Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ Χρυσές «μπίζνες» με αρχαίους θησαυρούς

Αγγελική Κώττη
Από το ethnos
 
Το εμπόριο των αρχαιοτήτων εξακολουθεί να ανθεί, παρά την οικονομική κρίση στον πλανήτη.

Οι δύο κορυφαίοι οίκοι δημοπράτησης αρχαίων, οι Sotheby’s και Christie’s, «έκλεισαν» τη χρονιά τους με έσοδα 26 εκατ. δολαρίων από τις δημοπρασίες, μόλις μισό εκατομμύριο κάτω από πέρυσι. Eκεί περίπου σταθεροποιούνται τα έσοδα τα τελευταία χρόνια. Κανείς φυσικά δεν ξεχνά το 2007 και το 2010, οπότε τα ποσά που απέφερε η πώληση αρχαιοτήτων ήταν κοντά στα 125 και 133 εκατ. δολάρια αντιστοίχως.


Δεκαπέντε εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες δολάρια συγκεντρώθηκαν φέτος από τους Sotheby’s και δέκα εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες από τους Christie’s. Οι «πρωταγωνίστριες» δεν είναι άλλες από τις αιγυπτιακές, τις ελληνικές και τις ρωμαϊκές αρχαιότητες οι οποίες συνήθως εμφανίζονται προερχόμενες από ιδιωτικές συλλογές.

Μια βαθύτερη έρευνα, ωστόσο, σε αρχεία διαβόητων αρχαιοκαπήλων, όπως του Μπεκίνα ή του Σάιμς, αποδίδει σημαντικούς καρπούς. Χάρη σε ανάλογες έρευνες, που κάνει ιδίως ο Ελληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, συχνά οι οίκοι πείθονται να αποσύρουν αρχαία με αμφισβητούμενη προέλευση. Σε περιπτώσεις που δεν γίνεται αυτό, το αμφισβητούμενο έργο δύσκολα πωλείται, καθώς ο υποψήφιος αγοραστής δεν θέλει να επενδύσει τα χρήματά του με ρίσκο.

Εν τω μεταξύ, ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση, Ρόμπιν Σάιμς, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών, είναι άφαντος.

Τη φετινή άνοιξη, οι Christie’s ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τέσσερα αγγεία ιταλικού ενδιαφέροντος, τα οποία είχε ταυτίσει ο Ελληνας ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης, για λογαριασμό των Iταλών. Προέρχονταν από τα αρχεία Μπεκίνα και Μέντιτσι, διαβόητων αρχαιοκαπήλων που έχουν καταδικαστεί για αρχαιοκαπηλία.

Δεν αποσύρθηκε μια επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ. με την επιγραφή «Δωριάς Ποσειδωνίου» που είχε καταγραφεί κατά τον 19ο αιώνα σε νεκροταφείο της Χαλκίδας. Η τύχη του αρχαίου αγνοούνταν επί δεκαετίες και τελικά εντοπίστηκε σε γαλλική συλλογή, όπως απάντησε στις αιτιάσεις μας ο οίκος. Πώς κατέληξε εκεί; Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται να ζήτησε ποτέ τη διερεύνηση.

Ταυτοχρόνως, άγνωστο είναι αν τηρήθηκε η κατόπιν εορτής διεκδίκηση, όπως είχε υποσχεθεί το ΥΠΠΟΑ. Η στήλη είχε τιμή εκκίνησης 40.000 ευρώ και πωλήθηκε 128.020. Ο ίδιος οίκος αναγκάστηκε να αποσύρει πριν από λίγο καιρό δύο αρχαία που ο δρ Τσιρογιάννης είχε ταυτίσει ως προερχόμενα από τα αρχεία Μπεκίνα και τα αρχεία Σάιμς-Μιχαηλίδη. Ενα χανανιτικό μπρούντζινο άγαλμα θεάς, ένα κανοσικό σύμπλεγμα από τερακότα και ένα κελτικό μπρούντζινο εγχειρίδιο ήταν τρία αρχαία που ταυτίστηκαν. Το πρώτο δεν αποσύρθηκε αλλά ούτε και πωλήθηκε.

Μέσα στον ερχόμενο μήνα θα γίνει στην Αθήνα η δίκη για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας της Σχοινούσας. Δέκα χρόνια μετά, δεν έχει ακόμα εκδικαστεί, ενώ γίνονται προσπάθειες και νέας αναβολής, προκειμένου το κακούργημα να παραγραφεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού καλείται να λάβει όλα τα μέτρα, ώστε η δίκη οπωσδήποτε να διεξαχθεί. Από τα αρχαία που κατασχέθηκαν, περισσότερα από 400 έχει ταυτιστεί ότι έχουν περάσει από χέρια αρχαιοκαπήλων.

Εν τω μεταξύ, ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση, Ρόμπιν Σάιμς, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών, είναι άφαντος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου