Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Δημοσιονομικό κενό 4%-5% του ΑΕΠ έως το 2018 «βλέπει» το ΔΝΤ και ζητά νέα μέτρα - «Παζάρι» για το χρέος και για το προσφυγικό

«Πρόοδο» διέγνωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου μετά τη συνάντηση των Βρυξελλών για την Ελλάδα - Προανήγγειλε πως θα επιστρέψει σύντομα το Κουαρτέτο, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία - Τσακαλώτος για τη διαπραγμάτευση: Λύση να 'ναι κι ό,τι να 'ναι! 
Το Κουαρτέτο «θα επιστρέψει εγκαίρως», μετά όμως από το Eurogroup της Δευτέρας, προανήγγειλε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κύριος Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας πως το ΔΝΤ δεν ζητά τίποτα επιπρόσθετο, πέραν όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για το ελληνικό πρόγραμμα.


Απαντώντας σε πλήθος ερωτημάτων για τη συνάντηση των θεσμών χθες στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι «υπήρξε ικανή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές», ενώ επιβεβαίωσε ότι συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Επί της ουσίας, ο κύριος Ράις απάντησε στην κριτική που ασκείται στο ΔΝΤ ότι «είναι το πρόβλημα στο ελληνικό πρόγραμμα». Τόνισε ότι και οι Ευρωπαίοι βλέπουν την ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν και να προσδιοριστούν τα μέτρα για να εφαρμοστούν οι συμφωνημένοι στόχοι.

«Δεν ζητάμε τίποτε πρόσθετο από τους συμφωνημένους στόχους», είπε χαρακτηριστικά.

«Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές» ανέφερε. «Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει το προσωπικό του Ταμείου στο ζήτημα της Ελλάδας.

«Θα ήταν εξαιρετικό ασυνήθιστο η Γενική Διευθύντρια να πάρει αποστάσεις από το προσωπικό», δήλωσε.

Σχετικά με το άρθρο Τόμσεν που αναρτήθηκε στο blog του ΔΝΤ, ανέφερε πως ο κ. Τόμσεν απλά εξήγησε τι χρειάζεται για να γίνει και ποσό πολύ δύσκολο είναι για την ελληνική κοινωνία να αντεπεξέλθει στους στόχους, αλλά και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο απαιτητικές εάν υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από την πλευρά των Ευρωπαίων.

«Εκεί γίνονται τώρα οι συζητήσεις. Και οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πρέπει να έλθουν σε μια συμφωνία σε αυτό», είπε ο Ράις.

Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ έχει υπαναχωρήσει από την εκτίμηση Τόμσεν πως το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 είναι στο 4%-5% του ΑΕΠ, ειδικά μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη της Ελλάδας, απάντησε πως η εκτίμηση του ΔΝΤ παραμένει η ίδια.

Ο ίδιος προανήγγειλε την «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Τέλος, για την προσφυγική κρίση είπε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση και ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την δέσμευση της Ευρώπης για στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.


Τσακαλώτος για τη διαπραγμάτευση: Λύση να 'ναι κι ό,τι να 'ναι
«Λύση να 'ναι και ότι να 'ναι»! Σε αυτή την φράση συμπυκνώνεται η ενημέρωση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης καθώς ο υπουργός όχι μόνο δεν μπόρεσε να ορίσει χρονικά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά ούτε καν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην χώρα μας.

«Οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν έρθει την 1η Φεβρουαρίου και έφυγαν στις 5 του ίδιου μήνα. Μας είπαν τότε ότι θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες και εγώ τους πίεζα να γυρίσουν σε μια εβδομάδα. Ωστόσο έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουν έρθει» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «Δεν ξέρω αν θα γίνει στο Eurogroup… Δεν μπορώ να μιλήσω για ημερομηνία (σ.σ. ολοκλήρωση αξιολόγησης) γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκία και μετά απογοητεύσεις».

Όταν μάλιστα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τον κάλεσε να απαντήσει σε δημοσιεύματα που μιλούν «για σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης ο ίδιος απέφυγε να το διαψεύσει.

«Από αυτό που λέω είναι πως όποια λύση κι αν βρεθεί το κυρίαρχο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι εβδομάδα μετά από τη λύση - όποια και αν είναι αυτή – θα βγουν οι Financial Times και θα μπουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν κλώτσησαν τον τενεκέ αυτή τη φορά μεταθέτοντας τη λύση του προβλήματος στο μέλλον αλλά ότι έδωσαν λύση που θα κάνει πείσει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα»  είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η τεχνική μορφή της λύσης δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Εσείς εδώ (σ.σ. αντιπολίτευση) θα δυσκολευτείτε να το πείτε αλλά όλοι θα το καταλάβουν ότι βρέθηκε λύση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου