι δογματική. Πρέπει όμως να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτή, γιατί η πραγματικότητα έχει ήδη ξεπεράσει τη σκέψη και τα υποτιθέμενα οράματα μερικών Υπουργείων. Φτάνει πια κι ας περάσουμε επιτέλους στο επόμενο στάδιο.

Η αναξιοπιστία έχει κόστος
Του Ν. Λυγερού

Μπορεί να λέει πολλά η Τουρκία σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάνει λίγα και αυτό φαίνεται όλο και καλύτερα με την ανικανότητά της να διαχειρίζεται το πρόβλημα με τη Ρωσία, με τους Κούρδους, με τους Αρμένιους, με τους τρομοκράτες αλλά και με το κυπριακό. Έτσι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, καταρρέουν με την πραγματικότητα. Διότι όλοι τώρα βλέπουμε το τουρκικό παζάρι που γίνεται με τα όπλα που πουλούν στους τρομοκράτες. Δεν υπάρχουν καθόλου δικαιολογίες και όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν τους λαούς της Ευρώπης ότι είναι καλό να έχουμε σχέσεις με την Τουρκία καταλήγουν να είναι γελοίοι και ειδικά μετά τις αποκαλύψεις των Τούρκων δημοσιογράφων. Είναι απίστευτο ότι κατηγορούνται για προδοσία και τρομοκρατική προπαγάνδα, ενώ είπαν μόνο την αλήθεια, διότι θα έπρεπε η Τουρκία να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί για αυτά τα εγκλήματα. Η αναξιοπιστία έχει κόστος όμως και η Τουρκία άρχισε να το πληρώνει με τη Ρωσία. Διότι και η υποκρισία έχει τα όριά της στις διεθνείς σχέσεις. Και το θέμα των Τουρκομάνων είναι και αυτό δίχως υπόσταση, γιατί στην ουσία πρόκειται για Τζιχαντιστές που έχουν άμεση επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση Daesh. Άρα κανείς πια δεν πιστεύει αυτές τις έντεχνες διαφοροποιήσεις που μπερδεύουν τους μη ειδικούς, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τα σοβαρά λάθη της Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει και για το λαθρεμπόριο πετρελαίου όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα με τη βοήθεια της κρατικής διοίκησης. Ποιος λοιπόν θα ήθελε τώρα με τα δεδομένα που ξέρουμε μια τέτοια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Και η απάντηση είναι απλή: κανένας.


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TVKOSMOS με τον Λ. Λοίζο, 27/11/2015. Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Κυπριακή πολιορκητική". ΣΠΕ Μόρφου, Αίθουσα "Λουκής Ακρίτας", Λεμεσός. Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Τα όρια της σκέψης και η ακραία νοημοσύνη". Πνευματικό κέντρο Αγίου Λαζάρου, Αίθουσα του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου, Λάρνακα. Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου