Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Στα 9 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων - Αμφίβολο και αν θα υπάρξει συμφωνία ως το Πάσχα

«Ενιαίο μέτωπο» Ευρωπαίοι και ΔΝΤ  - Μοσκοβισί: Να νομοθετηθούν όλες τις μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο - Η Αθήνα ποντάρει στους έμμεσους φόρους
«Βρήκαν τοίχο» οι προσδοκίες της κυβέρνησης πως θα τα «σπάσουν» ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ.  Το μόνο που κατάφερε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι να ενώσει, όπως φαίνεται, τους δανειστές σε μια μεσοβέζικη λύση του τύπου «ας πάρει τώρα η Ελλάδα τα μέτρα που η ίδια προτείνει και, αν αποδειχθεί πως έπεσε έξω, να πάρει και πρόσθετα άλλα μέτρα».


Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως πλέον οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να ψηφίσει και προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,4 δισ. ευρώ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα μέτρα θα τελούν εν αναμονή, εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την Κριστίν Λαγκάρντ που ζήτησε «ρεαλιστικά μέτρα» από την ελληνική κυβέρνηση, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί μίλησε για «αξιόπιστα μέτρα».

Και με τα δεδομένα αυτά όμως, τίποτα δεν εγγυάται πως η συμφωνία θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο. Αντιθέτως φαίνεται πως κερδίζει έδαφος ο «χρησμός» του Νίκου Παππά για συμφωνία «λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα», αφού όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών θα αναζητούν νέα μέτρα για να «στολίσουν»... τη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση.

Από πλευράς της, η ελληνική πλευρά ποντάρει σε νέους έμμεσους φόρους που πιστεύει πως «θα αρέσουν» στους δανειστές, για να συμπληρώσει το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που πρότεινε στους Θεσμούς.

Για να αποφύγει  περικοπές μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση έφτασε να συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ΦΠΑ 24%, αυξήσεις ΦΠΑ σε θέατρα και σινεμά, αλλά και νέους έμμεσους φόρους «έκπληξη» στους χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων ίντερνετ –και όχι μόνον.

Όλα αυτά συζητήθηκαν και στη δεύτερη έκτακτη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον, που διήρκησε περίπου είκοσι λεπτά. Λίγο νωρίτερα πάντως η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ έλεγε πως δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα και «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο».

Συμφωνία με προληπτικά μέτρα

Μετά και το ραντεβού Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ,  φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν κέρδισε τίποτα από όσα περίμενε. Οι μόνες ελπίδες της εναπόκεινται πλέον στον πρόεδρο Ομπάμα, αν και εφόσον «τσακωθεί»  με την Άνκελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα.

Ακόμα χειρότερα, αντί να «πετάξει έξω» το ΔΝΤ από την αξιολόγηση, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση, φαίνεται πως η «πολιτική λύση» που δέχονται οι δανειστές είναι ότι ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και «αυτόματους σταθεροποιητές» στην περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.

Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του ΔΝΤ της επίτευξης των στόχων του προγράμματος, διεθνή δίκτυα  αναφέρουν πως οι δανειστές θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα, έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα εάν διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Αλλά και ο «σύμμαχος» της κυβέρνησης, Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, και κάλεσε εκ νέου την Αθήνα να θέσει σε εφαρμογή όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Χρειάζεται να νομοθετηθούν όλες τις μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά. «Σημειώθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Πολιτική βούληση για μία συμφωνία υπάρχει από όλες τις πλευρές» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος όμως στη διαφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς στόχους, σχολίασε πως το πρόγραμμα δεν μιλάει για πλεόνασμα 3,5% "επί δεκαετίες". Θέτει, όπως εξήγησε, το στόχο αυτό για το 2018 και αυτό είναι εφικτό.

Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% 1,75% και 3,5% για το 2016, το 2017, το 2018 και έπειτα ("2018 and beyond") αντίστοιχα. Όπως εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί το "έπειτα" αναφέρεται στη διατήρηση πλεονάσματος προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μήπως «καήκαμε»;

Χωρίς όμως άλλο «χαρτί» στα χέρια της, η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τους δανειστές για να γυρίσουν άμεσα στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα την Δευτέρα. «Θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα» έλεγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τον Κριστίν Λαγκάρντ, «αρχές της εβδομάδας θα επιστρέψουν» έλεγαν γενικά και αόριστα Λαγκάρντ και Τόμσεν, ενώ ο Επίτροπος Μοσκοβισί σημείωνε πως  «έχει πολύ δουλειά ακόμα».

Με άλλα λόγια, δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος ως την Πέμπτη οπότε θα διακοπούν οι συνομιλίες στο Χίλτον, ενώ ίσως δεν έχει νόημα να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα πριν την Μεγάλη  Παρασκευή.

Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να δήλωσε ότι στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει μία συμφωνία μέσα στην εβδομάδα μετά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου