Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Γ.Γιακίζ: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα μετά τη λύση - Κάνει λόγο για ευέλικτη στάση της Άγκυρας

Λευκωσία: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα την επόμενη μέρα της λύσης, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίζ, ο οποίος ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο γεύμα που παρέθεσε σήμερα το ελληνοτουρκικό φόρουμ, στη Λευκωσία, προς τιμήν των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ερωτηθείς μετά το γεύμα κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση σε μια μελλοντική Κύπρο χωρίς την παρουσία της Τουρκίας, ο πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα. "Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι εντελώς απούσα διότι και η Ελλάδα πρέπει να είναι εδώ ως μητέρα πατρίδα", είπε και αναφέρθηκε στις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960 και στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων.

Τώρα, πρόσθεσε, "πρέπει να δούμε πώς αυτοί οι ρόλοι του 1960 μπορούν να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα επί του εδάφους”.

Η Τουρκία, είπε, δεν άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό, εξακολουθεί να διατηρεί "μια ευέλικτη στάση".

Για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ανέφερε ότι μόλις οι δύο κοινότητες φθάσουν σε συμφωνία τότε Τουρκία και Ελλάδα θα μελετήσουν τη συμφωνία τους, και εάν είναι αποδεκτή σίγουρα θα την στηρίξουν "γιατί και αυτές (Ελλάδα και Τουρκία) υποφέρουν από τη μη λύση".

Αναφερόμενος στο γεύμα, είπε ότι οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών και η συζήτηση που ακολούθησε επαναβεβαιώνουν την άποψή του ότι "είμαστε πιο κοντά σε μια λύση σήμερα από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις", για να προσθέσει πως "`κατά πόσον αυτό θα είναι αρκετό (για μια λύση) είναι ένα άλλο ερώτημα".

Προειδοποίησε ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία που υπάρχει σήμερα, τότε η επόμενη θα αργήσει να έρθει και πρόσθεσε ότι αυτό το έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι οι ηγέτες.

Εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, είπε, τότε μπορεί να υπάρξουν άλλες εξελίξεις στην περιοχή που θα δυσχεραίνουν την επίτευξη λύσης.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου