Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Σε τροχιά η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας - Υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1.518 χιλιομέτρων

Λευκωσία: Σε νέα φάση εισέρχεται το έργο διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστό με την ονομασία «EuroAsia Interconnector», μετά την ανάθεση τριών μελετών που προετοιμάζουν το έδαφος για τη φάση υλοποίησης του έργου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο οργανισμός EuroAsia InterConnector ανέθεσε επίσημα τη διεξαγωγή τριών μελετών στις ιταλικές εταιρείες CESI S.p.A. και GAS S.r.l., κατά τη διάρκεια τελετής στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για μια μελέτη τεχνικού σχεδιασμού, μια μελέτη αναγνώρισης της βέλτιστης όδευσης του καλωδίου και μια μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες αναμένεται να περατωθούν κατά τη διάρκεια του 2016. Παρόντες στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ήταν ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Έργου Νάσος Κτωρίδης και ο διευθυντής του Έργου Γιώργος Κίλλας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 1.518 χιλιομέτρων, το οποίο θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 και θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει 2.000 MW προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θέτοντας έτσι τέρμα στην ενεργειακή απομόνωση του Ισραήλ, της Κύπρου και περιοχών της Ελλάδας.

O EuroAsia InterConnector συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου, ενώ το έργο αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου της Ενεργειακής Ένωσης για 10% διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε κράτη μέλη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Ανδρέας Κεττής, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και οι πρέσβεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ο πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος, μεταφέροντας το μήνυμα του υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας Πάνου Σκουρλέτη, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την Ελλάδα και δήλωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση το στηρίζει ολόψυχα.

Από την πλευρά του, ο Νάσος Κτωρίδης ανέφερε ότι «το γεγονός ότι το EuroAsia InterConnector πληροί τα γενικά κριτήρια του σχεδίου των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) και έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως 'λεωφόρος ηλεκτρικής ενέργειας', αποδεικνύει τη σημασία του έργου και τον επωφελή του αντίκτυπο στις μελλοντικές γενεές των Ευρωπαίων καταναλωτών που θα αναζητούν πιο φθηνές, αποτελεσματικές πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Το καλώδιο αναμένεται να τοποθετηθεί σε βάθος μέχρι 2.000 μέτρων στον βυθό της θάλασσας και οι εταίροι μελετούν την επέκταση του έργου μετά την αποπεράτωσή του προκειμένου να διπλασιαστεί η μεταφορική του ικανότητα. Υπολογίζεται ότι το αναμενόμενο Κοινωνικό Οικονομικό Όφελος του EuroAsia InterConnector θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ.

Τα έργα για το αρχικό καλώδιο διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου μήκους 329 χιλιομέτρων αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το 2017 και να ολοκληρωθούν το 2019. Η δεύτερη φάση θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική και την ηπειρωτική Ελλάδα κατά το 2020 και η τρίτη και τελική φάση θα συνδέσει το καλώδιο από την Κύπρο στην Κρήτη ενόψει της πλήρους υλοποίησης της «ενεργειακής λεωφόρου» μέχρι το 2022.

Το αναμενόμενο κόστος του έργου κατά την πρώτη και δεύτερη φάση ανέρχεται στο €1,5 δισεκατομμύριο και θα αναληφθεί πλήρως από τον οργανισμό EuroAsia InterConnector.

ΠΗΓΗ Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου