Θέλουν να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής του 2010 που
προβλέπει επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών εντός 14 ημερών - Όσοι
μετανάστες δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για άσυλο θα επαναπροωθούνται
στην Τουρκία - Από την Λέσβο και τα άλλα νησιά θα επιβιβάζονται σε
ναυλωμένα πλοία και με τη βοήθεια της Frontex θα επιστρέφουν στην
Τουρκία
Υπό το φόβο ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες
μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μέσω των τουρκικών παραλίων, η ελληνική
κυβέρνηση τώρα αναζητά τρόπους για να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ροή
μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας.Οπως πληροφορείται το
protothema.gr, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα σκέφτεται και ζητά να
ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής που είχε υπογραφεί μεταξύ
Αθήνας και Άγκυρας το 2010.Υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο Associated Press δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex να βοηθήσει ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα απέλασης μέσω θαλάσσης που θα επαναπροωθεί τους μετανάστες στην Τουρκία.
Όπως πληροφορείται το www.protothema.gr προκειμένου να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του δημερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, που έχει υπογραφεί από την Ελλάδα και την Τουρκία ήδη από το 2010 αλλά βρίσκεται σε.. ύπνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή έχει γίνει από τις 4 Ιανουαρίου, οπότε προωθήθηκαν στην Τουρκία 43 μετανάστες κυρίως με Μαροκινή υπηκοότητα. Η απόφαση της ελληνικής πλευράς είναι να προωθεί στα τουρκικά παράλια οικονομικούς μετανάστες, δηλαδή όσους φτάνουν στα ελληνικά νησιά και δεν προέρχονται από ζώνες πολέμου.
Οι 43 μετανάστες που εστάλησαν ξανά στην Τουρκία είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο protothema.gr η πρόθεση της κυβέρνησης είναι όσοι οικονομικοί μετανάστες φτάνουν στα ελληνικά νησιά να απελεύνονται στην Τουρκία εντός 14 ημερών από την ημέρα της καταγραφής τους.
Πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζεται στο σχετικό πρωτόκολλο επανεισδοχής του 2010, το οποίο, όμως, δεν εφαρμοζόταν. Η απόφαση αυτή, πέραν του στόχου να "ανακουφιστεί" η Ελλάδα από το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μεταναστών/προσφύγων, έχει και μια ακόμη στόχευση: να στείλει ένα μήνυμα στους διακινητές και τους οικονομικούς μετανάστες από χώρες τις Αφρικής που δεν είναι εμπόλεμες ζώνες, πως η Ελλάδα δεν μπορεί γι ' αυτούς να είναι είσοδος για χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα είναι οικονομικοί μετανάστες από χώρες που δεν υπάρχει πόλεμος, να φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, να κατεβαίνουν στα παράλια και να μπλέκονται με τις προσφυγικές ροές ώστε να περνάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Αιγαίο. Η επανεισδοχή στην Τουρκία εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα στείλει ένα μήνυμα στους διακινητές και τους ίδιους τους μετανάστες ότι το Αιγαίο δεν είναι ο εύκολος δρόμος για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το πλάνο οι μετανάστες, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιβιβάζονται σε πλοία από τη Λέσβο και από άλλα ελληνικά νησιά και θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
Το Associated Press επισημαίνει πως ο αξιωματούχος δε θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του καθώς η Αθήνα δεν έχει επισήμως συζητήσει το θέμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων εξηγεί πως περισσότεροι από 850.000 μετανάστες και πρόσφυγες προσέγγισαν την Ελλάδα το 2015 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.
Το δημοσίευμα, ωστόσο, επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αυστηροποιήσει και να βελτιώσει τη διαδικασία για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, ενώ οι χώρες των Βαλκανίων εκτός της ΕΕ έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ακόμα πιο αυστηρές πολιτικές σχετικά με το ζήτημα.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου